Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “2023’ün yolu da Diyarbakır’dan geçecektir, kimsenin kuşkusu olmasın”


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kürt sorunu yoktur, biz sorunu çözdük” diyen AKP Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Diyarbakır’dan yanıt verdi. Buldan, “Bu ülkede Kürt sorunu vardır çok büyüktür ve çözülmeyi bekleyen devasa bir sorundur. Yapılan şeyleri inkâr ettikten sonra çözüm sürecini yargılamaya başladınız. O yolu siz bize açtınız. Yüzerek İmralı’ya gitmedik, tahsis ettiğiniz koster ile gittik. Sizin verdiğiniz anahtarlarla İmralı kapısının kilidini açtık. Şimdi bütün bunlar olmamış gibi tüm süreci yargılamaya başladınız” dedi. Buldan konuşmasını, “Barışın yolu nasıl Diyarbakır’dan geçiyorsa 2023’ün yolu da Diyarbakır’dan geçecektir. Kimsenin kuşkusu olmasın” sözleriyle tamamladı.

CHP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi temsilcileri katıldı

HDP’nin Diyarbakır 3. İl Kongresi bugün (14 Kasım) bir düğün salonunda düzenlendi. Kongreye CHP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi İl Başkanları ve temsilcileri de katıldı. Yoğun bir ilginin olduğu ve polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı kongrede kadınlar halaylar ve zılgıtlar çekti.

“HDP ne cezaevlerine ne meydanlara sığar”

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cezaevinde bulunan eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile tutuklu HDP’li siyasetçilere selam göndererek sözlerine başladı. Buldan, “HDP diz çömez, boyun eğmez. HDP ne cezaevlerine sığar ne de meydanlara. Amed buna şahittir, tanıktır. Amed tarihi boyunca çok zalimler, zulümler gördü. Darağaçlarını gördü ama Amed halkı onurundan, iradesinden ve kimliğinden ve mücadelesinden asla vazgeçmedi, iradesini kimseye teslim etmedi” diye konuştu.

“Bize zulüm edenler artık son demlerini yaşıyorlar”

Tarihi bir dönemden geçtiklerini söyleyen Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle belirtiyorum: Bir taraftan Kürt düşmanı, barış ve demokrasi düşmanı, tekçi bir iktidar var. Diğer taraftan halklara baharını yaşatmak isteyen bir blok var. Demokrasi ve barış etrafında büyük bir kenetlenme var. Sadece Kürt-Türk kenetlenmesi değil elbette. HDP’nin karşısında kaybedeceğini gören bir zulüm düzeni olduğunu söylemekte fayda var. Biz onlardan bir adım öndeyiz. Bize zulüm edenler artık son demlerini yaşıyor. Bize zulmedenler, bu ülkenin siyasi tarihinde son demlerini yaşayanlardır. Kürt halkı olarak var olmaya devam edeceğiz. Kimsenin gücü bizi bu topraklardan silip süpürmeye yetmeyecektir. Bizim mücadelemiz, eşitçe yaşayabileceğimiz onurlu bir barışla örülen ortak bir geleceği inşa etmektir. Ülkeyi uçurumun kenarına getiren bu yozlaşmış düzen mutlaka ama mutlaka değişecektir. Her gün biraz daha eriyen bu iktidar mutlaka ama mutlaka halkımızın gücü ve mücadelesiyle ilk seçimde gidecektir. Buna Türkiye halklarının gücü de var umudu da var, kararlılığı da var.”

“Asla bizi yenemeyecekler, partimizi kapatamayacaklar”

HDP’nin açıkladığı tutum belgesine değinen Buldan, deklarasyonun Türkiye halklarına bir çıkış yolu sunduğunu belirtti. Buldan, “AKP ve MHP iktidarı, HDP çalışanlarına bir saldırı tutuklama gözaltı furyası başlattı. Bunu yaptıklarında HDP’nin çalışmalarını bırakacağını kapısına kilit vuracağını sanıyor. Bu görkemli kongreyi gerçekleştirebiliyorsak bu onlara bir cevaptır” dedi.

HDP’ye yönelik kapatma davası ve Kobani davasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Buldan, şunları söyledi:

“Onlar mahkeme salonlarında bizi yargılamıyor, biz onları yargılıyoruz. Arkadaşlarımız, AKP hükümeti ve onun küçük ortağı MHP’yi yargılıyorlar. Sandıklarda bizi yenemedikleri için bu komplo davaları ile bizi yeneceklerini düşünüyorlar. Asla bizi yenemeyecekler partimizi kapatamayacaklar. Biz biliyoruz ki bunlarda Kürt düşmanlığı, kadın düşmanlığı var. Olmayan hukukla karşımıza çıkmayı bir yol edindiler. Bunun adı siyasi korkaklıktır, siyasi çürümüşlüktür. Bu ülkede hukukun kırıntıları bile kalmamıştır. Adını çok net olarak koyuyoruz: Bu davalar siyasi intikam davasıdır. DEP’İ, HADEP’i DEHAP’ı kapattılar. Zannettiler ki o dönemde başkanlık yapanlar, o dönemde cezaevine girenler köşesine çekilecek ama milyonlarca insan HDP’yi kurdu ve milyonlar olarak alanlardayız. Bunu öngörmeyen bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Bu ülkede zerre kadar hukuk kaldıysa buyurun bu ülkede hırsızlık yapanları, tecavüzcüleri yargılayın.”

AKP ve MHP’nin hevesinin kursağında kalacağı günler yakındır”

Partisinin milletvekilleri, belediye başkanları ve partiye emek verenlerin cezaevinde beşinci yılını doldurduğunu belirten Buldan, “AKP ve küçük ortağı MHP’nin heveslerinin kursağında kalacaklarını günlerin çok yakın olduğu müjdesini size veriyorum. Erdoğan’ın Batman ve Diyarbakır’da söylediği sözlerde Batı’da söylediği sözler arasında dünya kadar fark var. Buralara gelince başka, Ankara’ya gelince başka konuştuğunu hepimiz görüyoruz” dedi.

O yolu siz bize açtınız sonra inkâr ettiniz”

Çözüm sürecine de değinen Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur, biz sorunu çözdük” sözlerine tepki gösterdi. Buldan, şunları söyledi:

“Bu ülkede Kürt sorunu vardır, çok büyüktür ve çözülmeyi bekleyen devasa bir sorundur. Bunu inkâr etmeye kimsenin gücü yetmez, haddi de değildir. Erdoğan’a soruyorum: 2013 Nevroz’unda Amed’te tarihi bir mektup okundu, 2015’te Dolmabahçe’de bir masa kuruldu. Sona çıktınız, ‘ne çözüm süreci ne Dolmabahçe’ diyerek tümünü inkâr ettiniz. Bu da yetmedi çözüm sürecini yargılamaya başladınız. İdris Baluken’e ceza verdiniz. Sizin bilginiz dahilinde İmralı’ya ve Kandil’e giden gelen bir arkadaşımızdı. O yolu siz bize açtınız. Yüzerek gitmedik, sizin tahsis ettiğiniz kosterlerle gittik. Sizin verdiğiniz anahtarlarla İmralı’ya gittik. Şimdi bütün bunlar olmamış gibi tüm süreci yargılamaya başladınız. Bu ülkeye barışın gelmesini istemiyorsunuz. Oturduğunuz koltukları kaybetmenin korkusunu yaşıyorsunuz. Sarayın penceresinden Türkiye’yi güllük gülistan görebilirsiniz ama öyle değil, Bu ülkede açlık sefalet var. Bu ülkede yolsuzluklar hırsızlıklar yapılıyor.”

Buldan konuşmasını, “Barışın yolu nasıl Diyarbakır’dan geçiyorsa 2023’ün yolu da Diyarbakır’dan geçecektir. Kimsenin kuşkusu olmasın” sözleriyle tamamladı.


Kongrede, HDP Diyarbakır İl eş başkanlıklarına Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.