Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şırnak’ta doğum çok, kadın doğum uzmanı yok

Türkiye’de doğurganlık hızında Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunan Şırnak’ta kadın doğum uzmanı sıkıntısı yaşanıyor. Dört çocuk annesi ve sekiz aylık hamile Peyruze Polat, 2017’de, kentte kadın doğum uzmanı olmaması nedeniyle hastanede hayatını kaybetmişti. Şimdi ise Şırnak’ın iki ilçesinde doktor bulunamıyor ve 600 bin nüfuslu kentte sadece dokuz kadın doğum uzmanı görev yapıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özbay, yalnızca kadın doğum uzmanı değil, diğer branşlarda da doktor sıkıntısı çekildiğini ve insanların aylarca randevu alamadığını söyledi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya da gelen doktorların Şırnak’ta kalması için yerele özgü önerilerin hayata geçirilmesi gerektiğini, daha önce hastanelerde oluşan kuyrukların artık evlerde telefon başında oluştuğunu belirtti.

Şırnak’ta 28 bin 697 kadına bir kadın doğum uzmanı düşüyor

Türkiye’de doğurganlık hızında 3,22 ile Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunan Şırnak’ın yedi ilçesinde yalnızca dokuz kadın doğum uzmanı görevde. Beytüşşebap ve Güçlükonak ilçelerinde hiç kadın doğum uzmanı bulunmazken, Şırnak merkezde iki, Cizre’de üç, Silopi’de iki, İdil ve Uludere’de bir kadın doğum uzmanı görev alıyor. TÜİK verilerine göre nüfusunun 258 bin 276’sı kadınlardan oluşan Şırnak’ta 28 bin 697 kadına bir kadın doğum uzmanı düşüyor.

Cizre’de bir kadın doğum uzmanı günde 250 kadını muayene ediyor

2017 yılında, dört çocuk annesi ve sekiz aylık hamile Peyruze Polat, Cizre Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı bulunmaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Şimdi ise hastanede görev yapan üç kadın doğum uzmanının günde yüzlerce hastayı muayene etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Cizre’de bir kadın doğum uzmanının günlük en az 250 kadını muayene ettiği ve aylık ortalama 450-600 arasında doğum gerçekleştiği öğrenildi.

“Doktorlar bu ortamda niye burada kalsın?”

Halis Yerlikaya

SES Şırnak Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özbay, ilde sadece kadın doğum uzmanı değil, diğer branşlarda uzman doktor açığının had safhada olduğunu belirtti. Özbay, “Burada insanlar günlerce ve aylarca randevu almayı bekliyor. Buraya gelen doktorlar zorunlu görevini bitirir bitirmez, hemen gidiyor. Doktorları burada tutacak ortamların yaratılması lazım. Burada liyakatsiz yetkililer ile çalışmak istemiyorlar. Düşünün hayatında iki kitap okumamış bir yönetici, beyin cerrahını sürgün etmekle tehdit ediyor. Doktorlar bu ortamda niye burada kalsın?” dedi.

“Liyakate uygun yönetici atanmalı”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Şırnak’taki doktor eksikliğini ve doktorların Şırnak’ta kalmak istememelerinin gerekçelerini anlatırken, sağlık sisteminin baştan sona düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Yerlikaya, “Genel olarak sağlık sistemi çöktü. Salgın döneminde dokuz bin hekim kamudan istifa etti. Yerele özgü önerilerin hayata geçirilmesi lazım. Şırnak’a özgü çözümler ve hekimin orada kalması için ortam sağlanmalı. Liyakate uygun yönetici atanmalı ve sağlık çalışanlarına mobbing uygulanmamalıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.