Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Salah’ın, Liverpool’un oyunundaki yadsınamaz etkisi”

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin dördüncü haftasında Liverpool evinde Atletico Madrid engelini 2-0’lık skorla geçti. Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated için kaleme aldığı “Mohamed Salah’s Indelible Influence/Salah’ın, Liverpool’un oyunundaki yadsınamaz etkisi” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Salah’ın, Liverpool’un oyunundaki yadsınamaz etkisi

Mohamed Salah, Çarşamba günü Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon belirlediği standartlara göre sakin bir gece geçirdi. Neredeyse hiçbir şey yapmadı. Ancak feci derecede disiplinsiz olan Atletico Madrid karşısında Liverpool harikaydı ve 2-0’lık bir galibiyet elde etti ki çok kolayca fark daha da açılabilirdi. Farkın açılmasının ise bir önemi yok: Liverpool, şu ana kadar grubunda oynadığı dört maçı da kazandı ve şimdiden Bayern Münih, Juventus ve Ajax ile birlikte son 16 turuna adını yazdırdı. Öte yandan Atletico Madrid, Porto ile grupta ikincilik mücadelesi verecek. 

Liverpool, en iyi oyuncusu sahada pek bir şey yapmasa bile çok iyi oynayabiliyor. Atletico’nun da Çarşamba günü oynanan maçta Liverpool savunmasını pek test ettiği söylenemez. Tüm bunların yanı sıra Liverpool’un en büyük endişesi, Ocak ayında Salah, Sadio Mane Ve Naby Keita’nın Afrika Uluslar Kupası’na gitmesi olacak. Bu durum, Liverpool’un kadro derinliğini azaltabilir (Her ne kadar devre arası olsa bile; FA CUP maçları ile birlikte iki lig maçında da forma giyemeyebilirler).

Salah’ın öne çıkmadığı maçta dahi oyuna olan etkisi açıktı. Örneğin Salah, Jordan Henderson’a pasını verdiğinde defans oyuncularını kendisine çekmeseydi; Trent Alexander-Arnold, Liverpool’un ilk golünü atan Diogo Jota için açtığı ortasında bu kadar boş alana sahip olabilir miydi?

Mario Hermoso’yu Salah ile birebir bırakmamak adına Yannick Carrasco, daha derine geldi ve bu da Alexander-Arnold’a rahat bir orta yapmak için daha fazla alan bulmasına sebebiyet verdi. Salah’ın girdiği tek net pozisyon, ikinci yarının başında Jan Oblak ile karşı karşıya kaldığı pozisyondu. Ancak son dönemdeki kadar iyi oynamasanız bile sahadaki varlığınız, oyuna etki edebiliyor.

Olağanüstü bir kariyere sahip olan Salah, bu sezon her zamandakinden daha formda. Manchester City ve Watford’a karşı çarpıcı goller attı. Watford’a attığı golde driplinglerine başlamadan önce kramponun tabanı ile topu geriye sürükledi. O sırada Salah’ın etrafında altı Watford’lu futbolcu vardı. Yine de bu durum, kaleci ile karşı karşıya kalıp favori pozisyonu olan sağ arka direğe şutunu çekmesine engel olamadı. Manchester United’da da üç gol attı. Zorluğu orta derece olan ikinci golünü, muhteşem bir vuruşla kaydetti. 

32 lig golü attığı 2017-18 sezonu, muhtemelen durdurulamaz göründüğü bir yıldı hatta kariyerinin en iyi sezonu olarak görünüyordu. O zamandan beri mükemmel performansına devam ediyor ama tabii ki mükemmelliğin de katmanları var. Bu sezonun başlangıcı ise Salah’ın 2017-2018 sezonu performansının üzerine koymasını sağlayabilir.  

Görünüşe göre bu ani çalımlar, Salah’ın yaz boyunca üzerinde çalıştığı bir şey. Bir anda topu geriye çekmesi üzerinde de çalıştığını varsaymak doğru olur. Dinlenmenin ya da sadece zaten yapabildikleri üzerinde çalışmanın bir anlamı yok: Salah, önümüzdeki yaz 30 yaşına basacak ama hala gelişimini sürdürüyor ve sınırlarını zorluyor. 

Liverpool menajeri Jürgen Klopp, Salah’ın şu anda dünyanın en iyisi olduğundan şüphe duymuyor. 

Klopp geçen hafta Salah konusunda “Benim için şu anda dünyanın en iyi futbolcusu” dedi. ”İnanılmaz. İstikrarı kesinlikle inanılmaz ve daha da iyiye gidiyor. İki, üç yıl önce dünyanın en iyi oyuncuları 33-34 yaşlarındaydı… Bu yaşlar, bir futbolcunun en iyi olacabileceği dönem. Oyunu daha iyi anlıyorsunuz, sahayı daha iyi değerlendiriyorsunuz, pozisyonları gerçekleşmeden çok daha önce görebiliyorsunuz.”

Bu, bana sivri bir yorum gibi geldi. Salah’ın sözleşmesi 2023 yazında sona eriyor ve Liverpool’da emekli olmak istediği konusunda açıklamalar yapmış olsa da henüz yeni bir anlaşma imzalamamış olması büyük bir endişe kaynağı. Kulüp, bedelsiz olarak ayrılmaması için kontratının bitme riskini kesinlikle göze almayacak. Bu yüzden önümüzdeki altı ay muhtemelen çok önemli.

Liverpool’un sahibi Fenway Sports Group, harcamaların kontrolden çıkmasına izin vermemeye çok dikkat ediyor. Ve maaş ücretleri, zaten Premier Lig’de ikinci en yüksek seviyedeyken mevcut yapıyı bozmamak için anlaşılabilir bir özen gösteriliyor. Öte yandan Manchester City, Chelsea ve Manchester United’ınkinden önemli ölçüde daha az geliri olan Liverpool, böyle yetenekli bir oyuncuyu kaybetmeyi göze alamaz. Klopp açıkça Salah’ın tatmin edilmesini ve onu kulüpte tutacak paranın bulunmasını istiyor.

Salgının futbolun ekonomisi üzerindeki etkisi, Salah’ın seçeneklerini azaltabilir, ancak sorun sadece parayla ilgili olmamalı. Salah, sevildiği bir kulüpte kendisinden en iyi şekilde yararlanan bir sistem içinde faaliyet göstermeye devam etmeli. Bu duruma bir fiyat konulabilir mi? 

Liverpool’da yeniden büyük bir aşk ve inançla oynayan Salah, bu oyun için hayati önem taşıyor.

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/11/03/liverpool-mohamed-salah-champions-league

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.