Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: “Altı muhalefet partisi olarak bütün konularda uzlaştık, ertelediğimiz hiçbir konu yok”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, altı muhalefet partisinin üzerinde çalıştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisini Medyascope’a anlattı. Eylül ayında başlayan görüşmelerin artık son aşamaya geldiğini ve altı partinin tartışılan bütün konu başlıkları ve içeriği hakkında mutabakata vardığını açıklayan Erdem, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile aynı masaya oturamayacaklarını da söyledi. 

“Sonraya ertelediğimiz hiçbir konu yok”

Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde altı muhalefet partisinin bir araya gelerek ortak çalışma yaptığının hiç görülmediğini aktaran İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, bütün maddeler ve konu başlıkları üzerinde uzlaştıklarını ve sonraya erteledikleri hiçbir konu olmadığını belirterek, “Bu uzlaşma bütün muhalefetin 20 yıldan beri AKP iktidarından ne kadar ortak şekilde şikayetçi olduğunu gösteriyor” dedi. 

“Altı parti de bir sonraki seçimde Millet İttifakı’nın parçası olabilir”

Mevcut yönetim sisteminin “ittifaklar rejimini” getirdiğini aktaran Erdem, “AKP ile MHP’nin ülkeyi mecbur bıraktığı ittifaklar rejiminde vatandaşların sorunlarına çözüm bulmalıyız. Çalışmaya katılan parti de bir sonraki seçimde Millet İttifakı’nın parçası olabilir” diye konuştu. 

“PKK’ya terör örgütü demediği için HDP ile aynı masaya oturamayız”

İYİ Parti olarak HDP ile aynı masaya oturma konusunda çekinceleri olduğunu belirten Erdem, İYİ Parti’nin insan hakları ve demokrasi istediğini, kayyumlara da karşı çıktıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bizim tek çizgimiz var: PKK’ya terör örgütü demediği için HDP ile aynı masaya oturamayız. Oturmak isterdik ama bizim de kendi seçmenimize ve Türk milletine sorumluluğumuz var. Bu da bizim kırmızı çizgimiz ama anayasa ileride Meclis’te hazırlanacak, Meclis’te hazırlanırken bütün siyasi partiler anayasa komisyonunda yer alacak.”

“Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararı uygulanmalı”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararların uygulanması gerektiğini de aktaran Erdem, “Mahkemeler Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarına uymalı. Biz ilkelere göre hareket ediyoruz. Aksi halde AKP’ye benzeriz” dedi.

YÖK’ün kaldırılması konusunda altı parti de mutabık

Güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerinde üniversitelerin idari ve akademik özerkliğinin önemli yer tuttuğunu açıklayan Erdem, Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK) kaldıracaklarını ve bunda altı partinin de mutabakata vardığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.