Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şırnak’ta ağaç katliamı devam ediyor: “Bu bir devlet politikası haline geldi, vatandaşlar tehdit ediliyor”

Şırnak’taki ağaç katliamı hızlanarak devam ediyor. Son günlerde kesilen ve TIR’lar tarafından taşınan ağaç gövdeleri sosyal medyanın gündemine oturdu. Şırnak Barosu, ağaç katliamının iki yıldır devam ettiğini ve yedi ayda Şırnak’taki ormanların yüzde 7’sinin yok edildiğini söylerken HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, mevcut durum hakkında Medyascope’a konuştu.

Şırnak’taki pek çok bölgede aylardır devam eden ağaç kıyımı hızlandı. Medyascope’un ulaştığı yetkililer kaç ağaç kesildiğini tespit etmenin mümkün olmadığını söyleseler de sürecin uzun zamandır devam ettiğini ve bir devlet politikası haline geldiğini belirtti.  

“Güvenlik diyerek başladılar, rant odaklı hale geldi”

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, 2018’den beri konuyu gündeme taşımaya çalıştıklarını ve ağaç kıyımının ilk aşamada “güvenlik amacıyla” başladığını ancak rant boyutunun giderek arttığını belirterek, “İlk başlarda güvenlik yolu, kalekol yapımı için ağaçları kesmeye başlamışlardı. Cudi’den Gabar’a kadar her yerde ağaç katliamı yapılıyor. TIR’larla onlarca ton ağaç başka illere götürülüyor ve burada satılıyor” diye konuştu.  

“Ağaçlık alanların yüzde 7’si yok edildi”

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu’nun raporuna göre son yedi ayda Şırnak’taki ağaçlık alanların yüzde 7’si yok edildi. Aynı rapora göre ağaçlar 20-25 tonluk kamyonlar ile Cizre ilçesi üzerinden piyasa değerinin çok altında çevre illere ve Kayseri, Gaziantep, Osmaniye’ye gönderiliyor ve burada satılıyor. Temmuz ayında 14 bölgede da ağaç kesimine başlandı. Şırnak Barosu usule aykırı ihale ve usule aykırı orman tahribatı gerekçeleriyle suç duyurusunda bulunsa da herhangi bir soruşturma açılmadı. 

“Vatandaşlar tehdit ediliyor”

Hem baronun hem Hüseyin Kaçmaz’ın dikkat çektiği bir başka konu ise usule aykırı ihaleye çıkılması. Rant odaklı ağaç kıyımının Şenoba’da görev yapan korucu Mahmut Babat’ın ismi üzerinden yapıldığını söyleyen Kaçmaz, “Bazı yurttaşlar kendi arazilerindeki ağaçların kesilmesi için tehdit ediliyor. ‘Siz kesmezseniz biz keseriz’ diyorlar. 1990’lardaki insansızlaştırma politikası artık doğasızlaştırma politikası haline geldi” dedi. Kaçmaz, Şırnak Belediyesi’nin olaya müdahil olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmadığını sözlerine ekledi.

Şırnak Barosu, STK’lar ve çevre örgütlerinin bugün (20 Temmuz) saat 17:30’da bir toplantı yaparak bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini konuşması planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.