Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi kampüsünde gözaltına alınan 52 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı – Başka bir dosyadan tutuklu bulunan Caner Perit Özen 51 gün sonra ilk kez, tutuksuz yargılandığı dosyanın duruşmasındaydı

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar gerekçesiyle 52 kişiye açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Eylemler gerekçesiyle başka bir dosya kapsamında 5 Ekim’den beri tutuklu olan ve iddianamesi hazırlanmayan Caner Perit Özen de tutuksuz sanık olduğu davanın duruşmasına katıldı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının ardından başlayan eylemlerde, 1 Şubat’ta kampüsten gözaltına alınan 52 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Üniversite öğrencilerine “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılıp, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etme” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamaları yöneltiliyor.

Akademisyenler ve öğrencilerden destek açıklamaları 

Saat 10:00’da başlayacağı duyurulan duruşma saat 14:00’e alındı. Adliye önünde açıklamada bulunan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri şu ifadeleri kullandı:

“Bir kez daha bu dava ve tutuklamaları öğrencilerimizi korkutarak sindirme, temel hak ve özgürlüklerinden vazgeçmiş biat eden gençler haline getirme çabaları olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz. Buradaki çaba aslında sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine değil, tüm ülke gençliğine dönük bir susturma çabasıdır. İfade özgürlüğünün olmadığı, temel hak ve özgürlüklere saygı duyulmayan üniversite kampüslerinde bilim ve bilgi üretilemez. Bizler ne özgür ve özerk demokratik üniversite idealimizden, ne de ülkemizin gençlerinin geleceğinin elinden alınmasına karşı yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmiyoruz. Tüm toplumumuzu bizimle birlikte gençlerimizin geleceğine sahip çıkmaya, davalarının takipçisi olmaya çağırıyoruz.” 

Öğrenciler adına okunan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Melih’e yaptıklarının hesabını sormak için toplandığımızda ona dedik ki ‘Kayyumlar gidecek, biz kalacağız.’ Melih gitti, biz buradayız. Naci de, sırtını dayadığı, halk açlıktan ölürken soğan yeme çağrıları yapan AKP iktidarı da giderken, biz burada olmaya devam edeceğiz.”

Tutuklu öğrenci Caner Perit Özen duruşmaya jandarma ile getirildi 

Eylemler gerekçesiyle Naci İnci’nin şikayetiyle başka bir dosya kapsamında tutuklanan öğrencilerden Caner Perit Özen de bu dosyada tutuksuz yargılananlar arasında. Duruşmaya katılan Özen’i arkadaşları “Hoşgeldin” diyerek karşıladı. Özen, iki jandarmanın arasında oturdu. Özen ile birlikte Enis Berke Gök‘ün tutuklu olduğu dosyada henüz iddianame hazırlanmadı.

Sanık öğrenciler ile avukatları duruşmadaydı. İddianamede özel güvenlik görevlisi ve memurlarlardan oluşan “mağdur” ve “müşteki” beş kişiden dördü duruşmaya katıldı. Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmayı takip etti.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Avukat Burçin Şahan, tüm öğrenciler hakkında adli kontrol olarak yurtdışına çıkış yasağı olduğunu, bu salonda sağlıklı duruşma yapılamayacağını belirterek herkes için adli kontrolün kaldırılması talebini iletti. Hakim, sanıklar dinlenmeden adli kontrolü kaldıramayacağını belirtti. 

Özen: Yerlerde sürüklenerek gözaltına alındık

Duruşmada ilk olarak söz verilen öğrenci Caner Perit Özen beyanında şu ifadeleri kullandı:

“Olayın gerçekleşmesinden bir gün önce iki masum arkadaşımız tutuklanmıştı. Buna tepki göstermek istedik. Polis ve özel güvenlik okuldan çıkmamızı engelledi. Okul içinde demokratik protesto hakkımızı kullandık. Melih Bulu kampüse polis çağırdı yerlerde sürüklenerek gözaltına alındık. Sonrasında gözaltı ve baskılar devam etti. 51 gündür Metris’te tek başıma bir hücrede kalıyorum. Masumum.”

Memurlar şikayetçi olmadı 

İddianamede mağdur ve müşteki sıfatında bulunan özel güvenlik görevlisi ve memurlar şikayetçi olmadıklarını, zararları bulunmadığını, katılmak istemediklerini söyledi. İddianamede şikayetçi olduğu yazan kişi de duruşmada şikayetçi olmadığını belirtenler arasındaydı.

Dört kişi, öğrencilerin avukatlarının, olayın olduğu gün isteseydiler binadan dışarı çıkıp çıkamayacaklarına dair soruyu çıkabilecekleri, mesaisi bitenin binadan çıktığı şeklinde yanıtladılar.

Öğrenciler adli kontrol uygulamalarının kalkmasını istedi

Duruşmada beyanda bulunan öğrenciler suçlamaları reddetti, kampüsten çıkışlarının engellendiğini söyledi. Darp edilip ters kelepçe takılarak gözaltına alındıklarını anlattı. 

Öğrenciler yurtdışına çıkış yasağı ve imza şeklindeki adli kontrol uygulamasının kalkmasını ve duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti. 

Öğrencilerin birçoğu yurtdışında eğitimlerine devam edeceklerini, yurtdışına çıkış yasağının eğitim haklarını engellediğini söyledi. 

Örneğin bir öğrenci, CERN’de bir deneyde ocak ayından itibaren çalışmaya başlayacağını, bir başkası pasaportunu yenileyemediği için Almanya’daki yüksek lisans programına başvuramadığını, Danimarka’da yüksek lisans kabulü alan bir öğrenci yasak nedeniyle gidemediğini, bir başkası hem umreye gitmeyi hem de yurtdışında yüksek lisansa başvurmayı istediğini belirtti.

Derhal beraat talebine ret

Öğrencilerin avukatları müştekilerin de şikayetçi olmadıklarını belirttiğini, ortada suç olmadığını, öğrencilerin savunmaları alınmadan da derhal beraat kararı verilebileceğini belirterek derhal beraat talebinde bulundu.

Avukatlar derhal beraat talebine dair beyanda bulunurken hakim, basın mensuplarının salondan çıkarılmasını söyledi. Avukatlar aleni bir yargılama olduğunu kimsenin dışarı çıkarılamayacağı belirtti. Basın mensupları da duruma tepki gösterdi ve salonda kaldı.

Savcı derhal beraat talebinin reddini istedi. Hakim, “müştekiler şikayet talebinde bulunmasa da iddianamede dağılmama suçunun da olmasından derhal beraat talebi verilmesi gereken hallerden olmadığı” gerekçesiyle talebi reddetti.  

Avukatlar esasa ilişkin savunmalarını daha sonra yapacaklarını belirtti.

Savcı adli kontrol kararlarının devamını istedi. Hakim, beyanda bulunan 22 öğrenci hakkında adli kontrol kararlarının kaldırılmasına ve duruşmalardan vareste tutulmalarına, Caner Perit Özen’in istediği takdirde SEGBİS ile bağlanmasına karar verdi.

Dava, 29 Kasım’da devam edecek.

Perit Özen duruşmadan arkadaşlarının alkışları ile ayrıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.