Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay, polisin müdahale ettiği olaylarda vatandaşların görüntü çekmesini yasaklayan genelgenin yürütmesini durdurdu

Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarda halkın cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesinin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Kararda, genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı belirtilerek, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden “özel hayatın gizliliği” savunması

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla 27 Nisan 2021’de yayımlanan genelgede, polisin yer aldığı olaylarda vatandaşların görüntü almasına fırsat verilmemesi, ısrar edenler hakkında adli işlem yapılması istendi. Genelgede, izinsiz şekilde kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” ve bu durumun “personelin görevini icra etmesini engellediği” savunuldu.

Genelgenin yürürlüğe girmesinin ardından toplumsal eylemler sırasında görüntü kaydı alan gazeteciler ve vatandaşlar engellendi, bazıları ise gözaltına alındı.

Danıştay, genelgenin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), barolar ve sivil toplum kuruluşları genelgenin iptali için dava açtı. Danıştay 10. Dairesi oybirliğiyle verdiği kararla genelgenin yürütmesini durdurdu. Kararda, genelgenin haberleşme ve basın özgürlüğünü kısıtladığına dikkat çekilerek, “Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.

Danıştay 10. Dairesi, genelgenin iptaline yönelik başvuruları ise daha sonra karara bağlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.