Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin kapatıldığı iddiaları: Rektör Naci İnci iddiayı reddetti

Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı yayınevinin kapatıldığı iddia edildi. Yayınevinin tek editörü, üniversitenin iştiraki BÜTEK A.Ş. tarafından, “artık yayıncılık yapılmayacağı” gerekçesiyle işten çıkarıldı. Medyascope’un ulaştığı BÜTEK yetkilileri ise yayınevinin kapatılmadığını, “salgın dolayısıyla girilen sürecin devam ettiğini” söyledi. Üniversitenin rektörü Naci İnci, de yayınevinin kapatıldığı iddialarını yalanladı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı yayınevi, 1995 yılından beri bilim yayıncılığı yapmayı sürdürüyordu. Bugün sosyal medyada üniversitenin akademisyenleri, yayınevinin işleyişine son verildiğini duyurdu.

Üniversite rektörlüğüne Melih Bulu’nun atanmasıyla görevinden istifa eden eski Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Yayın Kurulu Başkanı Murat Gülsoy, Medyascope’a yaptığı açıklamada, kendisinin ve Başeditör Ergun Kocabıyık‘ın istifasının ardından yayınevinde kalan tek editörün “artık yayıncılık yapılmayacağı” gerekçesiyle işten çıkarıldığı bilgisini paylaştı.

Yine Medyascope’a konuşan yayınevinin eski başeditörü Ergun Kocabıyık, kalan editörün yayıncılık yapılmayacağı gerekçesiyle işten çıkarıldığını doğruladı.

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’nın iştiraki BÜTEK A.Ş. altında faaliyetlerini yürütüyordu. Ulaştığımız BÜTEK yetkilisi, yayınevinin kapatıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Son işten çıkarmaya ilişkin bilgi vermeyen yetkili, “koronavirüs salgını nedeniyle girilen sürecin devam ettiğini” söyledi.

Kocabıyık ve Gülsoy’un aktardığına göre, koronavirüs salgını ile Başeditör Kocabıyık ücretsiz izne ayırılmış, kadrolu tek editör çalışmaya devam etmişti. Yılın başında yeni rektörlük yönetiminin atanmasıyla Gülsoy ile birlikte Kocabıyık da istifa etmişti.

Rektör Naci İnci de iddiaları yalanladı

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci, yayınevinin kapatıldığına ilişkin iddiaları sosyal medyada yalanladı. Twitter hesabından açıklama yapan İnci, eski Yayın Kurulu Başkanı Murat Gülsoy’u “Görevinden isitifa ederek yayınevinin işleyişinin durmasına sebep olmakla” itham etti. İnci, şunları söyledi:

“3.11.2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin eski yayın kurulu başkanının kamuoyunu yanıltan mesajı ile başlayarak, çeşitli mecralara yayılan Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin kapatıldığı yönündeki bilgiler doğru değildir. Yayınevinin eski dönemlere ait borçları ve yeni kaynak sağlanması ile ilgili sorunları olmakla birlikte, Ocak 2021 tarihinde görevinden istifa ederek, yayınevinin işleyişinin durmasına sebep olan yayın kurulu başkanının bu tür yalan haberler yoluyla yayınevinde yaşanan geçmişteki sıkıntıları ve yönetsel yetersizlikleri Ağustos 2021 tarihinde göreve gelen bir yönetimin sorumluluğu olarak açıklaması kabul edilemez. BÜ Yayınevi deposunda geçmiş dönemde basılan ve satışı gerçekleşmeyen 60 bin adet kitap mevcuttur. Kaynakları sınırlı bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi, daha verimli bir yayınevi anlayışı ile konuyu gözden geçirerek yayıncılık faaliyetine devam edecektir.”

Murat Gülsoy: “Kamusal yarar üreten yayınevi üniversite tarafından desteklenmeliydi”

Naci İnci’nin açıklamalarından önce Medyascope’a konuşan eski Yayın Kurulu Başkanı ve akademisyen Murat Gülsoy, yayınevinin kâr eden bir kuruluş olmadığını ve akademisyenlerin bu işle gönüllü olarak ilgilendiklerini aktardı. Gülsoy, koronavirüs salgını sürecinde maddi zorluklar yaşandığını fakat buna çözümler ürettiklerini söyledi.

Zorlukları kimi zaman sponsorlar bularak aştıklarını, yayınevinin amacının kâr etmekten öte kamu yararını amaçladığını söyleyen Gülsoy, 2021 yılı için önceki rektörlük yönetimiyle planlar yaptıklarını fakat yeni yönetimin atanmasıyla istifasını verdiğini aktardı.

1 Kasım itibarıyla yayınevinde kalan tek editörün işine son verildiğini öğrendiklerini aktaran Gülsoy, “25 yıllık bir yayınevinin, sanki muhasebe ile ilgili bir işlem sonlandırılır gibi sonlandırılması çok acı. Üniversitede hiç kimsenin haberi olmadan, hiçbir karar alınmadan, hocalara danışılmadan çeyrek asırlık emek tamamen yok ediliyor” dedi. Kamusal yarar üreten bu yayınevinin üniversite tarafından desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gülsoy, dünyadaki üniversitelerde de para getiren işlere yönelme eğilimi olduğunu söyledi ve “Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi ile ilgili gelişmeleri, sadece bugünkü yönetimin yeni aldığı bir karar gibi yansıtmak doğru değil” dedi.

“Üniversiteyi akademik ilkelere uygun yapılandırmazsanız, bir yayınevini sürdüremez hale gelirsiniz”

Murat Gülsoy, yayıneviyle ilgili son gelişmelerin nedenine ilişkin şunları söyledi: “Bunların akademik ilkelerimize aykırı yönetim biçimlerinin sonucu olduğunu düşünüyorum. O yüzden acilen üniversitenin nasıl yönetileceği konusunda çok ciddi adımlar atılması gerekiyor. Aylardır anlatmaya çalıştığımız şey kişilerden bağımsız, ilkeler düzeyinde bir meseleydi. Bu da bunun bir sonucu. Eğer üniversiteyi akademik ilkelere uygun şekilde yapılandırmazsanız, üniversite yönetilemez hale geliyor. Böyle bir yayınevini sürdüremez hale geliyorsunuz ya da sürdürmüyorsunuz zaten. Bunlar da hem üniversite hem ülke için büyük kayıp. Telafisi kolay değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.