Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü: “Erdoğan’a çağrıda bulunuyoruz, faiz kararlarını Merkez Bankası’nın vermesi gerekiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu ziyaret etti. TCMB’deki görüşme sonrası konuşan CHP lideri, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dikkat çekti, “Merkez Bankası’na (MB) müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de, siz de, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Buradan Erdoğan’a çağrı yapıyoruz. MB’nin kurumsal kimliğine saygı göster. Faiz kararlarını MB’nin vermesi gerekiyor” dedi. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise “Rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaştı, her şey daha güzel olacak” diye konuştu.

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybı sürerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nı ziyaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından, “Dolar rekorlar kırıyor. Motorin ve benzine yine zam geldi. Bugün 15.30’da Merkez Bankası’na gideceğim” paylaşımında bulunmuştu. Kılıçdaroğlu’na, CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu eşlik etti.

“Siyasetin MB’ye müdahalesini istemiyoruz”

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan CHP lideri, “Kurumun bağımsızlığı dünya finans piyasaları için de önemli. Siyasetin MB’ye müdahalesini istemiyoruz, bu düşüncemizi ilettik. MB’nin iyi bir kültürü var, bu kültürün yok olmamasını istedik. Kadronun korunması gerektiğini istedik. Bu konuda yardım yapabileceğimizi de ilettik” dedi.

“Zam yağmuru geliyor”

TL’deki değer kaybına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısındaki “karakış fonu” önerisini TCMB Başkanı Kavcıoğlu’na da ilettiklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, ciddi sorunlar çıkabilir bu kış. Burada da fakirin fukaranın hakkını korumak için en azından bütçelerine katkıda bulunmak için fon oluşturulması gerektiğini ifade ettik. Zam yağmuru geliyor. TL, 45 günde yüzde 10 değer kaybetti. Bunun yansımaları sokaktaki insana gelecek. Bu gelişme esnafından tutun, taşeron işçisine kadar, işsizlere kadar, mutfağı etkileyecek. Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor. Bu konudaki bütün hassasiyetimizi ifade ettik.”

“Merkez Bankası’na müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu herkes biliyor”

MB’nin bağımsızlığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu: “MB’ye müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu herkes biliyor. Faiz düşsün diyen, talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Buradan Erdoğan’a çağrı yapıyoruz: Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster. Faiz kararlarını Merkez Bankası’nın vermesi gerekiyor. Bu kararı büyük ölçüde Erdoğan’ın verdiğini herkes biliyor. Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız.”

“Bundan sonra da birçok arkadaş görevden ayrılabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş’ı görevden almıştı. Kamuoyunda, bu kişilerin faiz indirimine karşı oldukları gerekçesiyle görevden alındıkları iddiası tartışılmaya devam ediliyor. Medyascope’un Tümen, Küçük ve Yavaş’ın görevden alınmasının faiz indirimi kararıyla ilgisi olup olmadığı sorusuna yanıt veren Kavcıoğlu, bu iddiaları reddederek şunları söyledi:

“MB, yıllardır faiz indiriyor, faiz artırıyor. Bu arkadaşların hepsi de burada yıllardır görev yapıyorlar. İnsanlar bir eleştiri yaparken biraz dersine çalışması lazım. Bir şey çıkarmak adına bu tür yorumlar doğru değil. Bu arkadaşlar faiz indirildiği dönemde de bu bankada görev yaptılar, faiz artırıldığı dönemde de bu bankada görev yaptılar. Böyle bir hassasiyet söz konusu değil. Bugüne kadar birçok arkadaş görevden ayrıldı, bundan sonra da ayrılabilir. Bu normal. Bütün kurumlarda var. Bunun altında bazen bazı şeyler aramak çok doğru değil.”

“Merkez Bankası’nın dolar rezervi 125 milyar dolara yaklaştı”

Kılıçdaroğlu’ndan sonra kameralar karşısına geçen TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk” dedi. Bankanın rezerv tartışmalarına değinen Kavcıoğlu, “Bugün rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Dolayısıyla herkesin bu rakamları açıklaması ve bu rakamları gündeme getirmesi, hem Merkez Bankası’nı daha güçlü kılacaktır hem ülkemizin bu anlamda daha güçlü görünmesini sağlayacaktır. Son yedi ayda 35 milyar dolara yakın gerçek bir rezerv arttı. Her şey daha güzel olacak.”

“İç ve dış gelişmeleri analiz edeceğiz”

TL’nin döviz kuru karşısında değer kaybı sürerken gözler Merkez Bankası Para Politikası Kurulı (PPK) tarafından açıklanacak faiz kararında. Faiz kararı ve döviz kurundaki gelişmelere dair de konuşan Kavcıoğlu, “Döviz kuru biliyorsunuz dünyadaki gelişimeler de doların diğer paralar karşısındaki güçlü gelişimi önemli. Bizi de etkiliyor. Biz de bu anlamda çalışmalarımızı yürütüyoruz. PPK olarak veya diğer arkadaşlarla bu hafta 21’ine kadar teknik ekiple birlikte çalışacağız. Bütün gelişmeleri içeride dışarıda analiz ederek 21’inde karar vereceğiz. Bu anlamda kendi içimizde tartışıyoruz ki bu çok doğal. Sonuçta bir karar açıklıyoruz. Bugüne kadar böyle oldu bundan sonra da böyle olacaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler