Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmeleri sürüyor: Planda KHK’lerin kaldırılması ve HSK’nin ikiye ayrılması var

Altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin altıncısı geride kalırken, partiler yürütme ayağıyla ilgili çalışmalarına devam ediyor. Partiler altıncı toplantıda, OHAL KHK’lerinin kaldırılması konusunda uzlaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) yetkilileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması için altıncı kez bir araya geldi. Medyascope’un edindiği bilgilere göre yürütmeye dair önemli kararlar alındı. Alınan kararlara göre Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde uygulanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kaldırılacak ve seçimlerde en çok oyu alan partinin hükümet kuramadığı durumda, bu yetkinin diğer partilere verilmesi anayasal güvenceye alınacak.

OHAL KHK’leri kalkıyor

Altı partinin bir araya geldiği beşinci toplantıda yürütme ayağı tamamlanmıştı. Bu hafta bir araya gelen yetkililer, OHAL döneminde uygulanan KHK’leri kaldırma kararı aldı. Medyascope’a konuşan bir yetkili, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL KHK’leri istismar edildiği için bu kararı aldıklarını belirtti. Varılan uzlaşmaya göre hükümet OHAL ilan edildiğinde kararname çıkarabilmek için Türkiye Büyük Milet Meclisi’ne (TBMM) başvuracak ve buradan yetki alacak. Alınan KHK yetkisi ise sınırlı ve çerçevesi belli olacak.

İkinci partiye hükümet kurmada anayasal güvence

7 Haziran seçimleri sonrası AKP’nin hükümet kuramaması nedeniyle anayasal hükümet kurulmuş ve seçime gidilmişti. Teamüllere göre en çok oy alan ikinci parti olan CHP’ye bu görevin verilmesi gerekiyordu ancak bu yapılmamıştı. Yetkililer, 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan bu sorunları çözmek için partilere, hükümet kurması için verilen yetkiyi anayasal güvenceye alma karar verdi. Böylelikle, seçimlerden birinci çıkan parti hükümet kuramadığında bu yetki ikinci ve üçüncü partilere verilecek. Hükümet kurmanın süresine dair tartışma ise daha sonraya bırakıldı.

HSK, Savcılar Kurulu ve Hakimler Kurulu şeklinde bölünecek

Yürütmenin konuşulduğu toplantıda yargı ile ilgili de kararlar alındı. Buna göre Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilmesine karar verildi. HSK, Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu diye ikiye ayrılacak. Kurulacak olan Hakimler Kurulu’nda adalet bakanı ve bakanlık müsteşarı olmayacak. İddia makamı ile karar makamının ayrılmasının yargı bağımsızlığı için önemli olduğunu belirten yetkililer hakimlerin, yürütmenin etkisinden kurtularak bağımsız kararlar vermesini amaçladıklarını belirtti. 

Bakanlar eski gücüne kavuşacak

Güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde Bakanlar Kurulu’nun yeniden oluşturulması konusunda da uzlaşıldı. Bakanların gücü artırılacak ve kolektif kararlara imza atabilecekler. Bakanlar, TBMM’den seçilecek ancak ihtiyaç halinde dışarıdan da bakan seçilebilecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.