Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Uğur Şahin’e “izinsiz çekim” gözaltısı: “Polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgeyi, gazetecileri kapsamadığı halde kendilerine zırh edinmişler”

Gazeteci Uğur Şahin, sokakta erkek şiddetine tepki gösteren bir kadını görüntülerken “izinsiz çekim” iddiasıyla gözaltına alındı. Şahin “Yaşananlar keyfiyetin geldiği noktayı gözler önüne seriyor” dedi.

BirGün Gazetesi Haber Müdürü Uğur Şahin, İstanbul-Mecidiyeköy’de erkek şiddetiyle karşılaşan bir kadının tepkisini kayda alırken polislerce “özel hayatın gizliliğini ihlal” ettiği gerekçesiyle engellenerek gözaltına alındı. Polislerin şikayeti üzerine Şahin, “özel hayatın gizliliğini ihlal-tehdit” suçlamalarıyla hakkındaişlem yapılmasının ardından serbest bırakıldı.

Beş saat karakolda alıkonulduğunu belirten Şahin, “polisin Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini kendisine zırh edindiğini” söyledi, yaşananları “keyfilik” olarak tanımladı ve polisler hakkında şikayetçi olacağını belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27 Nisan 2021 tarihli genelgesinde, toplumsal eylemlerde polislerin seslerini ve görüntülerini kayıt altına alan kişilerin engellenip haklarında adli işlem yapılacağı yer alıyordu.

Uğur Şahin

“Genelgeyi zırh edinmişler”

Gazeteci Uğur Şahin, Şişli-Mecidiyeköy’den geçerken bir büfenin önündeki kalabalıkta bir kadının “Bu ülkede özgürce dolaşamayacak mıyım, bana bunu yaşatan kişi ceza almayacak” diyerek ağladığını gördüğünü ve telefonuyla kayda başladığın anlattı:

“20 saniye içinde bir polis beni yanına çağırarak neden görüntü çektiğimi, polislerin görüntülerinin çekilmesinin Emniyet genelgesine göre yasak olduğunu söyledi. Basın kartımı göstererek, genelgenin gazetecileri kapsamadığını söyledim. Kartımı aldılar, geri de vermediler bir polis cebine koydu. Saldırıya uğrayan kadın ve fail kayıpken onlarla ilgilenmektense benimle ilgilenmeye başladılar. Bir polis ‘Sen zaten çok antipatik davranıyorsun’ dedi. Bir başkası ‘Genelge sorun değil, esas mesele acele olduğu için maskesiz geldik, bizi maskesiz çekmeniz problem yaratır’ dedi. Genelgeyi kendilerine zırh yapmışlar. Karakola gideceğim söylendi. Sadece işimi yaptığımı söylememe rağmen karakola gittik.

Özel hayatın gizliliğini ihlal ve tehditle suçlanıyordum. Kamusal alanda, insanların gözü önünde,  şiddete uğramış bir kadının isyanının kayda alınması nasıl özel hayatın gizliliğini ihlal olabilir? Emniyetteki tutanakta ‘Bu işi farklı lanse ettireceğim’ dediğim iddia ediliyor. Bir gazeteci olayı farklı lanse ettireceğim, çarpıtacağım der mi?

‘Savcının talimatı var’ denilerek telefonuma el koymak istediler, vermezsem zorla alacaklarını söylediler. İtiraz edip talimatı görme ısrarımız üzerine ‘Talimatı geri çektik’ dediler. Olayın başında savcıya çıkarılacağım söylendi, sosyal medyadaki tepkiler nedeniyle bunun gerçekleşmediğini düşünüyorum.

İfade tutanağında şikayetçi iki polisin imzasının olmadığını fark ettiğimde ‘Onlar sonra atar’ dediler. Bunu kabul etmediğimde düzelttiler. Yaşananlar keyfiyetin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Saldırıya uğrayan kadın ve fail erkek de karakoldaydı. Erkek yanımda otururken kadınla konuşmam bile yasaklandı.”

“Çalışma hakkım ve basın özgürlüğüm kısıtlandı”

Şahin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, genelgenin gazetecileri kapsamayacağı açıklamasına karşın gelinen noktanın hiç de öyle olmadığını, çalışma hakkı ve basın özgürlüğünün kısıtlandığını şu sözlerle dile getirdi:

“Maske takmayan polislerin genelgeyi zırh yapmasıyla beş saat suçu muamelesi gördüm. Sadece işimi yapıyordum. ‘Gizli çekim  yaptığım’ iddia ediliyor. Gizli nasıl çekim yapılır ki telefonum elimde, neden gizli çekim yapayım ki ben gazeteciyim. Bu da gerçeğe aykırı. Gazetecilik Emniyet genelgesine sığmaz. Bunları yaşatan polislerden şikayetçi olacağız.”

Olay ve savcı görüşme tutanağında, bir erkeğin bir kadına şiddeti ihbarı üzerine olay yerine gidildiği, failin on dakika sonra olay yerine geldiği, Uğur Şahin’in “görevlileri gizli ve izinsiz şekilde görüntü altına aldığı” ifadeleri yer aldı. Savcının, Şahin’in “özel hayatın gizliliğini ihlal ve tehdit” suçlarından şüpheli olarak ifadesinin alınarak salıverilmesi, fail erkeğin ise gözaltına alınması talimatı verdiği belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.