Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binali Yıldırım’ın 2014 yılı yerel seçimlerindeki vaatlerinden İzmir Şehir Hastanesi’nin inşası yedi yıldır sürüyor: “Hastaneye gidilebilecek doğru düzgün bir yol dahi yok”

Temeli 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerden 18 gün önce dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve eski Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu‘nun katıldığı törenle atılan Bayraklı’daki İzmir Şehir Hastanesi’nin inşası hâlâ devam ediyor. 2011 yılındaki genel seçimlerde de hükümetin seçim vaatlerinden biri olan hastane, Türkerler Holding ve Gama Holding ortaklığıyla inşa ediliyor.

2016 yılının Eylül ayında faaliyete geçeceği duyurulan hastane ile ilgili son olarak açıklamada bulunan AKP İzmir İl Başkan Ali Sürekli, hastanenin 29 Ekim 2021 tarihinde açılmasının planlandığını söylemişti. Konuya ilişkin Medyascope‘a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter“Şu anda herhangi bir tıbbi müdahale için o hastaneye gidilebilecek doğru düzgün bir yol dahi gözükmemektedir” dedi. Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ise “Duyumlara göre, 2022 yılında sadece birkaç poliklinik açılarak hastanenin hizmete açıldığı algısı yaratılmak istenecek” diye konuştu.

“Şehir hastanesi değil, ‘şehir efsanesi'”

2,5 yılda bitirilmesi planlanan hastanenin inşa süreci yedinci yılına girdi. Serter, yedi yıla rağmen hastaneye gidilecek yolun dahi olmadığını belirtti:

Yapıma başlandığı tarihten beri inşaatı yakından takip ediyorum. Öncelikle ilk günden beri bu hastaneye nasıl gidileceğinin sorgulamasını yaptım ancak hiçbir cevap alamadım. Şu anda herhangi bir tıbbi müdahale için o hastaneye 0gidilebilecek doğru düzgün bir yol dahi gözükmemektedir. Örneğin, İzmir’in Narlıdere iİlçesinden bir hastanın o hastaneye ulaşabilmesi için toplu ulaşımla üç saat civarında zaman harcaması gerekiyor. Taksi tutsa 200 liradan fazla para ödemesi gerekir. Özel aracı varsa da 1-1,5 saatten önce gidemez. Dolayısıyla burası bir şehir hastanesi değil, ‘şehir efsanesi’ haline gelmiştir.”

“Sorulara yanıt alamıyoruz”

Hastanenin son durumuna dair sorduğu sorulara yanıt alamadığını belirten Serter, “Müteahhit firma mı yapamıyor, devletten para mı alamıyor, gücü mü kalmadı? Bunların hiçbirinin cevabını vermiyorlar. Bunun yanında hastanenin faaliyete geçmesiyle İzmir’deki diğer hastaneler ne olacak? Yenişehir Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Tepecik Devlet Hastanesi, Buca’daki hastaneler ne olacak? Bunlara da bir cevap verilmiyor. Bu hastaneler kapanırsa o bölgelerdeki vatandaşlarımız ne yapacak?” diye konuştu.

“Hastane, deprem hattındaki Bayraklı ilçesinde”

Serter, hastanenin depreme dayanıklılığına ilişkin ise şunları söyledi: “Bunların yanında bir de tabii deprem hattında bulunan Bayraklı ilçesinin üzerine bir kâbus gibi çökmüş bir inşaattır. 30 Ekim 2020’deki depremde de ne olduğunu bilmiyoruz. Bir yıl geçti, bu hastanede deprem dolayısıyla hasar var mı, yok mu? Bunu da sorguladım ancak buna da cevap yok.”

“Etrafında altyapı çalışması neredeyse yok”

Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu‘nun hastane ile ilgili görüşleri ise şöyle:

Açılışı sürekli ertelenen, bir türlü bitirilemeyen şehir hastanesi konusunda kamuoyuna gerçekçi bir bilgilendirme yapılmamaktadır. Duyumlara göre, 2022 yılında sadece birkaç poliklinik açılarak hastanenin hizmete açıldığı algısı yaratılmak istenecek. Bu hastane gerek yer seçimi, gerek de yatak kapasitesi açısından İzmir halkının sağlıklı yaşam ihtiyacına karşılık vermeyecek. Hastanenin büyüklüğü, çalışanlar ve hastalar düşünüldüğünde günde yaklaşık 40 bin kişinin bu alana hareketi söz konusu olacak. Buraya ulaşımda da çok ciddi sorunların yaşanacağı nettir. Etrafında altyapı çalışması neredeyse yok. Bir diğer sorun, bu hastanenin açılmasıyla yıllardır İzmir’e hizmet veren köklü hastanelerin kapatılma riskiyle karşı karşıya kalacak olması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.