Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan görevinden istifa etti, yerine Erhan Usta seçildi

İYİ Parti’nin yeni grup başkanvekili, partinin ekonomi politikaları başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta oldu. Partinin eski grup başkanvekillerinden Lütfü Türkkan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bingöl’deki esnaf ziyareti sırasında Akşener’e tepki gösteren bir kişiye küfretmişti. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Twitter hesabından bir video paylaşarak özür dileyen Türkkan, daha sonra Meral Akşener’in isteği üzerine görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Meral Akşener ve beraberindeki heyet Bingöl’de esnaf ziyaretlerinde bulunurken şehit yakını olduğunu söyleyen Tahir Gümren adlı kişi İYİ Parti liderine tepki göstermişti. Bunun üzerine Lütfü Türkkan’ın da Gümren’in koluna girerek polislere teslim etmeden önce küfür ettiği ortaya çıkmıştı. Türkkan, bu kişiye sarılarak yürüdüğünü belirtirken küfür ettiğini ilk başta inkâr etmiş, Gümren’in sosyal medyada Akşener’e küfür ettiği için ceza aldığını söylemişti.

Erdoğan: “Bu adamın bu parlamentoda yeri olamaz”

Videonun farklı açılardan yayınlanmasının ardından Türkkan küfür ettiğini kabul ederken “herkesten” özür dilemişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan‘ın Bingöl’de şehit yakınına küfür etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Türkkan’ın milletvekilliğinin de sona erdirilmesi gerektiğini şu cümlelerle dile getirmişti: “İYİ Parti’den malum bir kişinin, üstelik bir şehit ailesine bu şekilde küfretmesi yenilir, yutulur bir şey değildir. Bu adamın bu parlamentoda yeri olamaz. Onun partisinin başındaki hanımefendinin de yapması gereken bir şey vardır. Yapması gereken nedir? Sadece görevden almak değil onun milletvekilliğine de son vermektir. Eğer bunu yapamıyorsa, bu demektir ki o da ona iştirak ediyor.” 

Lütfü Türkkan 6 Kasım’da İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevinden istifa etti. Türkkan’ın yerine grup başkanvekilliği görevini üstlenen isim ise İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta oldu. Erhan Usta, Devlet Planlama Teşkilatı’nda daire başkanı, genel müdür, müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. Usta, 2001-2015 yılları arasında, kalkınma planı, orta vadeli programlar ve yıllık programlar ile makroekonomik politika hazırlıklarının teknik koordinasyonunu yürüttü.

Erhan Usta daha önce Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) de üç dönem milletvekilliği yaparken iki sene de grup başkanvekili olarak görev aldı. Usta, AKP ile MHP ittifakı hakkında kamuoyu önündeki eleştirileri nedeniyle Ocak 2021’de MHP’den ihraç edilmişti. 31 Mart 2019’daki belediye seçimlerinde Samsun’dan bağımsız aday olan Erhan Usta, yüzde 21,08 oy almıştı. Erhan Usta 9 Eylül 2020 tarihinde İYİ Parti’ye geçti ve halihazırda partinin Ekonomi Politikaları Başkanı olarak görev yapıyor. 

Yavuz Ağıralioğlu: “Genel başkanın böyle bir hatayı, kabahati görmezden gelmesi mümkün değildir”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Lütfü Türkkan’ın ettiği küfrün hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını belirten Ağıralioğlu şöyle konuştu: “Bu yanlışın ‘ama’ ile gölgelenmesi, Türk milletine hizmet iddiasında olan bir partinin ve Türk milletinin hiçbir ferdinin kârı değildir. Genel başkanın böyle bir hatayı, kabahati görmezden gelmesi mümkün değildir. Lütfü Türkkan’ın görevden alınması, iktidara geldiğimiz gün, hata yapan bürokratlarımıza yahut siyasetçilerimize ne yapacağımızın da göstergesidir.”

“Hayalini kuruduğumuz Türkiye’de böyle bir küfrün yeri yoktur”

Ağıralioğlu sözlerine, “Hiç kimse şehitlere hürmetsizlik ve hakaret edemez. Bu memlekette hiç kimse hiçbir gerekçe ile bu kadar galiz laflarla hiç kimseye küfür edemez. Hayalini kuruduğumuz Türkiye’de böyle bir küfrün yeri yoktur” diyerek devam etti.

İYİ Parti’de hata yaparsanız temsilden alınırsınız ama AK Parti’de hata, ödüllendirilen bir mekanizmaya döndürüldü”

Ağıralioğlu, İYİ Parti’de hata yapanların makamlarından el çektirildiğini ancak iktidar partisinde benzer bir durumun yaşanmadığını da vurgulayarak, “Eğer Lütfü Türkkan AK Parti’de milletvekili olsaydı, milletine hakaret etseydi, karun kadar zengin bir müteahhit Mehmet Cengiz gibi, eğer inancına hakaret etseydi Egemen Bağış gibi büyükelçi olurdu. AK Parti’de millete ve inanca hakaret etmenin taltif edildiği bir süreç de var. İYİ Parti’de hata yaparsanız temsilden alınırsınız, ama yıllardır AK Parti’de hata, ödüllendirilen bir mekanizmaya döndürüldü” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.