Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3. Sefarad Kültür Festivali İzmir’de düzenleniyor: “Kültürümü açığa çıkardıkça beni tanıyabilirsin, senin gibi olduğumu anlarsın”

Haber – Kamera – Kurgu: Aytuğ Özçolak

İzmir’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sefarad Kültür Festivali, 28 Kasım’da başladı. Festival, 6 Aralık’a kadar sürecek.

Festivalin açılışına katılanlar arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de vardı. Etz Hayim Sinagogu açılış töreninde konuşan Tunç Soyer, “Bugün hâlâ İzmirliler’in günlük yaşamında Sefarad Yahudileri’ne özgü pek çok geleneğin izlerini bulmak mümkün. Bu çok büyük bir zenginlik. Daha 50-60 yıl önce İzmir’in nüfusu 400 bin iken Yahudi-Musevi cemaatinin nüfusu 50-55 binlerde. Konak Belediye Başkanımız ile birlikte bugün sayıları binli rakamlara düşen Yahudi yurttaşlarımızın İzmir’den ayrılmaması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu festivalin de buna vesile olmasını diliyorum. Sefarad geleneklerini çeşitli etkinliklerle tecrübe edeceğimiz bu festivalin, sizin zenginliklerinizi, değerlerinizi, erdemlerinizi gün ışığına çıkaracak bir festival olmasını diliyorum. Bu festivali yaşatmak ve geniş kitlelere duyurmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Medyascope‘a konuşan, festival direktörü Nesim Bencoya, Sefarad Yahudileri’ni “Sefarad Yahudileri, Sefarad’dan, yani İbranice’de İspanya anlamına gelen ülkenin Yahudileri’dir. Bunlar 1492 yılında İspanya’dan kovulan Yahudiler’dir” ifadeleriyle tanımladı.

Bencoya, festivali amacını da şöyle anlattı: “Bu kültürün gizlenmemesi aksine açığa çıkarılması taraftarıyım. Çünkü ben kültürümü yani kendimi açığa çıkardıkça sen beni tanıyabilirsin. Tanıdıkça da senin gibi biri olduğumu anlarsın.”

Bencoya, festival kapsamında düzenlenen ya da düzenlenecek etkinlikleri de sıraladı:

“Pazartesi akşamı (28 Kasım) festivalin resmi açılışı gerçekleşti. Bunu, koruması yeni bitmiş olan Etz Hayim Sinagogu’nda gerçekleştirdik. Belediye başkanımız Tunç Soyer geldi. İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da geldi. Ayrıca çok sayıda insan katıldı. Festival kapsamında hafta boyunca pek çok etkinliğimiz olacak.”

Festivalin programı şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.