Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thodex soruşturması unutturuluyor mu? Dosyada gizlilik sürüyor, Türkiye’ye döneceğini söylenen Faruk Fatih Özer’den haber yok

Kripto para borsası Thodex’in işlemlerinin kapanmasının üzerinden yedi ay geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını açıkladığı, Thodex’ten yapılan açıklamada ise Türkiye’ye döneceği belirtilen şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer’den ise haber yok. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada henüz iddianame hazırlanmazken, gizlilik kararı sürüyor. Şirketin internet sitesine ise erişilemiyor. Medyascope, Thodex soruşturmasında yaşananları sizin için derledi.

Nasıl başladı?

Kripto para borsası Thodex’in işlemleri 19 Nisan 2021’de kapandı. Şirketin twitter hesaplarından “bakım çalışması” yapıldığı iddia edildi.

20 Nisan’da bakım çalışmasının sürdüğü duyurusu paylaşıldı. 

21 Nisan’da ise yeni bir ortaklık teklifinin kabul edileceği, olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifadelerine yer verildi.

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtığı iddia edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Nisan’da soruşturma başlatırken, yatırımcılar da aynı gün şirketin İstanbul-Göztepe’deki genel merkezinin önünde toplandı.

Soruşturma kapsamında Thodex’in hesapları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bloke edildi.

Faruk Fatih Özer’in açıklamaları

Faruk Fatih Özer’in şirket mağdurlarına hitaben bir veda mektubu yazdığı iddia edildi.

Ekşi Sözlük, metnin bir bölümünün görselini yayınladı.

İddiaya göre bu metin, Thodex’in internet sitesine yüklendikten kısa sonra silindi.

Metinde, Özer intihar etmeyi ya da adalete teslim olmayı düşündüğünü ama bunları yapamadığını anlatıyordu.

Mektupta, mağdur yatırımcılara geri ödemelerin 26 Nisan’da yapılmaya başlanacağı ileri sürülüyordu.

Thodex’in Twitter hesabından şirketin sahibi Faruk Fatih Özer’e atfedilen bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada Özer’in yakında Türkiye’ye döneceği belirtildi ve tüm iddialar reddedildi.

Soruşturma ve kırmızı bülten kararı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 Nisan’da şirketin yetkilileri hakkında resen başlattığı soruşturma kapsamında Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şirketin İstanbul-Kadıköy’de bulunan binasında arama ve el koyma işlemleri yaptı.

Anadolu Ajansı, savcılığın talebi üzerine soruşturmada gizlilik kararı alındığını, Adalet Bakanlığı’nın Faruk Fatih Özer’in kırmızı bültenle aranması ve Arnavutluk’tan iadesi için işlem başlattığını duyurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kırmızı bülten talebini iletmesi üzerine Interpol tarafından işlemlerin başlatıldığını ve Faruk Fatih Özer hakkında 23 Nisan saat 10.00 itibariyle kırmızı bülten çıkarıldığını açıkladı.

Açıklamada, 22 Nisan’da Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş‘ın Arnavutluk Emniyet Genel Müdürü ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun ise Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Cuci ile telefonda görüştüğü belirtildi.

82 gözaltı kararı

Faruk Fatih Özer ile birlikte toplam 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

81 kişi gözaltına alındı, Faruk Fatih Özer’in ağabeyi ve kardeşinin de aralarında bulunduğu altı kişi 29 Nisan’da tutuklandı.

Gözaltına alınan diğer isimlerin hepsi serbest bırakıldı.

38 kişi hakkında adli kontrol şartı getirildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 8 Haziran’daki açıklamasında şirket sahibi Faruk Fatih Özer’in yanı sıra 15 kişinin malvarlıklarına el konulduğu belirtildi.

Mağdurların başvuruları üzerine haciz kararları alınmaya başlandı.

Gizlilik kararı sürüyor

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden birinin avukatı olan Utku Oğul, Medyascope’a yaptığı açıklamada, şüphelilerin banka hesaplarında blokelerin sürdüğünü, cep telefonları ve bilgisayarlarının geri verilmediğini belirterek, “İşe girecek olsalar maaş için banka hesabı veremeyecek haldeler” dedi.

Oğul, dosyada gizlilik kararı sürdüğü için tahliye edilen ya da tutuklanan isimler hakkında bilgisi olmadığını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.