Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İpek Er davası: Musa Orhan’a 10 yıl hapis cezası verildi, tutuklama talebi reddedildi

İpek Er’e cinsel saldırı davasında eski uzman çavuş Musa Orhan‘a Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası verildi. Orhan’ın tutuklaması talebi ise reddedildi. 

İpek Er’e cinsel saldırı davasının beşinci ve karar duruşması bugün (3 Aralık) Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuksuz yargılanan zanlı Musa Orhan, duruşmaya Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı.

İpek Er’in ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Semra Güzel ve Nuran İmir, çok sayıda baro başkanı, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Rosa Kadın Derneği üyeleri de takip etti.

Duruşmada, avukat tarafından İpek Er’in yazdığı mektubun okunması sırasında annesi Hikmet ve babası Fuat Er fenalaştı.

Mahkeme, Musa Orhan’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Orhan’ın tutuklanması talebi ise reddedildi.  

Mahkeme üyelerinden biri karara beraat yönünde muhalefet şerhi koydu.

Ne olmuştu?

18 yaşındaki İpek Er ve babası 7 Temmuz 2020’de Musa Orhan’dan şikayetçi olmuş, Orhan hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Cinsel saldırıya uğradığını anlatan bir mektup bıraktıktan sonra 16 Temmuz 2020’de Batman’da intihar girişiminde bulunan İpek Er, yoğun bakımda bir ay süren tedavisinin ardından yaşamını yitirmişti.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, Siirt Sulh Ceza Hâkimliği tarafından ifadesi alınan Orhan, 17 Temmuz’da “yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı” ile serbest bırakılmış, Siirt Barosu karara itiraz etmişti.

Tepkilerin ardından 19 Ağustos 2020’de tutuklanan Orhan, 25 Ağustos 2020’de tahliye edilmişti.

Bu arada, Musa Orhan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle oyuncu Ezgi Mola’ya 5 bin 200 lira para cezası verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.