Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Kasım 2021): İstanbul’da ekmeğe zam

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Ülke genelinde yağış beklenmiyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Diyarbakır’da hava parçalı bulutlu olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 898 yeni vaka tespit edildi, 197 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 118 milyon 45 bin 194’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 95 kuruş, euro kuru 11 lira 38 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.625 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 593 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,23 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim, perakende satış ve ciro endekslerini açıklayacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da ekmeğe yüzde 25 zam geldiğini açıkladı. Ekmek böylece 2,5 TL oldu. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türk dünyasının liderlerini bir araya getirecek Türk Konseyi 8. Zirvesi bugün İstanbul’da yapılacak. Zirvede Türk Konseyi’nin adı Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilecek. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenecek zirveye AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuğu Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile birlikte katılacak. Zirve nedeniyle İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak. 

Temeli 2017 yılında atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona yaklaşıldı. Köprünün son tabliyeleri yarın (13 Kasım) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törenle yerleştirilecek. Köprü hizmete açıldığında Çanakkale Boğazı’nda, Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresi altı dakikaya inecek.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin koronavirüs izin süresinin 30 Kasım’da sona ereceğini bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı. “Hakaret” ve “etkili eylem” gerekçesiyle hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarda halkın cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesinin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Kararda, genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı belirtilerek, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

Eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş‘a “gerçeğe aykırı sağlık raporu aldığı” suçlamasıyla iki yıl altı ay hapis cezası verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, bütçe görüşmeleri için dün toplandı. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) 2022 bütçe programını tartışmak için toplanan Meclis’te, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili sunum yaptı. Bilgili, metrobüs ve otobüs filolarının yaşlarını düşürmek istediklerini belirtti. İBB Meclisi, İETT’nin 7 milyar 700 milyon liralık 2022 yılı bütçesini oybirliğiyle kabul etti.

Adalet arayan aileler, Adalet Platformu adı altında toplandı. “Artık yeter, adalet istiyoruz” diyen ailelerin ilk eylem yeri, İstanbul Adliyesi’nin önü oldu. Yaklaşık bir buçuk saat süren eyleme, 2011’de Antalya Rixos Hotel‘de hayatını kaybeden Burak Oğraş‘ın babası Murat Uğraş, 11 yaşındaki kızı Rabia Naz Vatan’ı şüpheli bir şekilde kaybeden Şaban Vatan, Çorlu aileleri ve Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan katıldı. Şaban Vatan, adalet aradıklarını belirterek “Yaşadıklarımızı yaşamadan ölmeyin” dedi. 

Şubat 2020’den beri maaşlarını alamayan Onur Air çalışanları, dün İstanbul-Bakırköy’de bulunan Onur Air Genel Merkezi önünde eylemdeydi. Davul ve zurnalar eşliğinde yapılan eylemde çalışanlar, şirket yöneticilerine kırmızı kart gösterdi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde Cebelitarık ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam etti.

THY Euroleague normal sezonun dokuzuncu haftasında Anadolu Efes, deplasmanda karşı karşıya geldiği Almanya temsilcisi Alba Berlin’i 90-63’lük skorla mağlup etti. Bu sonuçla Anadolu Efes THY Euroleague’deki üçüncü galibiyetini almış oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkenti Vaşington merkezli Uluslararası Politika Merkezi’nden Ben Freeman ve beraberindeki bir ekip, “Türkiye’nin ABD’deki Lobi Faaliyetleri” başlıklı bir rapor kaleme aldı. 30 sayfalık raporda, Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasına ve bu yakınlaşmanın da ABD ile ilişkilerindeki stratejik ortaklığa zarar vereceği belirtildi. Raporda, “Türkiye’nin iç ve dış politikasında attığı bazı adımların, Ankara’nın lobicileri tarafından ABD’li yetkililerin tutumunu nasıl değiştirmeye çalıştığının hikayesi” anlatıldı. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Türkiye’deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Viktor Orban, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bugün sağlık, ekonomi, göç ve enerji olmak üzere dört krizin kendilerini etkilediğini belirten Orban, iki ülkenin bu konularda da işbirliği yaptığını kaydetti. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) katıldı. Buradaki panelde konuşan İmamoğlu, “Avrupa’nın en büyük kenti İstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesini, sadece İstanbul’un ve Türkiye’nin geleceği açısından değil, tüm kıta açısından hayati kabul ediyoruz. Bu konuda global bir dayanışma gereği vardır” dedi.

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2023’te düzenlenecek 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı “COP28″e ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.