Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyüklüğü 7 trilyon dolara ulaşması hedeflenen 7. Dünya Helal Zirvesi’nden izlenimler – En az 250 bin dolarlık yatırımda bulunan yabancı ziyaretçiler, Türk vatandaşlığı alabiliyor

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü ve Discover Events işbirliği ile düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. “Dünya Helal Zirvesi” bu yıl, “Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği” temasıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Dünyanın en büyük “helal organizasyonu” olarak kabul edilen etkinlik, “helal” belgeli ticaret hacminin artırılması, yeni pazarlara ulaşım sağlanması ve sektörel gelişmelerin yakından takip edilmesi amacıyla düzenleniyor. Medyascope muhabirleri Sema Kızılarslan ile Ali Macit zirve ve fuarın ilk gününde stantları gezdi, fuar katılımcılarıyla ürünleri hakkında konuştu.

Bu yıl etkinlik, 25’ten fazla ülkeden milli ve bireysel katılımlarla düzenleniyor. Fuar, başta gıda olmak üzere kozmetik, finans, turizm gibi alanlardan birçok sektör temsilcisini bir araya getiriyor. Ayrıca lojistik, yayıncılık, ambalaj, eğitim gibi farklı sektörlerden kuruluşlar da yer alıyor.

Fuarda dikkat çeken pek çok ürün var. Helal ojeden helal çantaya kadar geniş bir skala içeren stantlara ilgi yoğun. 50 bine yakın ziyaretçi ve 10 bine yakın yabancı delegenin bir araya gelmesini hedefleyen etkinlik, 28 Kasım’a kadar sürecek. 

Fuarda dikkat çeken başka bir stant ise Türkiye vatandaşlığı verilen bir pazar olması. 250-500 bin dolarlık yatırımda bulunan yabancı ziyaretçiler, Türkiye pasaportu ve Türk vatandaşlığı alabiliyor. Başka dikkat çeken bir ayrıntı ise suyun ücretli olması. Su ücreti 3 euro.

Fuarla eş zamanlı olarak İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü ana paydaşlığında, Ticaret Bakanlığı ile Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) başta olmak üzere ülkenin ilgili kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi’ne de dünyanın dört bir yanından alanlarında profesyonel akademisyenler, araştırmacılar, iş insanları ve sektör öncüleri katılıyor. 

“Helal ürün İslam’a uygun yaşam tarzının bir gereği

Zirve’de konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sözlerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı. Oktay, “Dünyayı saran koronavirüs salgınına rağmen bugün zirvede 20’yi aşkın ülkeden 60’a yakın konuşmacıyı, fuarda başta gıda olmak üzere kozmetik, ilaç, kimya, tekstil, turizm, teknoloji gibi alanlarda 35 ülkeden 400’e yakın firma ve kuruluşu ağırlıyor olmamız, helal ürün ve hizmetlere atfedilen değeri ve ilgiyi göstermektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, helal ürün ve hizmetlerin tercih edilmesinin İslam’a uygun yaşam tarzının bir gereği, dinin emri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Ayrıca helal olmalarının yanı sıra temiz ve sağlıklı olmaları sebebiyle helal ürünler artık sadece Müslümanlar tarafından değil herkesçe aranır hale gelmiştir. Bugün en büyük helal ürün üreticileri Brezilya, Avustralya, Fransa, Almanya, Yeni Zelanda gibi Müslüman olmayan ülkelerdir. Dünya helal ekonomisi, 2017 yılında 4 trilyon dolarlık bir hacme sahipken, bugün 7 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Gıda, kozmetik, ilaç, finans ve turizm gibi alanları içine alan helal ekonomisi her yıl katlanarak büyümeye devam etmektedir. İlk defa Malezya, Endonezya ve Uzak Doğu’da gıdalarda güvenliği ve helal özellikleri sağlamak için yapılan çalışmalar, Türkiye’nin de girişimleriyle farklı bir ivme kazanmıştır. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), ülkemizin öncülüğünde İstanbul’da kurulmuştur ve faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca SMIIC standartlarına göre işleyen bir kurum olarak Helal Akreditasyon Kurumu’nu Ticaret Bakanlığımıza bağlı olarak üç yıl önce kurmuştuk. Helal Akreditasyon Kurumumuz (HAK) dünya genelinden aldığı başvuruları şüpheden ari bir şekilde değerlendirerek 640’ın üzerinde helal belgesini akreditasyon güvencesi altına almıştır.

HAK ve SMIIC arasında imzalanan mutabakat zaptı neticesinde HAK, dünya çapında geçerliliğe sahip eğitimler veren bir eğitim üssü haline gelmiştir. Bugüne kadar HAK tarafından düzenlenen eğitimlerle 20’den fazla ülkeden 300’e yakın sektör profesyoneline yetkinlik kazandırdık ve bu eğitimlere hız kesmeden devam ediyoruz. Vatandaşlarımız da dahil tüm Müslümanların aldıkları ürün ve hizmetlerin helalliği konusunda en ufak bir şüpheye mahal vermeyecek şekilde mutmain olmalarını sağlamaya büyük önem veriyoruz ve ülke olarak geldiğimiz noktadan memnuniyet duyuyoruz. Helal içerik, süreç ve hizmet konusunda İslam dünyası artık ortak bir dili konuşabiliyor olmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.