Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: “Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısı olumlu, bu cumhurbaşkanlığı adaylığının ilanıdır, keşke Tayyip Erdoğan da helalleşme çağrısı yapsa”

Siyasetçi ve eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına ilişkin Özgür Özdemir‘in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesinin olumlu olduğunu belirten Tan, “Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısı olumlu, bu siyaseten cumhurbaşkanlığı adaylığının ilanıdır, keşke Tayyip Erdoğan da helalleşme çağrısı yapsa” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı adaylığının ilanı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı “helalleşme” çağrısını olumlu bulduğunu belirten Altan Tan, “Bu söylem cumhurbaşkanlığı adaylığının ilanı. Bu söylemler bir cumhurbaşkanı adayının sözleri. İlk defa bir CHP genel başkanı bunu yapıyor. Bu söylem doğru. CHP, uzunca bir dönem Kürtler’de, dindar kesim ve diğer azınlıklarda ciddi yaralar açtı. Kılıçdaroğlu bu çağrıyı hangi gerekçeyle yaparsa yapsın bu çağrı önemli. Toplumda yaşanan acılarla yüzleşmek çok önemli. İntikam, kavga ve yaraları kanatmanın topluma bir faydası yok. Bu çağrının inandırıcı olabilmesi için yapılması gerekenler var. Kılıçdaroğlu’nun öncelikle bu çağrıyı açması gerekiyor. Dindar kesimin endişelerini ve Kürt sorununun çözümüne dair projeler ortaya koyması gerekiyor” diye konuştu.

“Kılıçdaroğlu, Tanju Özcan ile bu helalleşmeyi sağlayabilir mi?”

CHP’nin bu çağrıya uygun kadroları partiye alması gerektiğini vurgulayan Tan, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı eleştirerek, şunları söyledi:

“Kılıçdaroğlu’nun yaraları olan bu çevrelere partisini açması lazım. Kadrolarını buna göre dizayn etmeli. Kılıçdaroğlu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile bu helalleşmeyi sağlayabilir mi? Bu kafayla bu söylemi uzlaştırmak mümkün mü? Hem bu söylemini açmalı hem de ona göre de kadrolarını dizayn etmeli.

“Kürt sorununun çözümünde neler düşünüyor?”

Altan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çağrıya yönelik yapılacak ilk adım yarın için bir şeyler söylemektir. Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözümünde neler düşünüyor? Anadil eğitimi için neler söylüyor? Cezaevinde olan insanlarla ilgili ne söylüyor? Genel af mı düşünüyor? Tüm coğrafyada değişen isimlerin iadesiyle ilgili ne düşünüyor? Tüm bunları masaya koyması lazım. Hakları ortaya koymadan sadece sloganlarla olmaz bu işler.” 

“Keşke bunu AK Parti de yapabilse”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrı yapan Tan, “Keşke bunu AK Parti de yapabilse. Keşke Sayın Recep Tayyip Erdoğan da  helalleşme çağrısı yapsa. Ancak maalesef AK Parti içinde böyle bir durum değerlendirmesi gözükmüyor. Türkiye şu an bir patinajın içinde. İktidarı kimin kazanacağından çok 2023 seçimlerinden sonra yeniden yapılandırma siyaseti uygulanması gerekiyor. Bizim davamız, memleket kazansın davasıdır. Biz seçimi Erdoğan’ın ya da Kılıçdaroğlu’nun kazanması olarak bakmıyoruz. Memlekete kazandıracak bir projeyi destekleyeceğiz” dedi.

“Türkiye’nin yeni bir paradigmaya ihtiyacı var”

Türkiye’nin yeni bir paradigmaya ihtiyacı olduğunu belirten Tan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye bu yaralarla yaşayamaz. Ülkede müthiş bir dindar-laik gerilimi var. Endişeli muhafazakâr ve laikler var. Orta yerde kalmış Kürtler var. Türkiye’nin rövanşist olmayan yeni bir yeni paradigma ve iktidara ihtiyacı var. Kim bu paradigmayı sağlarsa benim gibilerin desteği onunla. Millet İttifakı, Kürt meselesinde bu paradigmada değil. İYİ Parti ‘Kürtçe anadil müzakere edilemez’ diyor. Muhalefetin bu işlerin çerçevesini belirleyip içini doldurması lazım. Eğer doldurmazsa bunun bir anlamı kalmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler