Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Film Festivali başladı – Aziz Nesin Emek Ödülü alan Perihan Savaş: “Emekçiler ödüllendiriliyor ama gerçek hakları verilmiyor”

Haber Senem Büyüktanır – Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın (Dünya KİV), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 32. Ankara Film Festivali, dün gece (4 Kasım) CerModern’de düzenlenen açılış töreni ile başladı. Sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı törende Onur Ödülleri sahiplerini buldu. Onur Ödülleri’nden Aziz Nesin Emek Ödülü’nü alan sanatçı Perihan Savaş Medyascope’a konuştu. Ödül almaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Savaş  “Özellikle Aziz Nesin Emek Ödülü olması beni çok heyecanlandırdı çünkü emekçiler, evet, ödüllendiriliyor ama gerçek hakları verilmiyor” dedi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol, festivale destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin plaketlerini takdim etti. Festivalin açılış töreninde konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, “Ankaralılar’a hep şu mesajı vermeye çalışıyorum: Artık sanata saygı duyan bir yönetim var. Sanatı, her dalında ve Ankara’nın her yerinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Festivali 32. yılında tebrik ediyorum, inşallah sonsuza kadar gider” dedi.

Destek plaketi verilen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Çankaya Belediyesi olarak her zaman sanat ve sanatçının yanında olacağız. Bu ezbere söylenen bir cümle değil, biz burada olmaktan onur duyuyoruz,” derken Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat, festivale teşekkürlerini sundu ve emeği geçen herkesi kutladı.

Plaket töreninin ardından festivalin Onur Ödülleri olan Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Perihan Savaş’a, Sanat Çınarı Ödülü yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Erendiz Atasü’ye ve Kitle İletişim Ödülü mizah yazarı, senarist, yönetmen Gani Müjde’ye takdim edildi. Törende, önümüzdeki yıl 33’üncü kez düzenlenecek Ankara Film Festivali’nin 3-11 Kasım 2022 tarihleri arasında yapılacağı bilgisi de paylaşıldı.

Perihan Savaş: “Ödülü, emeklerinin karşılığını alamamış emekçiler adına alıyorum”

Oyuncu Perihan Savaş’a Aziz Nesin Emek Ödülü’nü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş verdi. Perihan Savaş, ödülü aldıktan sonra duygularını şöyle dile getirdi:

“Bu gece benim için gerçekten çok önemli ve değerli. 50 yıl… Eğer tiyatroyu da sayarsak 60 yıl, beş yaşında başladım ben tiyatroya. Demek ki insanlar yaptıkları işlerde, harcadıkları emeklerde ödülü hak ediyorlar. Ben Ankara Film Festivali’nde 1992 yılında jüri üyesiydim ve o günden beri festival gelişerek, büyüyerek çok güzel bir yere geldi. Ben, bu ödülü, sinemada bu kadar yıl emek harcamış ama emeklerinin karşılığını alamamış emekçiler adına alıyorum. Maalesef, yaptığımız bütün filmler televizyonlarda gösterilmeye devam ediyor ama telif hakkımızı alamıyoruz. Hâlâ kanun çıkmadı, hâlâ bize bir destek yok. İnşallah, bütün emeklerimizi almamız adına, tüm emekçiler adına alıyorum bu ödülü.”

Erendiz Atasü: “Çok yaşasın edebiyat, çok yaşasın sinema!”

Sanat Çınarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Erendiz Atasü’ye ödülünü yönetmen Tayfun Pirselimoğlu takdim etti. Atasü, “Çok teşekkür ediyorum hem vakfa hem festivale. Büyük bir değerbilirlik gösterdiler, gerçekten beni çok mutlu ettiler. Benim ilk aşkım edebiyatsa, ikincisi de sinema. Edebiyatla sinemanın çok ortak bir özelliği var. Şöyle özetleyebilirim; bize yaşamadığımız, bilmediğimiz hayat parçalarını kendimiz deneyimliyormuşuz gibi mâl edebilir ikisi de. Böylece dünyamız genişler. İnsanlara yaklaşırız ve kendimizin bilmediğimiz yanlarına yaklaşırız, keşfederiz. Çok yaşasın edebiyat, çok yaşasın sinema” dedi.

Gani Müjde: “Onur almadım, onur duydum”

Festivalin Kitle İletişim Ödülü ise Belma Canciğer tarafından Gani Müjde’ye verildi. Gani Müjde, “Bana mizahı ilk tanıtan ilk sevdiren, birlikte kısa da olsa aynı dergide çalışma şerefine nail olduğum Aziz Nesin, çok fazla alkışı hak ediyor bence” dediSinemanın usta isimlerini anan Müjde, “Hepsinin üzerimde çok emeği var. Onların öğrencisi olduğum için çok şanslıyım. Çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü gerçekten Türk mizahı ve sinemasına emek veren ustalarım adına alıyorum. Onur almadım, onur duydum bugün Ankara Film Festivali’nden aldığım için. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Proje Geliştirme Desteği Yarışması’ndan iki ödül!

Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın birincisi Burcu Aykar’ın “Gölgeler Çekildiğinde” adlı projesi oldu. Projesiyle 30 bin Türk Lirası tutarında para ödülünün de sahibi olan Aykar, şunları söyledi:

“Uzun bir yolculuğun başında büyük bir destek ve motivasyon kaynağı oldu bu ödül. Festivale, jüriye, yapımcılarım Nadir, Müge, Anke ve İrem’e filme inandıkları ve bu yolculuğa benimle çıktıkları için çok teşekkür ediyorum. Filmimiz Cahide Birgül’ün bir romanının uyarlaması olacak. Yazarın romanlarını yeniden basan ve benim kitapla tanışmama vesile olan Kafka Yayınevi’ne de çok teşekkür ediyorum. Cahide Birgül’ü minnetle anıyorum.”

Bu yıla özel olarak Yılmaz Özdil’in “Aforoz” adlı projesine 10 bin TL değerinde Jüri Teşvik Ödülü verilmesi kararlaştırıldı. Yılmaz Özdil törende yaptığı konuşmada, “Aforoz filmi, uzun zamandır yapmaya çalıştığım Kürtçe bir proje. 90’lı yıllarda Hakkari’de geçen bir olayı anlatıyor. Ben çok inanıyorum, bana inandıkları için de jüriye ve festivale çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gösterimler bugün başlıyor

Festivalde bugün Ulusal Belgesel Yarışması filmleri ilk kez Ankara’da seyirciyle buluşacak. Gösterimlerin sonunda film ekipleri izleyicilerle bir araya gelecek ve filmler üzerine söyleşiler, tartışmalar gerçekleştirilecek.

Ankara Film Festivali programına şuradan ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.