Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (39): Türkiye A Milli Futbol Takımı tarihinde aday kadroya çağrılmamasıyla şaşırtan beş futbolcu

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2022 yılında Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için mücadelesini sürdürüyor. Aday kadroya çağrılan veya çağırılmayan futbolcular ise bu sürecin en önemli tartışma konularından birisini oluşturuyor. Medyascope Spor Servisi olarak milli takım tarihinde aday kadroya çağrılmamasıyla şaşırtan beş futbolcuyu, sizler için derledik. 

5) Adem Büyük (2020 Avrupa Futbol Şampiyonası)

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 11 Haziran ile 11 Temmuz 2021 tarihlerinde düzenlenen EURO 2020’ye (Avrupa Futbol Şampiyonası) büyük umutlar ile gitti. Ancak ”Altın Jenerasyon”,  A Grubu’ndaki ilk maçında İtalya’ya 3-0, ikinci maçında Galler’e 2-0, üçüncü maçında ise İsviçre’ye 3-1 mağlup oldu. Turnuvanın açık ara en kötü takımı olan Türkiye’nin gruptaki tek golünü, bir orta saha oyuncusu olan İrfan Can Kahveci kaydetti. Bu acı tablo, teknik direktör Şenol Güneş’in de tercihlerini sorgulattı. Güneş’in özellikle santrafor bölgesi için tercih ettiği Burak Yılmaz, kendisinden beklenilen performansı göstermeyi başaramadı. Öte yandan Halil Dervişoğlu, yalnızca 14 dakika süre alırken Enes Ünal ise forma şansı bulamadı. Hal böyle olunca; Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’da top koşturan Adem Büyük’ün neden aday kadroya çağrılmadığı polemik konusu oluşturmaya başladı. Göztepe’nin yıldız ismi Halil Akbunar da 42 maçta, 10 gol – 14 asistlik performansıyla milli formayı hak eden isimlerdendi fakat sakatlık sebebiyle kamp kadrosundan eve dönen ilk isimlerden oldu.

34 yaşındaki futbolcu, 2020-2021 sezonunda 17 gol ve üç asistlik performansa imza atarak kariyerinin en parlak dönemini geçirmişti. Adem, 2019-2020 sezonunda ise Galatasaray forması ile 12 gole direkt katkıda bulunmuştu. Adem Büyük kadar istikrarlı olmasa da Muhammet Demir de 2020-2021 sezonuna damga vuran isimlerdendi. Gaziantep FK forması giyen 29 yaşındaki isim, 17 gol ve altı asist yaparak sezonu tamamlamıştı. Ancak Adem Büyük ve Muhammet Demirci yerine tercih edilen Enes Ünal, EURO 2020 öncesindeki sezonda yalnızca beş gol kaydetmişti.

Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’ndaki kötü oyununu, santrafor bölgesinde forma giyen futbolculara bağlamak doğru olmaz. Ancak 2020-2021 sezonunda toplam 34 gol atan Adem Büyük ve Muhammet Demir ikilisinin Burak Yılmaz ve Enes Ünal’dan daha kötü performans sergilemeyeceğini tahmin edebiliyoruz. 

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’un 2020-2021 sezonunda attığı 49 golün 20’sinde Adem Büyük’ün direkt katkısı vardı:

4) Serhat Akın (2002 FIFA Dünya Kupası)

Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen 2002 FIFA Dünya Kupası, Türkiye’nin adını herkese ezberlettiği bir turnuva olacaktı… Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde Hong Kong’da hazırlıklarını sürdüren milli takım, turnuvaya günler kala aday kadrosunu 27 kişiden 23’e indirdi. Güneş, Trabzonspor’dan Metin Aktaş, Galatasaray’dan Cihan Haspolatlı, Real Sociedad’dan Tayfun Korkut ve Fenerbahçe’den Serhat Akın’ı kadrodan çıkarttı. Tecrübeli teknik direktör, hücum rotasyonunu İlhan Mansız, Nihat Kahveci, Arif Erdem ve Hakan Şükür’den oluşturdu. Öte yandan turnuvada başarılı performanslar gösteren Hakan Şükür ve Arif Erdem, yıllar sonra FETÖ firarisi olarak yurtdışına kaçtı. 

Kariyerinin en parlak dönemini 2001-2002 sezonunda yaşayan Serhat Akın, 2002’deki Dünya Kupası’nda dönemin ”ikon” isimlerine yerini kaybetti. Serhat, o sezon Fenerbahçe forması altında çıktığı 35 karşılaşmada 18 gol atarak parlamıştı. Milli takım kariyeri, kulüp kariyerlerinin yanına yaklaşamayan Serhat Akın; acaba 2002 FIFA Dünya Kupası’nda yer alsaydı nasıl performans gösterirdi? Bu sorunun cevabını asla bilemeyeceğiz. Ancak hırsı ve inatçı kimliği ile tanınan Serhat’ın turnuva boyunca adından sıklıkla söz ettirebileceğini tahmin edebiliyoruz…

Öte yandan 2002 FIFA Dünya Kupası’nın en sempatik takımlarından birisi olan Ay-Yıldızlılar, yarı finalde Brezilya’nın yıldızı Ronaldo’nun golüne engel olamayarak elendi. Üçüncülük maçında ise Güney Kore’yi 3-2 ile geçen Türkiye, tarihinin en iyi derecesi olan dünya üçüncülüğünü kazandı. 

Serhat Akın’ın 2001-2002 sezonunda Fenerbahçe forması altında attığı goller:

3) Ümit Karan (2008 Avrupa Futbol Şampiyonası)

Ümit Karan da tıpkı Yıldıray Baştürk gibi 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda kendisine yer bulamayan isimlerdendi. Yıldız santrafor, Galatasaray forması altında harikalar yaratmaktaydı. Ümit, EURO 2008 öncesi sezonda fileleri 14 kez sarsarak adından söz ettirmişti. Top sakalı ile hafızalarda iz bırakan futbolcu, önceki iki sezonda ise toplam 40 kez gol sevinci yaşamıştı. 

Teknik direktör Fatih Terim’i Ümit Karan’ı milli takıma almaması nedeniyle eleştirmek pek de doğru olmayabilir. Terim, turnuvadaki hücum hattını Rubin Kazan’dan Gökdeniz Karadeniz, Villarreal’den Nihat Kahveci, Fenerbahçe’den Semih Şentürk ve Sochaux’tan Mevlüt Erdinç ile oluşturmayı tercih etmişti. Özellikle Nihat ve Semih, Türkiye’nin üçüncü olarak tamamladığı turnuvada büyük ses getirmişti. ”Nöbetçi Golcü” lakaplı Semih Şentürk, çoğu maçta sonradan oyuna dahil olmasına rağmen milli takımın en çok gol atan ismi olmuştu. Öte yandan insan, ”sakatlıklar yüzünden ilk 11 oluşturmakta zorlandığımız yarı finaldeki Almanya maçında Ümit Karan olsaydı finale uzanabilir miydik?” diye de sormadan edemiyor…

Ümit Karan’ın kariyerinde attığı bazı goller:

2) Arda Turan (2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri)

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İspanya, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti ile aynı grupta yer alan Türkiye, grubunda yalnızca bir galibiyet alarak turnuvaya veda etti. Ancak prim tartışmaları, grupta oynanan karşılaşmalardan daha fazla gündemi meşgul etti. Fatih Terim ile takımın yıldız futbolcusu Arda Turan’ın ipleri, Avrupa Şampiyonası’nda yaşanan olayların ardından koptu. Arda ise İspanya karşılaşmasında seyircilerin yoğun tepkileri ile karşılaştı. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yaşanan sancılı sürece rağmen Fatih Terim ile yola devam etme kararı aldı. Terim ise başta kaptan Arda Turan olmak üzere Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Gökhan Gönül ve Caner Erkin gibi tecrübeli futbolcuları takımdan kesti. 

2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde Türkiye; İzlanda, Hırvatistan, Ukrayna, Finlandiya ve Kosova ile mücadele etti. Fatih Terim, Rusya ve Hırvatistan maçlarının aday kadrosuna Fenerbahçe’den Beşiktaş’a transfer olan Gökhan Gönül, Galatasaray’dan Selçuk İnan, Beijing Gounzhou forması giyen Burak Yılmaz, Barcelona’dan Arda Turan, Fenerbahçe’den Inter’e transfer olduktan sonra Beşiktaş’a kiralanan Caner Erkin gibi isimleri dahil etmedi. Öte yandan grupta alınan başarısız sonuçların ardından Arda, milli takım kadrosuna yeniden dahil edildi. Ancak kötü sonuçların devam etmesi hem Terim’i hem de futbolcuların tepki görmesine neden oldu. Kriz ise Arda Turan’ın uçakta gazeteci Bilal Meşe’ye saldırması ile yeniden patlak verdi. Yaşananların ardından tecrübeli futbolcu, milli takımı bıraktığını açıkladı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda Fatih Terim, bir müddet sonra adının Alaçatı’da bir mekan basma olayına karışması nedeniyle istifa etti. Fatih Terim’den boşalan teknik direktörlük görevine Mircea Lucescu getirildi. Terim ile yolların ayrılmasından sonra Lucescu yönetiminde son dört eleme maçına çıkan milliler, bir galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyet aldı. Türkiye, grubunu dördüncü sırada tamamlayarak 2018 FIFA Dünya Kupası Dünya Kupası biletini alamadı. 

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yaşanan problemlere bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz:

Arda Turan’ın milli takıma veda ettiğini açıkladığı basın toplantısı:

https://www.youtube.com/watch?v=IHp1kZ46HFA

1) Yıldıray Baştürk (2008 Avrupa Futbol Şampiyonası)

21 Ocak 1998 tarihinde Arnavutluk ile oynanan hazırlık maçında ilk kez milli olan Yıldıray Baştürk, uzun seneler boyunca Ay-Yıldızlı forma altında büyük başarılara imza attı. Yıldıray, 2002 FIFA Dünya Kupası’nda üçüncü olarak tarihinin en iyi derecesini elde eden Türkiye’ye büyük katkılar sağladı. Ancak Bayer Leverkusen’de top koştururken UEFA Şampiyonlar Ligi finali’nde oynayan ilk Türk futbolcusu da olma özelliği de taşıyan Yıldıray Baştürk’ün milli takım kariyeri, 2002’nin ardından kötüye gitti. 

Yıldıray Baştürk, 2002’deki Dünya Kupası’nın ardından Bayer Leverkusen, Hertha Berlin ve Stuttgart formalarını giydi. Yıldız futbolcu, bu süre zarfında milli takımda yer almayı başardı. Ancak Ay-Yıldızlılar, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO 2008) dek herhangi bir büyük turnuvaya gidemedi. Yıldıray da tıpkı diğer futbolcularımız gibi bu turnuvanın hayali ile yaşadı. 

Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Yunanistan, Norveç, Bosna Hersek, Moldova, Macaristan ve Malta’nın yer aldığı grubu ikinci sırada noktalayarak turnuvaya katılmaya hak kazandı. Yıldıray Baştürk’ün hayallerinin gerçekleşmesine artık ramak kalmıştı… Yıldız isim, EURO 2008’in 26 kişilik kadrosunda da kendisine yer buldu. Ancak teknik direktör Fatih Terim, kısa süre içerisinde kadrosunu 23 kişiye düşürdü ve Halil Altıntop ve İbrahim Kaş ile birlikte Yıldıray Baştürk’ü de kadrodan çıkardı. Öte yandan Türkiye, EURO 2008’i üçüncü sırada tamamlayarak büyük başarıya imza atarken Fatih Terim ise turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi. 

Yıldıray Baştürk, Avusturya-İsviçre ortaklığında düzenlenen turnuvaya katılamamanın hayal kırıklığını asla atlatamadı ve sonraki yıllarda yaşanan süreç ile ilgili şunları söyledi: ”Eğer 2008’e gitseydim hem dünya hem de Avrupa Şampiyonası’nda oynamış nadir oyunculardan biri olurdum. Şampiyonlar Ligi finali oynayan ilk Türk oyuncuydum. Bütün sezon ona hazırlandım. Eleme maçlarında da 18’deydim. Ama gidememek çok büyük hayal kırıklığı oldu. O olaydan sonra 3 gün ağladım.”

Yıldıray Baştürk, 2019 senesinde Futbol Arena’ya verdiği röportajda EURO 2008’deki süreci anlattı. Baştürk, ”Fatih Terim yüzünden futbolu bırakmadım ama moralim çok bozulmuştu” şeklinde konuştu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.