Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 199 kadın öldürüldü: “Sözleşmeden çekildikten sonra şüpheli kadın ölümlerinin gerçeği ortaya çıkmıyor”

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı. 1 Temmuz’da yasal olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidar, sözleşmenin “aile birliğini bozduğunu” ileri sürdü. Sözleşmeden çıkıldığı günden, yani 19 Mart gecesinden bu yana kadın cinayetlerini inceledik. 

Kasım 2021’de 25 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Kasım 2021 verilerine göre, erkekler 25 kadını katletti ve 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 25 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, yedisi boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için, iki kadın da ekonomik bahanelerle öldürüldü. 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıktıktan sonra en az 199 kadın öldürüldü

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 199 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18, temmuzda 20, ağustosta 31, eylülde 26, ekimde 18 ve kasımda 25 kadın öldürüldü. 2021’de en fazla kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken bir yandan da şüpheli kadın ölümleri artıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 165 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.  

2021’in ilk 11 ayında 250 kadın, erkekler tarafından katledildi 

2021’in ilk sekiz ayında 250 kadın katledildi. Kadınlar yine en çok güvende olmaları gereken yerde, evlerinde hayatlarını kaybetti. 2021’in ilk sekiz ayında katledilen 225 kadının 155’i evlerinde öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Nurşen İnal

Nurşen İnal: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra şüpheli kadın ölümlerinin gerçeği ortaya çıkmıyor”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Nurşen İnal ile kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerini konuştuk. İnal, Kasım 2021’de kadınların yine en yakınları tarafından, en güvende olması gereken yerde yani evlerinde öldürüldüğünü söyledi. Şüpheli kadın ölümlerinin ortaya çıkmadığını belirten İnal, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra şüpheli kadın ölümlerinin gerçeği ortaya çıkmıyor. Raporlarımızda açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında salgınla birlikte çok ciddi bir artış var. İyi bir araştırma yapılsa bu kadınların neden öldüğü ortaya çıkacak. Şüpheli kadın ölümlerinde yapılacak şey bellidir. Etkin bir soruşturmayla bu oraya çıkar. Bunun da sonunda yine İstanbul Sözleşmesi’ne varıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı geri çekilmeli ve 6284 uygulanmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.