Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – RTÜK, “gündüz kuşağı” programları için televizyon kanallarının yöneticileriyle bir araya geliyor, gündemde format değişikliği ve yayından kaldırma var

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyonlarda yayınlanan ve ‘gündüz kuşağı’ olarak adlandırılan programların düzenlemesi için harekete geçti. RTÜK, bugün FOX TV, SHOW, ATV, STAR TV yetkilileriyle bir araya gelerek gündüz kuşağı yayınlarını değerlendirecek. Gündemde programların formatlarının değiştirilmesi ya da kaldırılması da var.

Medyascope’un edindiği bilgilere göre RTÜK, Başkan Ebubekir Şahin, üyeler ve televizyon kanalları yetkilileriyle bir araya geliyor. RTÜK, toplantıda ‘gündüz kuşağı’ programlarının format değişikliği ya da kaldırılması için televizyon kanalı yetkilileriyle görüşecek. RTÜK, daha önce de yedi kanala yazı göndermiş ve kanalların ‘gündüz kuşağı’ programlarına dair, “Bu tür yayınların geneli değerlendirildiğinde, içeriği oluşturan konuların daha çok eşlerin birbirlerini aldatması, çarpık ilişkiler gibi toplumun millî ve manevi değerleri ile bağdaşmayan ve Türk aile yapısına uymayan olaylar üzerine odaklandığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

“Aile içi mahremiyeti yıkan yapımlar”

RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayın sonuç bildirgesi, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından yayınlandı. Çalıştay sonrası yayınlanan bildirgede kullanılan, “Gündüz kuşağında aile içi yaşantıların toplumun göz önüne serilmesi sonucunda aile içi mahremiyeti yıkan, aile kurumunu itibarsızlaştıran ve toplumsal değerleri erozyona uğratan yapımlara yer verilmemesi” ifadeleri sonrası RTÜK’ün televizyon kanallarının yöneticileriyle bir araya gelecek olması dikkat çekti. 

Sonuç bildirgesinde “Türk örf ve adetlerine aykırı, çarpık ilişkiler” ifadelerinin yer aldığı üçüncü madde, “Kurgusal senaryolarla, aile değerlerine karşı duyarsızlaştıran, Türk örf ve adetlerine aykırı; çarpık ilişkiler, entrika ve aile içi şiddet gibi olumsuz konuların işlenmemesine azami hassasiyet gösterilmesi ve yapımcıların sorumlu yayıncılık anlayışını ön plana çıkararak içerik üretmesi” görüşlerine yer verildi.

RTÜK, daha önce FOX ve SHOW TV’ye “gündüz kuşağı” cezası vermişti

RTÜK, eylül ayında FOX TV’de yayınlanan Fulya Öztürk’ün yaptığı ’Fulya ile Umudun Olsun’ ve SHOW TV’de  yayınlanan ‘Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme’ programlarına ceza vermişti. RTÜK tarafından yapılan açıklamada, yayın ilkelerine dikkat çekilmişti.

İzdivaç programları da kaldırılmıştı

RTÜK, izdivaç ve flört programlarıyla ilgili harekete geçmiş. Kanal D, Show TV, Fox TV, Star TV ile yapılan görüşmeler sonrası kanallardaki programlar kaldırılmıştı. Kaldırılan programlar sonrası kanallar yeni format arayışına girmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.