Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 asgari ücret görüşmeleri yaklaşıyor, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “Asgari ücret tüm vergi ve kesintilerden muaf tutulmalı” – Asgari ücret 10 ayda 87 dolar azaldı

Asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak. İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon dört kez toplantı yapacak ve asgari ücret belirlenecek. Türk Lirası’nın (TL) döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle asgari ücret Ocak 2021’deki dolar kuruna göre 87 dolar azaldı. Görüşmeler öncesi Medyascope konuşan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümete çağrı yaparak, “Asgari ücret tüm vergi ve kesintilerden muaf tutulmalı, bu kesinti ve giderler hazine tarafından karşılanmalı” dedi.

Görüşmeler öncesinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın “45 yıldır asgari ücret belirleniyor, bu yıl 45 yıla bedel bir yıl olacak” açıklaması ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin “Ciddi bir artış olacağını zannediyorum” sözleri sonrası gözler aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmelerine çevrildi.

Görüşmeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla aralık ayının ilk haftası başlayacak. Asgari ücreti,  yasa gereği beş işçi temsilcisi, beş işveren temsilcisi ve beş devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.  

Dört toplantı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çağrısının ardından ilk toplantı bakanlıkta yapılacak. İkinci ve üçüncü toplantılar işçi ve işveren taraflarının ev sahipliğinde yapılacak , dördüncü ve son toplantı yine bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ve asgari ücret kamuoyuna açıklanacak.

2021 yılında geçerli olan ve halen uygulanmakta olan asgari ücret, yapılan yüzde 21,56’lık artışla brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklanmıştı. 

Komisyonda karar oyçokluğuyla alınıyor

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oyçokluğuyla karar alıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret ocak ayına göre 87 dolar azaldı

2021 asgari ücret tutarı net 2 bin 825 lira olarak uygulanıyor. Merkez Bankası verilerine göre Ocak 2021 yılında dolar kuru 7.36 civarında işlem görüyordu. Asgari ücret Ocak 2021’de 384 dolarken, kasım ayında ise dolar kurunun 9.48 TL olması nedeniyle bugün asgari ücret 297 dolara kadar düştü. Asgari ücretlilerin maaşı dolar kuruna göre ocak ayından kasım ayına kadar 87 dolar azaldı.

Açlık sınırı 3 bin TL’yi geçti, yoksulluk sınırı ise 10 bin TL oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, enflasyon eylülde yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 19,58 oldu. Türk-İş’in Ekim 2021 raporuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 3.093,20 TL olarak belirlendi. Yine gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 10.075,58 TL oldu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu

“Asgari ücret, ortalama ücret oldu”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da yaklaşan asgari ücret görüşmelerine dair Medyacope’a konuştu. “Dünyada sembolik bir ücret olan asgari ücret, Türkiye’de ortalama ücret oldu” diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“Bu seneki asgari ücret görüşmeleri yaşanan ekonomik kriz, salgın ve enflasyon nedeniyle her zamankinden daha fazla önemli. Bugün hem büyük bir istihdam kaybı hem de gelir kaybı yaşıyoruz. Yoksulluğun böyle arttığı bir dönemde asgari ücretliler başta olmak üzere herkesin alım gücü düştü. Dünyada asgari ücret sembolik bir ücret ancak Türkiye’de üniversite mezunları, mühendisler bile asgari ücretle işe başlıyor. Toplumun neredeyse yarı asgari ücrete çalışıyor.”

“Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı”

Çerkezoğlu, DİSK’in asgari ücret görüşmeleri öncesi taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Asgari ücret, geçim ücreti olmalı ve bir işçinin dört kişilik bir ailesiyle geçinebileceği bir ücret verilmeli. Asgari ücret, tüm vergi ve kesintilerden muaf tutulmalı ve bu kesinti ve giderler hazine tarafından karşılanmalı. Yine enflasyon ve dolar karşısında çok yoğun bir değer kaybı yaşanıyor bu nedenle asgari ücretin milli gelir ve büyümeden payını alması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler