Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kalıcı yaz saati tartışmalarını vatandaşa sorduk: “Evden karanlıkta çıkıp karanlıkta dönüyoruz”

Türkiye’de “kalıcı yaz saati uygulaması” 2016 yılından beri devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen hafta konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise 11. Türkiye Enerji Zirvesi’nde kalıcı yaz saati uygulamasıyla 6 milyar lira kâr edildiğini söyledi. Medyascope, vatandaşa kalıcı yaz saati uygulaması hakkındaki görüşlerini sordu.  

Türkiye’de yıl boyunca yaz saatinin uygulanması Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 7 Eylül 2016 tarihinde, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Bu uygulama 2018’de çıkan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirildi. Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ülkenin batısında yaşayanlar kışın güne, hava aydınlanmadan başlıyor. 

Türkiye’de yaklaşık altı yıldır kalıcı yaz saati uygulamasının devam etmesi ile ilgili 16 Kasım’da sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Biran önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli, yaz/kış saatine geçilmeli. Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine, milli maçları izlemek için bile gece yarılarına kadar beklemek gerekiyor” diye yazdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez dün (22 Kasım) 11. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katıldı. Zirvede kalıcı yaz saati ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “Kış saat uygulamasına başladığımız 2016 yılından bugüne kadar elde ettiğimiz toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaat elektrik oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira oldu. 26 Mart 2019’da Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen oylama ile AB’de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi” dedi. 

“Karanlıkta geliyoruz, karanlıkta gidiyoruz”

Medyascope olarak bu sabah (23 Kasım) İstanbul-Şişli’de işe giden insanlarla konuştuk. Bir taksici kalıcı yaz saati uygulaması hakkında, “Ben sabahları arabayı devralıyorum. Ama havaya baksanıza, resmen evden sabah diye gece çıkıyoruz, şikayetçiyiz” diye konuştu.  

İstanbul-Osmanbey’e çalışmaya gelen bir vatandaş ise şunları söyledi: “Sabah 05.00’te uyandım. 06.30’da yola çıktım. Karanlıkta geliyoruz, karanlıkta gidiyoruz. Yapacak bir şey yok, çalışıyoruz. Daha ne diyeyim? Sabahın köründe, gece karanlığında sokaklara işe gitmek için çıkıyoruz.”  

İstanbul-Mecidiyeköy’de otobüs bekleyen başka bir kişi, “Gecenin bu saatinde yani sabahın bu karanlık saatinde, kalkıp uyanmak zor. İşe gitmek kolay olmuyor bizler için. Hele biz yaşlılar için çok zor oluyor. Bir de küçük çocukları düşünün. Çocukları çoğu kez sabahın bu saatlerinde kaldırıp hazırlamak, kahvaltısını yaptırmak kolay bir şey değil” diyerek kalıcı yaz saati uygulamasını eleştirdi. 

Mecidiyeköy Metro İstasyonu’nun önündeki banklarda oturan başka bir vatandaş ise “Yorgunum, halsizim, işe gidemiyorum, uykum geliyor. Bunu niye yaptıklarını, ne amaçta olduklarını anlayamadım. Beni boş verin ufak çocuklar için, sabahın köründe kalkıp okula gitmek çok kötü. Uykudan kaldırdığınız zaman çocuğun dünyası yıkılır” dedi ve işe giderken metroya binmeden önce dinlenmek için bankta oturduğunu sözlerine ekledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.