Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB 750 minibüs ve 250 taksi-dolmuş plakasını taksiye dönüştürdü: “Bu minibüsçü esnafı için devrim”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) teklifiyle temmuz ayındaki Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kabul edilen 750 minibüs ve 250 taksi-dolmuşun plakasının taksiye dönüştürülme süreci başladı. Küçükçekmece’deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen noter huzurundaki kura çekimine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı ve ilk kurayı çekti. Medyascope’a konuşan plaka sahibi bir vatandaş, “Minibüs esnafı için en iyisi buydu, salgında iş yapamadık” dedi. 

“Sokakta 10 vatandaşa rastlıyorsam, beşi taksiden şikayet ediyor”

Kura çekimi öncesi konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’un yaşanan bir taksi sorunu olduğunu anlatmak lazım. İstanbul’da yoğun bir biçimde taksi sorunu vardır ve bu taksi sorununun çözümünü engelleyen akıl hangi akıl ise ben o akılla kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğim, asla vazgeçmeyeceğim” dedi.

Korsan taksi kullanımının arttığını söyleyen İmamoğlu, sokakta karşılaştığı bir vatandaş ile yaşadığı diyaloğu şöyle anlattı: “Beni daha dün bir vatandaş çevirdi, yani nerdeyse her gün rastlıyorum, sokakta 10 vatandaşa rastlıyorsam, beşi taksiden şikayet ediyor. Dünkü vatandaş bana, ‘Ben korsan taksiye biniyorum’ dedi. Taksi yetmiyor çünkü.”

İmamoğlu, son UKOME toplantısı öncesi kendisi protesto eden taksicileri de eleştirdi. İmamoğlu, “Beni son UKOME toplantısı önce protesto ettiler. Neden? Taksi sayısını artıracağım diye. Beni protesto eden sözümona taksici esnafı, 55 bine yakın direksiyon sallayan esnafımı tenzih ediyorum, onların alın terinin de büyük bir kısmının kime gittiğini biliyorum, birkaç yüz insan beni güya protesto ediyor. Peki protesto eden o taksiciler, niye siyasi propaganda yapar? Niye siyasi tezahürat yapar? Onu ben anlamadım” diye konuştu.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1453611852999675905

“Karar almamızı engelleyen akılla İstanbul halkı adına hesaplaşacağım”

İBB’nin taksi projesini UKOME’den geçirememesinin önündeki en büyük engel 19 Şubat 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan karar. Ulaşımla ilgili tüm kararların alındığı UKOME’de yapısal değişikliğe gidildi. Karardan önce UKOME’de 10 kamu kurumu temsilcisi, 11 İBB temsilcisi ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun temsilcisi bulunuyordu. Karara göre kamu kurumlarının temsilci sayısı 14’e çıkarıldı ve böylece UKOME’deki çoğunluk, hükümete bağlı bakanlıklara verilerek İBB’nin alacağı kararların önüne set çekildi.

İBB Başkanı İmamoğlu da bu kararı “uydurma” diyerek eleştirdi: “UKOME’nin üye yapısını uydurma bir yönetmelikle değiştirerek karar almamızı engelleyen akılla İstanbul halkı adına hesaplaşacağım.”

İmamoğlu, hükümetin seçimde kaybettiği halde belediyeyi yönetmeye çalıştığını söyledi, Türkiye Belediyeler Birliği’ni (TBB) ses çıkarmaya davet etti ancak istediği desteği bulamadı. Değişikliğin yapıldığı günden bugüne UKOME, İBB’nin taksi sayısını artırmak için verdiği tüm teklifleri reddetti. 

  • UKOME hangi üyelerden oluşuyor?

İBB ve bağlı kuruluşların temsilcileri: 11

Kamu kurumlarının temsilcileri: 14 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı: İbrahim Orhan Demir

İBB Ulaşım Daire Başkanı: Utku Cihan

İBB Hukuk Müşaviri: Av. Eren Sönmez

İETT Genel Müdürlüğü Temsilcisi: H. Alper Bilgili

İstanbul Şehir Hatları Tur A.Ş. Genel Müdürü: Sinem Dedetaş

Metro İstanbul A.Ş. Genel Müdürü: Özgür Soy

Fen İşleri Daire Başkanlığı Temsilcisi: Koray Ataç

Ulaşım Koordinasyon Müdürü: Zerrin Özlem Alvan

Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü: Barış Yıldırım

Ulaşım Planlama Müdürü: Emel Günay

Trafik Müdürü: Tuncay Önderoğlu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi: Ali Saraç

Milli Savunma Bakanlığı 1. Ordu Komutanlığı Temsilcisi: Mert Kefli

İl Jandarma Komutanlığı Temsilcisi: Ülke Ergün

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğaz Bölge Komutanlığı Temsilcisi: İsmail Erik

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Temsilcisi: Fikret Ergüven

İstanbul Liman Başkanlığı Temsilcisi: Muhammet Erdoğan

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Temsilcisi: Kâmil Gökmen

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğü Temsilcisi: Necmettin Acar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü: Serdar Yücel

Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Temsilcisi: Gökhan Taş

Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş Temsilcisi: İsmail Özdemir

Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temsilcisi: Zekine Dayıoğlu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Temsilcisi: Neslihan Çapar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temsilcisi: Yalçın Türkoğlu

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Temsilcisi: Gökhan Yılmaz

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi: Eyüp Aksu

“M” plaka yeniden taksi oluyor 

İstanbul’da sadece “T” plaka olan taksilere bugün itibarıyla “M” plaka yeniden eklenecek. Eylül ayındaki UKOME toplantısında alınan karar sonucu İstanbul’a toplamda 1.000 yeni taksi kazandırıldı. 

“İki tarafın da mağduriyeti var”

Kuraya katılan bir plaka sahibi vatandaş, plakasının taksiye dönüşmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, “İki tarafın da mağduriyeti var. Yolcu taksi bulamıyor, minibüslerin mağduriyeti var. Bu mağduriyetler giderilmiş oluyor” diye konuştu.

“Minibüs esnafı için en iyisi buydu, salgında iş yapamadık”

Kuraya katılan bir başka plaka sahibi ise “Minibüs esnafı için en iyisi buydu, salgında iş yapamadık, minibüsler olarak perişan olduk. Bayağı sıkıntı oldu bizim için. Yedek parçaya zam geldi, benzine zam geldi, şu an para kazanamıyor minibüsçü esnafı” dedi.

“Bu minibüsçü esnafı için bir devrim” 

25 senedir minibüs şoförü olan bir vatandaş ise dört-beş senedir bu anı beklediklerini, çok sıkıştıklarını söyledi, minibüslerin taksiye dönüşmesini “devrim” olarak nitelendirdi.

5 bin yeni taksi UKOME’de 10. kez reddedildi 

İstanbul’da taksi sorunu bitmek bilmiyor. İBB soruna çözüm olarak gündeme getirdiği 5 bin yeni taksi teklifi, 28 Ekim’deki UKOME toplantısında 10. kez reddedilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.