Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar nedeniyle 97 kişinin yargılandığı dava başladı: “Yargılanması gerekenler bizi darp eden polisler”

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasına yönelik protestolarda, 1 Şubat 2021’de Etiler ve Bebek’te gözaltına alınan ve aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 97 kişinin yargılanmasına başlandı. Çağlayan’daki İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifade veren üniversite öğrencileri, darp edilerek gözaltına alındıklarını ve saatlerce ters kelepçeli olarak bekletildiklerini anlattı. Duruşmaya yarın devam edilecek.

Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolarda 1 Şubat’ta gözaltına alınan 108 kişiden 97’si hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan üç yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya başlandı. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava, salonun küçük olması sebebiyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan öğrenciler ile avukatları katıldı. Seyirciler ve gözlemciler ise salona alınmadı.

“Saatlerce ters kelepçe ile bekletildik”

Mahkemede ifade veren öğrenciler, ters kelepçe takılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını anlattı. Suçlamaları reddeden öğrenciler, duruşma nedeniyle derslere giremediklerini hatırlatarak haklarında beraat kararı verilmesini talep etti. Avukatlar da beraat talebini yineledi.

Üniversite öğrencisi olduğunu, Boğaziçi öğrencileri ile dayanışma için kampüse gittiğini söyleyen Ahmet E., polisin kendisini ihtarda bulunmaksızın ters kelepçe takarak gözaltına aldığını anlattı. Ahmet E., “Saatlerce ters kelepçe ile bekletildik” dedi.

Ahmet S. de gazeteci olduğunu ve haber için gittiği Boğaziçi Üniversitesi’nde polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alındığını belirtti.

Atakan P., Boğaziçi Üniversitesi’ne giderken önlerini polisin kestiğini ve otobüsten indirildiklerini belirterek, “Darp edilerek işkence ile gözaltına alındık” dedi.

“’Aşağı bak’ diyen polis amirinin talimatıyla gözaltına alındık”

Ayça U., “Demokratik hakkımız olan gösteri hakkımız engellenmeye çalışıldı. Eylem alanına, üniversiteye varmadan Etiler’de polislerin etrafımızı sarmasıyla işkence ile gözaltına alındık” diye konuştu.

Azad A. da “Etiler’den Bebek’e indiğimizde açıklama yapmak istedik. Polis memurları ve İlçe Emniyet Müdürü gelip müdahale etmeyeceğini söyledi. 15 dakika bizimle eylem alanındalardı. ‘Aşağı bak’ diyen polis amirinin ‘Bunları gözaltına alacaksın’ talimatının ardından yüzlerce polis etrafımızı sardı, uyarıda bulunmadan gözaltına aldılar” dedi.  

“Kayyum rektör istemiyoruz demek suç değil”

Azad İ. ,Açıklama yapılmadan, dövülerek, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındık. Burada yargılanması gerekenler otobüslerde bizi darp eden polisler olmalıydı” diyerek savunma yaptı.

Betül E., “Bir sivil polis ensemden tutup beni çemberin içine attı. Hepimizi yerde tekmelediler. ‘Kayyum rektör istemiyoruz’ demek suç değil” diye konuştu.

İbrahim, bir saat boyunca polis tarafından özel araçta dolaştırılarak darp edildiğini anlattı. Bu durumun gözaltı aracında da sürdüğünü söyledi.  

Duruşma, yarın (27 Ekim) devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.