Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’deki Uluslararası Kadın Sempozyumu’nda konuşan Afgan kadın aktivist Valvala Jalal: “20 yıllık mücadelemiz, umutlarımız iki ayda karanlığa gömüldü”

Uluslararası Kadın Sempozyumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Karabağlar’daki Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek sempozyumun ilk gününde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun açılış konuşmalarının ardından Afgan aktivist Valvala Jalal söz alarak yaşadıklarını anlattı, Afganistan’da ve dünyada kadın hakları mücadelesine değindi.

“Afgan kadınları olarak Taliban yönetiminde neler olacağını çok iyi biliyoruz”

Taliban yönetiminin, Afgan kadınları için ne anlama geldiğine değinerek sözlerine başlayan Jalal, “Taliban aslında çok uzun süre önce değil, bundan 20 sene önce gerçek yüzünü dünyaya göstermişti. Taliban her ne kadar Afgan kadınlarına İslam’ın onlara vermiş olduğu hakları sağlayacaklarını söylese de, kadınların üzerinden dünyaya ılımlı mesaj vermek isteseler de biz Afgan kadınları başımıza neler gelebileceğini, ne olacağını çok çok iyi bilmekteyiz. Biz bunları tecrübe ettik. Taliban yönetiminin asla değişeceğini düşünmüyoruz. Bunu zaten zaman gösterecek ve herkes de görecek” dedi.

“Taliban gerçek yüzünü dünyaya gösterecek”

Taliban yönetiminin, dünya liderleri ile iyi ilişkiler kurmak için şu anda ılımlı davrandığını dile getiren Jalal, “Kuş benzetmesi yapmak istiyorum. Dünyadaki kadınlar gökyüzünde özgür bir şekilde uçarken, biz korkudan vatanımız bile diyemeyeceğimiz bir toprak parçasında kanadı kırılmış olarak onları izlemekteyiz. Şu anda Taliban ılımlı davranıyorsa, o protestocu kadınlara ateş açmadan durabiliyorsa, bunun sebebi dünya liderleri ile oluşturmak istedikleri iyi ilişkiler. Şu anda bir şey yapmıyorlarsa bu tamamen çıkarları için. Bu çıkarlara gerek kalmadığı zaman Taliban gerçek yüzünü dünyaya gösterecek” diye konuştu.

“Atatürk gibi bir lidere sahip olamadık”

Jalal, sözlerine Atatürk’e olan hayranlığını vurgulayarak devam etti:

“Şunu da eklemek istiyorum. Ben dokuz yaşımdan sonra Atatürk’ü tanımaya başladım. Tanıdığım günden beri de Atatürk’e çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Maalesef biz Afgan kadınları olarak hiçbir zaman Atatürk gibi bir lidere sahip olamadık. Atatürk ile tanıştığımdan beri, ‘Keşke Atatürk gibi bir liderimiz olsaydı ve bizi bu durumdan kurtarsaydı’ düşüncesindeyim. Türk kadınlarının 98 yıldır sahip olduğu özgürlük bize verilmiş olsaydı acaba biz Afgan kadınları nerede olurduk, neler başarmış olurduk? Hep aklımda. Ben okula bile gidemedim ancak umudum vardı belki kızım benim istediklerimi yaşayacak, o özgürlüğü yaşayacak diye düşündüm ama şu son iki aydır maalesef bütün umutlarımız, verdiğimiz 20 yıllık mücadele tamamen karanlığa gömüldü. Bu karanlıktan da kolay kolay çıkacak gibi görünmüyoruz maalesef. “

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.