Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 174 kadın öldürüldü, 144 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı. 1 Temmuz’da yasal olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidar, sözleşmenin “aile birliğini bozduğunu” ileri sürdü. Sözleşmeden çıkıldığı günden, yani 19 Mart gecesinden bu yana kadın cinayetlerini inceledik. 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldıktan sonra en az 174 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 174 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18 kadın, temmuzda 20, ağustosta 31, eylülde 26 ve ekimde 18 kadın öldürüldü. 2021’de en fazla kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. 

144 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti 

Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken bir yandan da şüpheli kadın ölümleri artıyor. Martta 19, nisanda 14, mayısta 20, haziranda 20, temmuzsa 12, ağustosta 21, eylül ve ekim aylarında 19 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Bu verilerle birlikte İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 144 kadın da şüpheli bir şekilde öldü.

Kadınlar evlerinde güvende değil: 2021’in ilk sekiz ayında 144 kadın evlerinde öldürüldü 

2021’in ilk sekiz ayında 225 kadın katledildi. Kadınlar yine en çok güvende olmaları gereken yerde, evlerinde hayatlarını kaybetti. 2021’in ilk sekiz ayında katledilen 225 kadının 144’ü evlerinde öldürüldü.

Furkan Zıbıncı, Şebnem Şirin’i öldürdü, kamuoyu tepki gösterdi: Yeter artık!

Denizli’de yaşayan 23 yaşındaki Şebnem Şirin’in ayrılmak istediği Furkan Zıbıncı tarafından öldürülmesi kamuoyunda tepki çekti. 27 Ekim 2021 tarihinde Zıbıncı tarafından kesici aletle öldürülen Şebnem Şirin, kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Cinayetin ardından failin cinsel istismar dahil altı suçtan sabıkası olduğu ortaya çıktı. #ŞebnemŞirin etiketi sosyal medyada birinci sıraya yerleşti ve Twitter’da #ŞebnemŞirin etiketiyle 20 saat içinde 180 bin paylaşımda bulunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu cinayete ilişkin, “Akıl almıyor, yürek isyan ediyor. Yeter artık!” dedi.

Zıbıncı ile Şirin arasındaki tartışma sırasında çıkan sesler nedeniyle komşuların polis aradığı, polisin de eve geldiği ve kapıyı çalmakla yetinip “ses yok” diyerek geri döndüğü öğrenildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, polislerin eve gittiğinde Şebnem Şirin’in hayatta olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini söyledi ve “Görevini yerine getirmeyen her bir yetkili hakkında da soruşturma açılmalıdır” dedi. 

28 Ekim’de Şebnem Şirin’in cenazesi kaldırılırken, Şirin’i katleden Furkan Zıbıncı’nın da emniyetteki işlemleri tamamlandı. “Tasarlayarak canavarca hisle öldürme” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilen Zıbıncı’nın, ifadesinde “Olay anını hatırlamıyorum” dediği öğrenildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.