Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kaçak fildişi avcılığı fillerde evrime yol açtı, yavru filler dişsiz doğuyor

Araştırmacılar, Mozambik’teki kaçak fildişi avcılığının fillerin evrimine yol açtığını ve fil yavrularının dişsiz doğmaya başladığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, dişsizliğe neden olan ve daha önce nadir görülen genetik mutasyon, bazı Afrika fillerinin fildişi avcılığı için öldürüldüğü dönemde çok yaygın olarak görülmeye başladı.

The Guardian’ın haberine göre, araştırmacılar, Doğu Afrika ülkesi Mozambik’teki kaçak fildişi avcılığının fillerin evrimine yol açtığını ve fil yavrularının dişsiz doğmaya başladığını ortaya koydu. Gorongosa Milli Parkı’ndaki dişi fillerin dişsiz doğduklarının tespit edilmesiyle başlayan araştırma, insan müdahalesinin doğa üzerindeki etkisinin boyutlarını göstermek açısından büyük önem taşıyor.

Dişli filler, savaş masrafları için avlanırken dişsizler üreme şansı buldu

Bölgedeki dişli fillerin yüzde 90’ı, 1977-1992 yılları arasındaki Mozambik İç Savaşı sırasında savaş masrafları ve silahları karşılamak adına yapılan fildişi ticareti nedeniyle katledildi. Savaş sırsında dişleri olmayan filler ise öldürülmedi. Böylece dişsiz fillerin üreme olasılığı artarken, bu filler dişsizlik genlerini sonraki nesillere aktarabildi.

Kitlesel dişli fil ölümlerinin ve kaçak avlanmanın etkileri, birkaç nesil sonra Gorongosa Milli Park’ında yaşayan yaklaşık 700 fil grubu üzerinde görülmeye başladı. Çalışmayı yöneten Princeton Üniversitesi ekoloji ve evrimsel biyoloji bölümünden Robert Pringle, araştırmanın insan müdahalesinin doğaya etkisinin boyutlarını gösterdiğini söyledi. Pringle, “Bence insanların doğa üzerindeki etkisi, rakamlardan çok daha fazlası. Bu araştırma bize insanların kelimenin tam anlamıyla hayvanların anatomisini değiştirdiğini gösteriyor” dedi.

Dişsizlik geni dişi filleri korurken erkek fillerin anne karnındaki gelişimini olumsuz etkiliyor

Bilim insanları, Gorongosa Milli Park’ındaki fillerde görülen bu değişimin, erkeklerde nadiren görülmesi nedeniyle mutasyonun fillerin cinsiyetiyle bağlantılı olduğunu öne sürdü. Yapılan gen analizi, X kromozomu üzerinde bulunan bir genin diş gelişiminde rol oynadığını ortaya çıkardı. Dişsizlik mutasyonu, dişi filleri kaçak avlanmadan koruyacak bir mekanizma şeklinde çalışırken, aynı genetik mutasyona uğrayan erkek filler anne karnında gelişemiyor ve genellikle ölüyor.

Dişsiz anneye sahip erkek fillerin yaklaşık yarısı bu genetik mirası taşıyabilir

Araştırmaya göre, dişsiz anneye sahip erkek fillerin yaklaşık yarısı bu genetik mirası taşıyacak. Bu da fazla avlanmaya maruz kalan fil sürülerindeki erkek nüfusun ciddi şekilde azalacağı anlamına geliyor. Öte yandan Pringle, iç savaşın ardından fil popülasyonunun üç kattan fazla arttığını ve bu sorunun zamanla terse dönebileceğini söyledi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.