Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu: “Türkiye’nin yerli otomobili TOGG 2022 yılı sonuna kadar seri üretim bandından inmiş olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un 2022 yılı sonuna kadar seri üretim bandından inmiş olacağını belirten Varank, TOGG projesi için bugüne kadar 2,5 Milyar Liralık yatırımın tamamlandığını, yıl sonuna kadar ise bu tutarın 3,5 Milyar Lirayı bulacağını söyledi.

Bakan Varank, yerli otomobil TOGG’da gelinen aşamaya ilişkin şu bilgileri verdi: 

“Elektrikli araçların kalbi olan bataryaların Türkiye’de üretilmesi konusunda da ciddi ilerleme kaydettik. TOGG ile dünya devi FARASİS, 20 GWh’lik pil yatırımına, yakın zamanda TOGG Gemlik Tesisinde başlayacak. TOGG başta olmak üzere, ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyecek şarj altyapısı konusunda da çalışmalarımız hızlandı.”

“Ay’a sert iniş yapma ve uzaya bir Türk vatandaşı gönderme çalışmalarımız devam ediyor” 

Milli Uzay Programı kapsamında yürütülecek çalışmaların 1 Milyar 890 Milyon Liralık bütçeyle yatırım programına dahil olduğunu söyleyen Bakan Varank, “Kendi aracımızla Ay’a sert iniş yapma ve uluslararası iş birliğiyle uzaya bir Türk vatandaşı gönderme hedeflerine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Uzayda ateşleyeceğimiz hibrit roket motorunun testlerini gerçekleştirirken, fırlatma aracı ve limanına yönelik değerlendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. En büyük uluslararası uzay örgütü IAF’e (International Astronautical Federation) üyeliğimiz 25 Ekim’de tescil edildi” dedi. 

“Sanayide sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm için kararlı adımlar atıyoruz”

Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının ardından yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikalarında köklü değişikler yapılacağını belirten Varank, bakanlık olarak iklim konusunda kilit bir rol üstlendiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: 

“Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’na uyum için hazırlanan eylem planında en fazla tedbirden sorumlu Bakanlık olarak iklim değişikliği konusunda kilit bir rol üstleniyoruz. Yeşil Mutabakat gerekliliklerinden en çok etkilenecek enerji-yoğun sanayi sektörlerinin dönüşümüne ilişkin modernizasyon çalışmalar yürütüyoruz. Yaşam Döngüsü Değerlendirme (YDD) faaliyetlerinin temelini oluşturacak ulusal bir veri tabanı geliştiriyoruz. Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemini hayat geçirerek OSB’leri yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına dönüştüreceğiz.” 

“Sanayide dijital dönüşümü hızlandırıyoruz”  

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerinin (Model Fabrikaların)  işletmelere yalın üretim ve dijital dönüşümde rehberlik eden fabrikaların sayısının arttırıldığını vurgulayan Varank, şunları söyledi:

“İşletmeler, model fabrikalardan aldıkları kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmeti sayesinde yüzde 60’ın üzerinde kapasite ve verimlilik artışı elde edebiliyorlar. Dijital dönüşümün lokomotifi olan yazılım geliştirme faaliyetlerini hızlandırmak amacıyla, kamu, özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve üniversitelerin birlikte çalıştığı Açık Kaynak Platformu’nu kurduk. Türkçe Doğal Dil İşleme’den Mobilite Yazılımı’na, Pardus’un Yaygınlaştırılması’ndan Dijital Rozet’e kadar birçok proje bu platform çatısı altında yürütülüyor.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.