Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın ve Myanmar ordusunun büyükelçi adayları BM’de temsil edilmeyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin çekilmesiyle Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban’ın ve Myanmar’da darbe ile göreve gelen cuntanın Birleşmiş Milletler’de (BM) ülkelerini temsil etmek için gösterdikleri büyükelçi adayları kabul edilmedi. Afganistan ve Myanmar, örgütte temsil edilmeyecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Akreditasyon Komitesi, dün (1 Aralık), Afganistan ve Myanmar’ı örgütte kimin temsil edeceğini görüşmek üzere toplandı. Komite Başkanı İsveç’in BM Büyükelçisi Anna Karin Enestrom gazetecilere verdiği demeçte, kararın ertelendiğini söyledi. Enestrom, Afganistan ve Myanmar’ı halihazırda örgütte temsil eden yetkililerin görevlerine devamı konusunda da yorumda bulunmadı.

BM’nin Afganistan’da yönetimi silahla ele geçiren Taliban’ı ve Myanmar’da sivil yönetimi darbe ile indiren askeri yönetimi kabul etmesi, hem Taliban’ın hem de Myanmar ordusunun uluslararası alanda tanınması yolunda önemli bir adım olarak görülecekti.

Ne olmuştu?

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, sözcüsü Süheyl Şahin’i BM Büyükelçisi olarak aday göstermişti. Şahin geçen ay sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Afganistan’ın BM’deki koltuğuna oturmak için gerekli tüm koşullara sahibiz. Yasal gerekliliklerin siyasi tercihlerin yerini alacağını umuyoruz” demişti.

Süheyl Şahin

Şubat ayında Aung San Suu Kyi‘yi darbe ile devirerek yönetime el koyan Myanmar cuntası da kıdemli asker Aung Thuerin’i BM Büyükelçisi olarak aday göstermişti. Geçen ay görevi bırakan eski BM Myanmar özel elçisi, hiçbir ülkenin cuntayı tanımaması veya meşrulaştırmaması gerektiği konusunda uyarmıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Myanmar’daki darbenin başarısız olmasını sağlamak için her türlü desteği verecekleri ve baskıyı sürdüreceklerini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.