Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD istihbaratı: Rusya, 175 bin asker ile Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Washington Post (WP) gazetesinin ABD istihbarat birimlerine dayandırdığı haberinde, Rusya’nın 2022 yılında 175 bin askerle Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı iddia edildi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla WP’ye konuşan ABD’li bir yetkili, Rusya 2022 yılının başlarında Ukrayna‘yı işgal etmeye hazırlandığını söyledi. Yetkili, Rus birliklerinin bu hazırlığının geçen yıla kıyasla iki katı güce sahip olduğunu da belirterek, “Yüzlerce taburdan oluşan birlikler ağır teçhizatlar ile donatılacak ve operasyon 175 bin asker ile yürütülecek” dedi.

Haberde, Rus birliklerinin halen dört farklı noktada konuşlandırıldığına dair bir belge de yer aldı.

WP tarafından elde edilen ve uydu fotoğraflarının da bulunduğu bir ABD istihbarat belgesinde, Rusya’ya ait birliklerin zaten dört noktada konuşlandığı belirtiliyor. Ukrayna, Rusya‘nın sınırda 94 bine yakın asker konuşlandırdığını belirtirken ABD’ye göre ise bu sayı 70 bin civarında. ABD’li yetkililer bu sayının 175 bine kadar çıkabileceğini ve Rusya’nın hedef şaşırtmak ve belirsizlik yaratmak için sınıra sürekli olarak asker gönderip sonra geri çektiğini iddia ediyor.

İşgal operasyonunun 175 bin asker ile yürütüleceği iddia ediliyor.

Tatbikatlar işgale hazırlık için mi?

İstihbarat belgesinde ayrıca, ani bir saldırıya karşın Rus kuvvetlerinin bölgedeki eğitim tesislerinde ekipman bırakmış olma ihtimalinin de olabileceği vurgulanıyor. Ukrayna hükümetinden bir yetkili de bu yılın başlarında sınırda yaşanan hareketliliğin ve tatbikatların “işgal provası için hazırlık” olduğunu öne sürdü.

ABD’li bir yetkili de Rus hükümetinin bir yandan işgal için zemin hazırladığını diğer yandan da bir propaganda kampanyası yürüttüğünü söyledi. Yetkili, “Geçen ay aldığımız bilgilere göre Rus yetkililer ve medya kuruluşları, Ukrayna ve NATO hakkında kullandıkları olumsuz söylemi artırdı. Bu durum, olası bir operasyonun suçunu Ukrayna’ya yüklemek için” dedi.

Biden’dan uyarı: “Moskova’nın belirlediği kırmızı çizgileri kabul etmeyeceğiz”

ABD Başkanı Joe Biden, Moskova‘nın belirlediği kırmızı çizgileri kabul etmeyeceklerini ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin durumu “çok zor” bir hale getireceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden

Bu hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında video-konferans yoluyla bir görüşme yapılması bekleniyor. Biden gazetecilere verdiği demeçte, Putin ile görüşmelerinin uzun süreceğini ve “kimsenin kırmızı çizgisini kabul etmeyeceklerini” söyledi.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin hangi adımları atacağını ise açıklamadı. Bu hafta içinde Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerden, olası bir işgal durumunda Rusya’ya ciddi yaptırımlar uygulayabilecekleri yönünde açıklamalar gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.