Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay Başsavcısı HDP’ye açılan kapatma davasında esasa ilişkin görüşünü AYM’ye iletti – HDP’li Züleyha Gülüm: “Taraf olmamıza rağmen bizden önce yine yandaş basına verilmiş”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasında esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu. Konuya ilişkin Medyascope’a konuşan HDP istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, “Önce bize tebliğ edilmesi gerekirken, bizden önce yine yandaş basına verilmiş, artık bize de iletebilirler” dedi.

“Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği anlaşılan HDP…”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin kapatılmasına dair esasa ilişkin görüşünü AYM’ye iletti. Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada iddianamedeki görüşler tekrarlanarak “…davalı partinin ön savunmasında belirtilen itiraz ve taleplerin reddi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği anlaşılan HDP’nin temelli kapatılması, partinin kapatılmasına beyan, faaliyet ve eylemleriyle neden olan iddianamemizde açık kimlik ve üyelik bilgileri ile partideki görevleri belirtilen kişilerin temelli kapatılmaya ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren beş yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacaklarına karar verilmesi istemlerini içeren esas hakkındaki görüşümüz Anayasa Mahkemesine sunulmuştur” denildi.  

“Bizden önce yandaş basına gönderilmiş”

Konuya ilişkin Medyascope’a konuşan HDP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Üyesi Züleyha Gülüm, görüşün henüz kendilerine ulaşmadığını belirterek, “Normalde basına düşmeden bize gelmeliydi. Taraf biziz, ama bizden önce yine yandaş basına gönderilmiş. Bize de birkaç gün içinde gönderirler artık” dedi.

Bundan sonraki süreç 

Bundan sonraki süreçte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in esas hakkındaki görüşü HDP’ye gönderilecek, HDP de esas hakkındaki savunmasını hazırlayacak. Daha sonra belirlenecek bir tarihte HDP’li yetkililerin sözlü savunması alınacak. Sonraki aşamada da AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. HDP’nin kapatılıp kapatılmayacağına AYM karar verecek. Partinin kapatılması ya da devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için 15 üyeden 10’unun bu yönde oy kullanması gerekiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.