Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatandaşın cebinden son 18 yılda 11 milyar lira çıktı: Elektrik faturalarındaki “TRT payı” kaldırılıyor

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (TRT) gelirlerinin büyük bölümünü oluşturan elektrik faturalarındaki “TRT payı” kaldırılıyor. TRT Kurumu Gelirleri Kanunu uyarınca 1984 yılından bu yana elektrik faturalarından alınan “TRT payı” ile ilgili olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (8 Kasım) kabine toplantısının ardından “Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık” açıklamasında bulundu.

Son 18 yılda yaklaşık 11 milyar lira ödendi

Elektrik faturalarındaki “TRT payı” oranı yüzde 2 olmakla birlikte, yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi’ne (KDV) de tabi tutulduğundan, enerji bedelinin yüzde 2,36’sı olarak faturaya yansıyordu. 37 yıldır alınan TRT payı ücreti için vatandaşın cebinden sadece 2020 yılında 1 milyar 215 milyon lira çıkmıştı. Son 18 yılda vatandaştan alınan TRT paylarının yıllara göre dağılımı ise şöyle: 

Enerji payı ödemesi de kaldırılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tespit edilen sektör altyapı giderlerine ait katkı payı olan ve elektrik faturalarına yansıyan “Enerji Fonu” kesintileri de kaldırılıyor. Kesinti, 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca, aktif enerji tüketim tutarı üzerinden yüzde 0,7 oranında alınıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.