Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beşinci yılında 4 Kasım 2016 HDP operasyonu – HDP’li Beştaş: “Muhalefetin de günahı çok, ‘Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz’ dedikleri için Demirtaş ve Yüksekdağ hapiste”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016 operasyonunun üzerinden beş yıl geçti. 4 Kasım 2016’da aralarında eski eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu HDP’li vekiller gözaltına alınıp tutuklandı. Medyascope‘tan Özgür Özdemir’in sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Tarihte bir siyasi partinin organlarını hedefleyen böyle eşzamanlı ve sistematik operasyon çok azdır. Maalesef muhalefetin de bunda günahları çok” dedi.

“7 Haziran’ın rövanşı”

4 Kasım 2016 tarihinde HDP’lilere yönelik operasyonda ilk olarak dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 00.45’te Ankara-Esat’ta bulunan evine gelen polisler, Yüksekdağ’ı gözaltına aldı. Hemen ardından saat 01.30’da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından paylaştığı, “Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar” mesajıyla operasyonu duyurdu. Yüksekdağ ve Demirtaş o tarihten beri tutuklu yargılanıyor.

Operasyonu “siyasi bir darbe” olarak niteleyen Beştaş, “Hâlâ birçok arkadaşımız cezaevinde. Bu operasyon siyasi bir darbeydi. Türkiye tarihinde böyle eşzamanlı ve sistematik olarak, bir partinin organlarını hedefleyen buna benzer operasyon azdır. İktidar, 7 Haziran’daki başarımızın rövanşını almak istedi. Hâlâ aynı süreç devam ediyor. Her gün yeni yeni gözaltılar yapılıyor. Kobani ve kapatma davaları da bu sürecin bir devamı. İktidar ve ortağı, iktidarının devamını HDP’yi etkisizleştirmekle buluyor” dedi.

“Muhalefetin bu konuda günahları çok”

Dokunulmazlıkların kaldırılma sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Anayasaya aykırı ama ‘evet’ diyeceğiz” sözleri tartışılmıştı. CHP lideri geçen hafta partisinin grup toplantısında Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’yı hatırlatarak, “Haksız yere içeride tutulan Demirtaş ve Kavala var, benim vicdanım kabul etmiyor” dedi. Beştaş, CHP liderinin geçmişteki tavrını eleştirerek şöyle konuştu:

“Muhalefetin bu konuda günahları çok. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğunu hep söyledik. Halkı temsiliyetsiz bırakmak hukuk kurallarına aykırı. O gün ‘Anayasaya aykırı ama ‘evet’ diyeceğiz’ denildiği için bugün Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken ve birçok kişi cezaevinde. Geçmişteki bu kararı değiştiremeyiz ama bugünden sonra muhalefetin iktidara güç verecek ve onun iktidarının devamını sağlayacak politikalar üretmemesi gerekiyor. AKP, muhalefeti kendi arkasında dizmeye çalışıyor. Bu gerçek, bugün Türkiye toplumu ve partiler tarafından daha net görünüyor.” 

“HDP kapatılırsa bir değil birden çok seçeneğimiz var”

HDP hakkında süren kapatma davası ve Kobani yargılamalarıyla ilgili de konuşan Beştaş, HDP’nin olası bir kapatma kararına hazırlıklı olduğunu ve birden çok seçeneklerinin olduğunu belirtti. Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne kapatma davası ne Kobani kumpas davasının hukukla alakası var. Bu davalar tamamen siyaset kurumunun planladığı ve kampanyalarını meydanlarda yaptığı dava. Yargı mensuplarına sesleniyorum. Hukukun daha fazla katledilmesi halinde bunun bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Kapatılma davasıyla ilgili ilk beyanımızı 7 Kasım’da sunacağız. İddianame bir iddianame değil ‘kes, kopyala ve yapıştır’ ile oluşturulmuş. Hiçbir zaman seçeneksiz değiliz. HDP’nin kapatılması için hiçbir sebep yok. Bir HDP’li olarak değil, hukuka inanan insan olarak söylüyorum. Bu iddianameyle bir parti kapatılmaz. Ancak olur da parti kapatılırsa, bizim sadece bir değil çokça seçeneğimiz var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler