Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonun iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin bugün TBMM’de kabul edilmesi bekleniyor – CHP’li bazı vekiller partilerini tezkereye “hayır” oyu vermeye çağırdı

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonun iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin bugün (26 Ekim) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmesi bekleniyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti’nin destekleyeceği tezkereye Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ne oy vereceği belirsizliğini korurken, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker sosyal medya hesabından CHP’li milletvekillerini tezkere oylamasında “hayır” oyu vermeye çağırdı. Şeker’in duyurduğu, “Gelecek İçin Sol Kanat” ismi ile bir araya gelen bazı CHP’liler tezkereye karşı çıkıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise tezkereye ret oyu verecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin” demişti.

Suriye ve Irak tezkeresinin ardından Genel Kurul’da, Lübnan’da “Barış Gücü” kapsamında bulunan Türk askerinin görevini bir yıl daha uzatan “Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi” de görüşülecek. Irak-Suriye tezkeresinin kabul edilmesi durumunda TBMM, yurtdışına asker gönderilmesi için 78. defa izin vermiş olacak. Yurtdışında asker bulundurma Türkiye’nin Kore Savaşı’na katıldığı 1950 yılında başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bugüne kadar çıkarılan tezkerelerle çok sayıda ülkede çeşitli görevler aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde, Türkiye’nin güvenliğinin tehdit altında olduğu belirtilerek, “Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” denildi.

İdlib ve Astana süreci vurgulanan tezkerede, “Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketleri bertaraf etmek” ifadesine yer verildi. 2014’ten beri birlikte çıkarılan Suriye ve Irak tezkeresi öncekilerinden farklı olarak iki yıl uzatılmak isteniyor. Daha önceki tezkereler birer yıl süre ile uzatılmıştı.

Irak ve Suriye’de görev süresi iki yıl daha uzatılacak

Meclis Başkanlığı’na gönderilen tezkere öncekilerden farklı olarak iki yıl uzatılmak isteniyor. Daha önce Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete bir yıl yetki veriliyordu. Yabancı askerlere Türkiye’de bulunma izni de veren tezkerede şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 2 Ekim 2014 tarihli ve 1071 sayılı TBMM kararı ile verilen ve son olarak 7 Ekim 2020 tarihli ve 1266 sayılı TBMM kararı ile 30 Ekim 2021’e kadar uzatılan izin süresinin 30 Ekim 2021’den itibaren iki yıl uzatılması hususunda gereğini Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca bilgilerinize sunarım.”

Tezkerede “İdlib” vurgulandı

Suriye’de YPG ve IŞİD’in faaliyetlerine devam ettiği belirtilen tezkerede, Rusya ile birlikte sürdürülen Astana süreci ve İdlib konusu şöyle vurgulandı:

“Harekât alanlarımızda tesis edilen sükûnet ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır. İdlib’de, Astana süreci çerçevesinde istikrar ve güvenliğin tesisine faaliyetlerimizi hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Diğer taraftan Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye’de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir.”

“Milli güvenliğe yönelik ayrılıkçı hareketler”

Tezkerede, “Milli güvenliğe yönelik ayrılıkçı hareketler” ifadesi ise dikkat çekti:

“Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamaktır.”

Irak ve Suriye tezkeresi 2014’ten beri birlikte çıkarılıyor

1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda hükümet tarafından 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunulup genel kurulda reddedildi. Tam adı “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için hükûmete yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi” olan tezkerenin en çok eleştirilen yönü ise Türkiye’de yabancı asker bulundurma yetkisi olmasıydı. Türkiye, 1 Mart tezkeresinden sonra ilk defa 2007’de Irak tezkeresini çıkarttı. Altı yıl boyunca her sene bir yıllığına uzatılan tezkere, 2014 yılında içine Suriye de eklenerek çıkarılmaya başlandı. 2014’te ilk defa Suriye ve Irak’ın birlikte yer aldığı tezkerede, Irak’ta PKK ve Suriye’de IŞİD tehlikesine dikkat çekilirken YPG ile ilgili bir ifade kullanılmadı. 

İYİ Parti tezkereye “Evet” diyecek, CHP ise “Görüşüp karar verecek” 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 20 Ekim’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etmişti. İYİ Parti lideri tezkere için “Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğiz” derken Kılıçdaroğlu, yetkili organlarında görüşüp karar vereceklerini belirtmişti. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sosyal medya hesabından CHP’li milletvekillerini tezkereye hayır demeye çağırdı. Şeker’in duyurduğu, “Gelecek İçin Sol Kanat” ismiyle bir araya gelen bazı CHP’liler tezkereye karşı çıkıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise tezkereye “Hayır” diyeceklerini belirterek muhalefete de “Hayır” oyu verme çağrısında bulundu.

Türkiye, yurtdışına ilk askeri birliği Kore Savaşı sırasında yolladı

Türkiye, yurtdışına ilk askeri birliği Kore Savaşı sırasında yolladı. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) kararına uyarak Kore’ye asker göndermeye karar verdi ve Bakanlar Kurulu kararı ile askerler Kore’ye gönderildi. 5 bin 90 kişilik 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950’de İskenderun Limanı’ndan hareket etti. 12 Ekim 1950’de öncü takım Busan Limanı’na ulaştı ve 17 Ekim’de ana birliği de Busan’dan karaya çıktı.

Demokrat Parti lideri ve dönemin başbakanı Adnan Menderes’in 25 Temmuz 1950 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Kore’ye Türk askeri gönderme kararı ve askerlerin Kore’ye gönderilmesi yoğun eleştirilere neden oldu. Eleştiriler üzerine Menderes, BM nezdinde Kore’ye asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi 6 Aralık 1950’de TBMM’ye gönderdi. Tezkere okunarak TBMM bilgisine sunuldu ve formalite tamamlanmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.