Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taksiciler, “15 Temmuz’da köprüye ilk biz çıktık” dedi, İBB’nin 1.000 adet yeni taksi teklifi UKOME’de dokuzuncu kez reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 1.000 adet yeni taksi teklifi, bugünkü (30 Eylül) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında dokuzuncu kez gündeme getirildi ve bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla dokuzuncu kez reddedildi. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Sizler bizi vatandaşla düşman ettiniz. 15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık. Taksilerde doğum yapan bayanlar, hanımefendiler var. Medya iki üç tane kötü taksiciyi alıp PR çalışması yapıyor ve sektörü kötülüyor” dedi. Toplantıda, İBB’nin deniz taksi tarifeleri de belli oldu. 

Haber: Ali Macit- Ayhan Eren

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu: “İstanbul’un taksi ihtiyacı yok”

UKOME toplantısı İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlığında Bakırköy’de bulunan Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, toplantı öncesi Medyascope’a konuştu. İstanbul’un taksi ihtiyacı olmadığını, taksi fiyatlarının düşük olduğunu savunan Aksu, “İstanbul’un taksi ihtiyacı yok, hayır oyu kullanacağız. Takdir UKOME’nin” dedi.

Teklifin oylanmasından önce konuşan İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, “Pandemiden önce kart basarak yolculuk yapan günlük ortalama 7,5 milyon yurttaş vardı. Şimdi okullar açıldı, hayat normale döndü ama günlük ortalama toplu taşımayla yolculuk yapan sayısı yaklaşık 6 milyonda kaldı. Yani toplu taşıma kullananların yüzde 20’si taksilere ve özel araçlarına kaçtı pandemiden sonra. İstanbul Valiliği vatandaşlardan gelen şikayet ve talepler nedeniyle taksilerle ilgili bugün yeni bir genelge yayımlandı. ‘Taksi sorunu yok’ demek, bu sorunu görmemek rüzgâra karşı yürümek gibi bir şey. İstanbul’un taksi sorunu var” diye konuştu.

“15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık”

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise “Medya iki üç tane kötü taksiciyi alıp PR çalışması yapıyor ve sektörü kötülüyor. Taksiciler olarak 15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık, ayrıca Kızılay’ın kan stoku bittiği, azaldığı zaman ilk önce taksici esnafı gidip kan veriyor. Sağlıkçıları pandemide biz taşıdık. Ticari araçlarda doğum yapan bayanlar, hanımefendiler var. Taksi artışına da ihtiyaç yoktur” diye konuştu.

Denetim tartışması

Aksu, İBB’yi denetim yapmamakla da eleştirdi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, bunun üzerine Aksu’ya “Hatırlarsanız, denetim yaptığımızda 400 tane taksi bağlanmıştı ve beni ilk arayan Eyüp Aksu oldu. Daha konuşulacak çok şey var ama zaman almayalım” diyerek yanıt verdi.

 İBB Genel Sekreteri Çağlar: “Dokuz kere de 19 kere de gündeme getirmeye devam edeceğiz”

İBB’nin İstanbul’un taksi sorunu çözmek için geliştirdiği 1.000 adet yeni taksi projesi, bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla dokuzuncu kez reddedildi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, “Dokuz kere de 19 kere de 1.000 yeni taksiyi gündeme getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Murat Ongun: “UKOME toplantısında bakanlık yetkililerinin blok oyu ile dokuzuncu kez reddedilmiştir”

İBB Sözcüsü Murat Ongun, 1.000 adet yeni taksi teklifinin reddedilmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “Kaliteli ve yeni taksi talebi, kasıtlı olarak üye dağılımı değiştirilmiş UKOME toplantısında bakanlık yetkililerinin blok oyu ile dokuzuncu kez reddedilmiştir. İstanbullular’ın bilgisine” ifadelerini kullandı. 

UKOME toplantısında İBB’nin Deniz Taksi tarifeleri de belirlendi.

İBB’nin önüne geçen yapısal değişiklik 

İBB’nin bin yeni taksi projesi UKOME’den geçirmemesin en büyük engel, 19 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/02/20200219-2.htm) Ulaşımla ilgili tüm kararların alındığı UKOME’de yapısal değişikliğe gidildi. Karardan önce UKOME’de 10 kamu kurumu temsilcisi, 11 İBB temsilcisi ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun temsilcisi bulunuyordu. Karara göre kamu kurumlarının temsilci sayısı 14’e çıkarıldı ve böylece UKOME’deki çoğunluk hükümete bağlı bakanlıklara verilerek İBB’nin alacağı kararların önüne set çekilmiş oldu. Kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hükümetin seçimde kaybettiği halde belediyeyi yönetmeye çalıştığını söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ni (TBB) ses çıkarmaya davet etti. Ancak istediği desteği bulamadı. Değişikliğin yapıldığı günden bugüne UKOME, İBB’nin taksi sayısını artırmak için verdiği tüm teklifleri reddetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.