Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İzmir’in Kanal İstanbul’u” – İzmir’de sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar Çeşme Projesi’ne itiraz ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi’ne itirazlar sürüyor. Bugün (25 Ekim) İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu ve davacı vatandaşlar Alsancak’ta toplantı düzenledi ve projeye neden karşı çıktıklarını anlattı.  


Son olarak Danıştay 6. Dairesi, 122 bin hektarlık orman, mera, hazine arazileri, deniz alanı ve kıyıları kapsayan yüzde 92,8’i kamuya ait alanda, Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı’nın iptali talebiyle açılan davada keşif kararı vermiş, keşfin 27 Ekim’de yapılacağı açıklanmıştı. Yapılan toplantıda da vatandaşlar, 27 Ekim günü saat 11.00’de Çeşme Adliyesi önünde buluşmaya davet edildi. 

Alanın yüzde 98’inin kamu arazisi olması, itiraz sebeplerinin başında geliyor. Medyascope‘a konuşan Av. Şehrazat Mercan, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu alanın yüzde 98’i kamu arazileri. Yani hazinenin yerleri, mera, ormanlar, dereler, deniz kıyıları. Bütün bu alanlar anayasa ile koruma altında olan, sadece Çeşme veya İzmir’in değil Türkiye’nin varlıkları. Yöneticiler ve yurttaşlar aklını ve vicdanını birleştirerek bu projeye ‘dur’ demeli.” 

Çeşme Projesi nedir?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un mayıs ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, proje 9 bin 574 hektarlık bir alanda hayata geçirilecek. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkacak ve en az 100 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Projede 20 golf sahası, turnuvalar yapılmasına uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri denize sıfır olarak planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak. Bakan Ersoy ayrıca, proje için 2021’in son çeyreğinde tahsis ihalelerine çıkılabileceğini ve bu ihalelerden 1 milyar dolarlık gelir beklendiğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.