Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

COP26’da Türkiye’den Ek-1 sürprizi: 3 milyar dolarlık fondan vazgeçildi

Uzun yıllardır Türkiye’nin iklim diplomasisindeki en büyük kavgası, Türkiye’nin iklim fonlarına erişimini ortadan kaldıracağı düşünülen Ek-1 listesiydi. Her iklim zirvesinde bu listeden çıkmak için önerge veren Türkiye, bu defa daha önceden verdiği önergeyi COP26’nın ilk gününde geri çektiğini açıkladı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) 1992’de Rio’daki Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde imzaya açılmasından bu yana, küresel iklim değişikliği diplomasisinde aynı kavgayı sürdürüyor. BMİDÇS’nin Ek-1 listesine dahil edilen Türkiye, bu listeye girdiği için gelişmiş ülke sayılmasından ötürü küresel iklim fonlarına erişememe endişesi yaşadı ve yıllardır Ek-1 listesinden adının silinmesi için uğraştı.

Ek-1 listesinden adının silinmesi halinde iklim fonlarına erişebileceğini düşünen Türkiye, katıldığı tüm COP zirvelerinde (BMİDÇS Taraflar Konferansı) bu talebini yineliyor ve konferans gündeminin oluşturulduğu açılış toplantılarında önerisini COP sekretaryasına sunuyordu.

COP26’nın ilk sürprizi, Ek-1 listesinden silinme ısrarından şimdilik vazgeçen Türkiye’den geldi.

COP26 Başkanı Türkiye’ye teşekkür etti

COP26 için hazırlanmış taslak ajandada, Türkiye’nin Ek-1’den çıkma talebi yine yer alıyordu ancak açılış toplantısında COP26 gündemi oluşturulurken konuşan COP26 Başkanı Alok Sharma, birçok gündem önerisinden ötürü sıkışıklık yaşandığını belirtti ve Türkiye’nin gündem önerisini geri çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Halihazırdaki iş yüküne eklenme üzere taraf ülkeler tarafından gündeme sunulan yeni öneriler, tepkilere yol açtı çünkü 2020’den ve 2021’den birikenler yüzünden Glasgow’da benzeri görülmemiş bir gündem yoğunluğu var. COP gündemine yaptığı öneriyi geri çekerek esneklik gösteren Türkiye’ye teşekkürlerimi sunmak isterim.”

Bakanlık da “Önergemizi çıkardıkdedi

Aynı yönde bir başka açıklama da, ilk günün ikinci genel kurul oturumunda Türkiye adına konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisinden geldi. Bakanlık yetkilisi, Türkiye’nin Ek-1 talebini geri çektiğini şu sözlerle duyurdu: “Türkiye Paris Anlaşması’nı onayladı. Yeşil kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerimiz kapsamında 2053 için net sıfır emisyon hedefi koydu. Öte yandan bakanlığımızın ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı olarak değiştirildi. 2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda, niyet edilen katkı beyanımızı ve uzun vadeli stratejimizi güncelliyoruz. Türkiye yapıcı çalışmaya hazır ve bunun göstergesi olarak, COP26 gündemine sunduğumuz önergeyi geri çekiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.