Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahiş fiyat soruşturmasında zincir marketlere toplam 2.7 milyar TL para cezası

Rekabet Kurumu, yürüttüğü fahiş fiyat soruşturmasında, aralarında BİM, Migros ve Carrefour’un da bulunduğu beş zincir market ve bir tedarikçiye toplam 2.7 milyar TL idari para cezası verdi.

Rekabet Kurumu, koronavirüs salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürüttüğü soruşturmayı 28 Ekim 2021’de tamamladı.

Soruşturma, gıdada fahiş fiyatların gündeme gelmesi üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olarak zincir marketleri gösterdiği açıklama sonrası başlamıştı.

Erdoğan, eylül ayında konuyla ilgili, “Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki yoğun ürünleri toparlaması… Bu da beş tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar altüst oluyor. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecek” demişti.

Soruşturma kapsamında savunma yapan zincir market temsilcileri ise salgın kısıtlamaları nedeniyle nakliye, istihdam, hijyen uygulamalarının ekstra maliyete neden olduğunu belirtmişti.  

Yargı yolu açık

Rekabet Kurumu, beş zincir market ve bir tedarikçinin satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt (hub and spoke) özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verdi.

Söz konusu madde şöyle: Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”

Rekabet Kurumu’nun verdiği idari para cezaları şöyle:

-BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye 958.129.194,39 TL

-CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye 142.469.772,07 TL 

-Migros Ticaret A.Ş.’ye 517.672.762,75 TL

-Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye 22.210.998,63 TL 

-Şok Marketler Ticaret A.Ş.’ye 384.369.037,15 TL 

-Yeni Mağazacılık A.Ş.’ye 646.582.329,39 TL

Oybirliği ile alınan karara karşı 60 gün içinde yargı yolu açık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.