Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (4): Scottie Barnes en iyi çaylaklar listesinde zirveye yükseldi – Furkan Korkmaz, son çeyreklerde en çok sayı bulan üçüncü oyuncu

NBA’de 2021-2022 sezonunun başında basketbol severler ligin yeni yüzlerine giderek alışırken Scottie Barnes, en iyi çaylaklar listesinde zirveye yükseldi. Alperen Şengün, Furkan Korkmaz ve Cedi Osman parkede dikkat çekici performanslar göstermeye devam ederken Paul George, Kawhi Leonard’ın yokluğunda Los Angeles Clippers’a liderlik etmeyi sürdürüyor.

1) En iyi çaylaklar listesinde ilk beş

NBA’de yeni sezon başladığında farklı ana planları olan takımların ve oyuncuların performanslarının projeksiyonu ortaya çıkarken çaylak oyuncular, önemli bir heyecan konusudur. 2021 NBA Draftı sınıfı şu ana kadar fena sınav vermiyor.

Yaşadığı sakatlık nedeniyle bir maç aranın ardından parkelere dönecek olan Scottie Barnes, NBA’in resmi çaylaklar sıralamasında birinci sıraya yükseldi. 3-4 pozisyonuna göre fiziği, oyun açlığı ve tamamlayıcı yetenekleriyle Toronto Raptors’ın yakın dönemdeki Pascal Siakam, OG Anunoby kanat profiline uyan Barnes, 18.1 sayı, 8.9 ribaund, 2 asist ortalaması ile double-double’a göz kırpıyor.

Beklentilerin üzerinde başlangıç yapan bir diğer isim, listede ikinci sırada yer alan Evan Mobley. 20 yaşındaki uzun, maç başına çember savunması konusunda ligin önemli isimlerinden takım arkadaşı Jarrett Allen’dan (1) daha fazla blok yapıyor: 1,4. Kısalar karşısında da kalabileceğini gösteren Mobley, 13.6 sayı, 7.9 ribaund, 2.6 asist ortalamalarıyla LeBron James’ten övgü almayı başardı.

LeBron James’ten Mobley’e: “Bu ligdeki en iyi basketbolculardan biri olacak”

Sahada yıllardır NBA’de Indiana Pacers forması giyiyormuş izlenimi veren Chris Duarte, performansı normalleşmesine rağmen takıma direkt katkı sağlayarak kendine has bir çaylak profili çiziyor. 17.8 sayı, 4.5 ribaund, 2.4 asist ortalamalarıyla oynayan 24 yaşındaki Duarte, verimli hücumunu sürdürüyor.

Listede kendini gösteren ve basketbolseverleri heyecanlandıran dördüncü sıradaki isim, dağınık Orlando Magic’te doğru basketbolu oynamayı başaran Franz Wagner. Parkede pozitif ve bilinçli bir enerjiyle çok yönlü bir katkı sağlayan 20 yaşındaki Alman oyuncu, %46.3 üçlük yüzdesiyle 15.6 sayı, 3.6 ribaund, 1.9 asist ortalamalarını, gecenin hareketlerinde zirvede yer alan smaçlarla süslüyor.

Franz Wagner’in poster smacı:

İlk beş sıraya gerilerden yükselen isim, Oklahoma City Thunder’da Shai Gilgeous-Alexander’la guard ikilisini oluşturan Josh Giddey. 11.3 sayı, 5.7 ribaund, 5.9 asist ile etkileyici bir hücum performansı sunan Giddey, maç başına neredeyse altı asisti yalnızca iki top kaybıyla yapıyor. Henüz 19 yaşındaki Avustralyalı kısa, takım arkadaşlarını akıcı şekilde besliyor.

2) Furkan Korkmaz’dan dikkat çeken istatistik

7-2 dereceye ulaşan Philadelphia 76ers’ın önemli bir parçası olan Furkan Korkmaz, takımın 103-98 kazandığı Chicago Bulls karşılaşmasındaki 11 sayı, 5 ribaund, birer asist, top çalma ve bloğunun yanı sıra DeMar DeRozan’a yaptığı savunmayla dikkat çekti. Maç başına 10.9 sayı, 3 asist ortalaması yakalayan Furkan, 51 ile bu sezon son çeyreklerde DeRozea ve Fred VanVleet’in ardından en çok skor bulan üçüncü oyuncu konumunda bulunuyor.

İlk beşte Christian Wood ile pota altını paylaşmaya başlayan Alperen Şengün, Phoenix Suns karşısında 10 sayı, 5 asist, 4 ribaund ve 1 top çalma ile oynadı. Alperen’in daha fazla süre almasının gerekliliği Türk sporseverlerin değil, ABD medyasının da görüşü haline geldi.

Alperen’in Phoenix Suns maçı performansından kesitler:

Cedi Osman, iki maçta toplam dört dakika süre bulabildikten sonraki üç maçta bulduğu fırsatı çok iyi değerlendirdi. Hazırlık döneminde şutunu keskinleştirmeye çalıştığı parkede gözüken Cedi, Suns, Charlotte Hornets ve Portland Trail Blazers maçlarında toplamda 15/27 üçlük oranıyla 20, 13 ve 12 sayı buldu.

Cedi Osman’ın Portland karşısında bulduğu üçlükler:

https://twitter.com/NBATurkiye/status/1456124045058101250

3) Paul George’un istikrarlı hale gelen lider performansı

2019-2020 NBA Playoff’larında yalnızca gösterdiği performansla değil, yaşadığı mental problemler ile beklentilerin altında kalan Paul George, geçen sezondan itibaren Los Angeles Clippers’ın Kawhi Leonard’dan yoksun olduğu dönemde kendini tekrar ispatladı. Indiana Pacers’ta ligdeki lider figürlerden biri olma adayı olarak öne çıkan George, Tyronn Lue yönetiminde eski günlerini hatırlatıyor.

Paul George 2021-22 sezonunda ilk yedi maç sonunda %50.7 saha içi yüzdesiyle 28.9 sayı, 7.7 ribaund, 4.7 asist ve 3 top çalma istatistikleriyle oynuyor.

Paul George’un Minnesota Timberwolves karşısındaki muazzam performansı:

4) Boston Celtics’teki problemler

Brad Stevens’ın basketbol operasyonlarının başına geçmesinin ardından yeni sezona Ime Udoka yönetiminde giriş yapan Boston Celtics, istediği başlangıcı yapamadı. Dokuz maçta 4 galibiyet -5 mağlubiyetlik dereceye sahip olan Celtics, 2018 NBA Doğu Konferansı Finalleri’nde LeBron James’li Cleveland Cavaliers’a gösterdiği potansiyele ulaşmakta zorlanıyor.

2014’ten beri takımın yapılanma sürecinin içinde bulunan Marcus Smart, takımın liderleri Jayson Tatum ve Jaylen Brown’a, “Her takım Tatum ve Brown üzerinden oynadığımızı biliyor, savunmalarını onlara göre planlıyorlar. Ancak Tatum ve Brown pas vermek istemiyor, oyunu öğrenme aşamasında çaba gösterip takım arkadaşlarının işlerini kolaylaştırmaları gerekiyor” diyerek sitem etti. Tatum sezona %27.1 üçlük yüzdesiyle 22.7 sayı, 8.1 ribaund, 3.4 asist istatistikleriyle başladı.

5) Robert Server’a yönelik ciddi iddialar

ESPN’de yayımlanan bir makale, 17 yıldır Phoenix Suns’ın sahibi konumundaki Robert Server’a yönelik ırkçı ve cinsiyetçi tavırları olduğu iddialarını ortaya attı. ESPN’in birçok aktif ve eski kulüp çalışanıyla konuştuğu makaledeki iddiaların çoğu anonim isimlerden geliyor ancak oklar Robert Server’a çevrildi.

Server iddiaları reddederken ve kendi ismini, takımının ismini temize çıkarmak için NBA’in soruşturma yürütmesinden memnun olacağını belirtti. NBA, konuyu araştırması için Wachtell Lipton hukuk şirketini yetkilendirdi.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.