Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yağmur Önüt davasında mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uydu, savcı mütalaa verdi, sanık Egemen Vardar’ın tutuklanması talebi karşılıksız kaldı

İstanbul-Küçükçekmece’de 19 Nisan 2016’da Egemen Vardar isimli erkek tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürülen 20 yaşındaki Yağmur Önüt ile ilgili davada mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uydu.

Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi Kadın Meclisleri adliye önünde açıklama yaptı.

Yağmur Önüt’ün anne ve babası duruşmada hazır bulunurken sanık Egemen Vardar, koronovirüse yakalandığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdi.

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu ve Egemen Vardar’ın “olası kastla öldürme” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Demirören Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre savcının mütalaasında “sanığın tüfeğin atış alabileceğini, ölüm neticesinin gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen öngördüğü neticenin gerçekleşmemesi için çaba sarf etmediği” belirtildi.

Mahkeme mütalaaya karşı savunma için süre verdi. Gelecek duruşma 17 Ocak 2022 günü saat 09.30’da yapılacak.

Önüt’ün annesi: Nasıl tutuklanmıyor?

Yağmur Önüt’ün annesi Sevgi Gülseren, Medyascope’a açıklamada bulunarak, sanığın tutuklanmamasına tepki gösterdi:

“Mahkeme, Yargıtay kararına uyduğunu söyleyince çok rahatladım ama tutuklanmadığını söylediklerinde… Şaka gibi. Katil olduğunu kabul ediyor ama tutuklanmıyor. Mahkemeden normalde hiç umudum yoktu, böyle bir karar çıkınca şaşırmıştım ama tutuklanmayınca inancım kalmadı. Kaçma vesilesi olabilir. Yargıtay’ın kararına uyuyorsun, nasıl tutuklanmıyor?”

Ne olmuştu?

Üniversite öğrencisi Yağmur Önüt, İstanbul-Küçükçekmece’de 19 Nisan 2016’da Egemen Vardar tarafından pompalı tüfekle vurularak yaşamını yitirdi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, “İçinde mermi olduğunu bilmiyordum. Şaka yapacaktım, yanlışlıkla tetiği düşürdüm. Bilerek öldürmedim” savunmasında bulunan Vardar’a 2017 yılında “bilinçli taksirle öldürme” suçundan önce yedi yıl hapis cezası verdi ardından “sanığın yargılama aşamasındaki tutum ve davranışları” ve “cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisini” gerekçe göstererek cezayı beş yıl 10 aya düşürdü. Vardar, sadece 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Ancak kararı bozan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Vardar’ın “olası kast” suçundan 25 yıla kadar hapisle yargılanması gerektiğine hükmetti.

Bozma kararından sonra 9 Eylül 2021’de yapılan ilk duruşmada mahkeme, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bozma kararına dair cevabı olmadığı ve avukatların duruşmaya gelmedikleri gerekçesiyle bozma kararına dair hükmünü belirlemedi. Mahkeme tutuklama taleplerini de reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.