Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, Çilem Doğan’a verilen cezayı onadı, tekrar cezaevine girecek – Avukat Candan Dumrul: “Yargı kadınlara, ‘Sizi bir erkekle eşit görmeyiz’ dedi”

Yargıtay, kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan evli olduğu erkek Hasan Karabulut’u öldüren ve 15 yıl hapis cezası alan Çilem Doğan’ın cezasını onadı. Tutuksuz yargılanan Doğan, cezaevine girecek. Yargıtay’ın onama kararını Medyascope’a değerlendiren Çilem Doğan’ın avukatlarından Candan Dumrul, “Çilem Doğan’a verilen ceza, kadınlara ‘Şiddete katlanmak zorundasınız, o evlerde yaşamak zorundasınız, yargı sizi korumaz. Korumayacak. Öldürürseniz hapse gidersiniz, ölürseniz faillerinize komik cezalar veririz. Biz yine de sizi bir erkekle eşit görmeyiz’ demektir” diyerek karara tepki gösterdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık hapis cezası kararını onadı. Çilem Doğan, 8 Temmuz 2015’te kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan evli olduğu erkek Hasan Karabulut’u, evinde Karabulut’a ait silahla öldürmüş, yargılamalar sonunda 15 yıl hapis cezası almıştı. Yargıtay, Doğan’a verilen hapis cezasını onadı. Kefaletle serbest bırakılan Doğan, kararın kendisine tebliğ edilmesinden sonra tekrar cezaevine girecek.

“Çilem, yaşamak için öldürmek zorundaydı”

Yargıtay’ın kararından sonra Medyascope’a konuşan Çilem Doğan’ın avukatlarından Candan Dumrul, karara tepki gösterdi. Yaptıkları savunmanın dikkate alınmadığını belirten Dumrul, şöyle konuştu:

“Dosyada, bozmayı gerektirecek çok sağlam veriler vardı. Kararın onanmış olması, duruşmada anlattıklarımızın önyargıyla dinlendiğini ve genel geçer cinsiyetçi yaklaşımın yargıya hâlâ egemen olduğunu göstermiş oldu. Bu kararı vererek Çilem’e ya öleceksin, ya hapse gireceksin’ denmiş oldu. Çilem, yaşamak için öldürmek zorunda kalan bir kadındı.”

Avukat Candan Dumrul

“Yargı, kadınlara ‘sizi bir erkekle eşit görmeyiz’ dedi”

Dumrul, davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi. Yargıtay’ın verdiği kararın, yargının kadınlara bakışına dair iyi bir örnek olduğunu belirten Dumrul, şöyle devam etti:

“Çilem’e verilen ceza, kadınlara ‘Şiddete katlanmak zorundasınız, o evlerde yaşamak zorundasınız, yargı sizi korumaz. Korumayacak. Öldürürseniz hapse girersiniz, ölürseniz faillerinize komik cezalar veririz. Biz yine de sizi bir erkekle eşit görmeyiz’ demektir.”

Kocasını defalarca karakola şikayet etmişti

İki buçuk yıl süren evliliğinde sık sık şiddete maruz kalan Çilem Doğan, evli olduğu erkeği defalarca karakola şikayet etti, dokuz kez koruma kararı çıkarttı. Evli olduğu erkek Hasan Karabulut hakkında, “eşine yönelik tehdit” ve “yaralama” suçlarından asliye ceza mahkemelerinde altı ayrı dava açıldı. Çilem Doğan, kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliği yapmaya zorlayan Hasan Karabulut’u, 8 Temmuz 2015’te, evinde, Karabulut’a ait silahla öldürdü. Ardından polise teslim oldu.

Doğan’a, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’, “olay günü şiddet görmediği” savından hareketle, meşru müdafaa olmadığı gerekçesi ile “ağır tahrik altında kasten öldürme” suçundan 18 yıl hapis cezası verilmiş, mahkemedeki iyi hali nedeniyle cezası 15 yıla düşürülmüştü. Oyçokluğuyla alınan karara, Mahkeme Başkanı Ogün Madan, Doğan’ın eyleminin “meşru müdafaa sayılması ve ceza verilmemesi” gerektiği yönünde muhalefet şerhi düşmüştü.

Avukatların başvurusu üzerine mahkeme heyeti, Doğan’ı 20 Haziran 2016’da 50 bin lira kefaletle tahliye etti. Çilem Doğan’ın avukatlarının karara Yargıtay nezdinde itiraz etmeleri üzerine, bugün Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada Doğan’a verilen ceza onandı. Doğan, verilen karar sonrası, kararın kendisine tebliğinden sonra cezasının kalan kısmını hükümlü olarak çekmek üzere cezaevine girecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler