Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Taksim’deki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemine polis müdahale etti, kadınlar eylemlerine devam etti: “Hükümet istifa”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar ve LGBTİ+’lar her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Tünel Meydanı’nda buluştu. Tünel Meydanı’nda 19:30’da buluşan kadınlar ve LGBTİ+’lar, İstiklal Caddesi’ne yürümek istedi. İlk barikatı kaldıran polis, ikinci barikatı kaldırmadı, kadınlara ve LGBTİ+’lara biber gazı ile iki kez müdahale etti. Kadınlar tüm müdahalelere rağmen eylemlerini saat 22.00’ye kadar sürdürdü.  

“Hükümet istifa”

Polis, saat 17:30’dan itibaren Taksim/Şişhane Metrosu’na bariyerleri kurdu. Feministler bu gece için “Çıkın çıkın gelin, sokaklar bizim” çağrısında bulundu. 18:00’de kadınlar, Taksim Tünel Meydanı’nda toplanmaya başladı. Kadınların gündeminde de döviz kuru vardı. Eylemde “Hükümet istifa, dövizi sadece eylemde kullanıyoruz” dövizleri taşındı. Geçen ay Yargıtay tarafından cezası onanan Çilem Doğan’a destek veren kadınlar, “Ellerimiz ve seslerimizi birleştiriyoruz” sloganını attı.

Polis ilk barikatı açtı: “Yüklen yüklen barikata yüklen”

25 Kasım, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra kitlesel olarak ikinci eylem olması nedeniyle önemli. Bu nedenle eylemde sık sık “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sloganları atıldı.

Saat 19:30’da kortej, İstiklal Caddesi’ne yürümek istedi. Polis ilk barikatı kadınların ısrarı üzerine açtı. Kadınlar, ikinci barikatı da geçmek istedi ve “Yüklen, yüklen, barikata yüklen” sloganını attı. İkinci barikata yüklenen kadınlara polis biber gazı ile müdahale etti. Polis kitleyi gazla dağıtmaya çalıştı ancak kadınlar yeniden Tünel Meydanı’na ilerledi. İki müdahaleye rağmen kadınlar eylemlerine devam etti. 19:30’da başlayan eylem, 22:00’de sona erdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.