Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevlerinde “çıplak arama” yerine “detaylı arama” uygulanacak – HDP Milletvekili Gergerlioğlu: “Hükümet çıplak aramayı kabul etti, gündeme getirdiğimde bana hakaret etmişlerdi, çıkıp özür dilesinler”

Cezaevlerindeki “çıplak arama uygulaması” yönetmelikten çıkarıldı. Yönetmelikte yer alan “çıplak arama” ifadesinin yerine “detaylı arama” ifadesi eklendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bunun bir makyaj çalışmasını olduğunu belirterek, “Hükümet çıplak aramayı kabul etti, gündeme getirdiğimde bana hakaret etmişlerdi, çıkıp özür dilesinler” dedi.

“Çıplak arama uygulaması” Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile İnfaz Yönetmeliği’nden çıkarıldı. Buna göre yönetmelikteki “çıplak arama” ifadesinin yerine “detaylı arama” ifadesi eklendi. Yönetmelikte, arama ve sayımlarda insan onuru ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesinin esas olduğu vurgulandı. Çıplak arama iddialarını sürekli gündeme getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Medyascope‘tan Özgür Özdemir’in sorularını yanıtladı.

“Bu bir makyaj çalışması”

Gergerlioğlu geçen yıl Uşak’ta gözaltına alınan 30 kadına, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde iç çamaşırları çıkarılarak üst araması yapıldığını söylemişti. TBMM kürsüsünden de ülke çapında çıplak arama iddialarını seslendiren Gergerlioğlu’nun ardından sosyal medyada kampanya başlatılmıştı. Gergerlioğlu, yeni yönetmelik ile ilgili şunları söyledi: “Bu bir makyaj çalışması. AB’ye girmek isteyen iktidarın yaptığı zorunlu bir değişiklik. Samimi bir değişim değil. Bu insan hakları savunucuları açısından bir başarı ancak çok hükümetin çok samimi olduğunu düşünmüyorum. ‘Çıplak’ yerine ‘detay’ kelimesi getirilerek kafalar değişmez. Öncesinde de sadece tabip arama yapabilir deniyordu ancak yine güvenlik görevlileri arama yapıyordu. Samimi değil, fiiliyata bakacağız.”

“Gündeme getirdiğimde bana hakaret etmişlerdi”

HDP’li Gergerlioğlu, çıplak arama iddialarını gündeme getirdiğinde başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin’in tepkileriyle karşılaşmıştı. O dönem yaşananları hatırlatan Gergerlioğlu, “Türkiye’de çıplak arama bir gerçektir. İçişleri ve Adalet bakanlıklarına bildiriyorduk ama büyük bir sessizlikle karşılandık. AKP’li yetkililer öfkeyle tepki gösterdi. Bana hakaret ettiler. Bana yönelik hakaret, küfür ve iftiralar kullandılar. Çıplak aramayı gündeme getirdiğim için Yargıtay da hızlıca cezamı onadı. AKP yetkililerinin biraz yüzünün kızarması, kadınlardan, halktan ve benden özür dilemesi lazım” diye konuştu.

“Hükümet çıplak aramayı kabul etti”

Yönetmelikteki değişiklik ile birlikte hükümetin çıplak aramayı kabul ettiğini belirten Gergerlioğlu, kendisine tepki gösteren ve çıplak aramayı kabul etmeyen yetkilileri, şu sözlerle istifaya davet etti:

“Hükümet çıplak aramayı kabul etti. Bir sene önce bana hakaret ederek reddettikleri çıplak aramayı şimdi kabul ettiler. Bu kadar açık bir gerçeği inkâr ettiler. Yönetmelikte yazan şeyi inkâr ettiler. Yüzlerinin kızarması lazım, bir yıl önce inkâr edilen çıplak aramayı şimdi kabul ettiler. Arşivler açılmalı, mağdurlardan ve bizden özür dilenmelidir. Çıplak arama uygulamasını yapanlar hakkında işlem başlatılmalı. Bana o gün tepki gösterip hakaret eden yetkililer istifa etmeliler.”

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle cezaevinde açık görüş yasaklarının sürdüğünü hatırlatan Gergerlioğlu, “Açık görüş yasağı çok ağır bir ihlal. Mahpuslar yakınlarının eline dokunmazsa olmaz. Bunu her mahpus bilir” diyerek yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler