Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde muhalefetten iktidara sert eleştiriler – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “83 milyona kumpas kuran bu bütçeye ‘hayır’ diyeceğiz”

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 yılı bütçe görüşmeleri bugün (6 Aralık) başladı. Muhalefet, iktidarı ekonomi politikaları üzerinden sert bir dille eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “83 milyona kumpas kuran bu bütçeye ‘hayır’ diyeceğiz. Bunları göndereceğiz” dedi.

Fuat Oktay’dan kur mesajı

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 yılı bütçe görüşmeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın sunumuyla başladı. “Vatandaşımızı enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz” diyen Oktay, yatırım, istihdam ve üretime öncelik vereceklerini söyledi. Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve döviz kurlarındaki dalgalanmaya değinen Oktay, “Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Kurlarda yaşanan hareketlenme sadece faize bağlanamaz. Ayrıca politika faizinin yüksek olduğu dönemlerde kurlarda hareketlilik gözlemlenebilmektedir. Son dönemlerde yaşanan gelişmeleri, doların son dönemde güçleniyor olması, milli paramıza yapılan spekülatif ve manipülatif etkenleri ve ülkemizin döviz talebini artıran etmenler çerçevesinde ele almamız gerekir” diye konuştu.

İYİ Partili Dervişoğlu: “Haramzade düzenini yıkacağız”

İYİ Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Dervişoğlu’nun, “Sizlere hürriyet ve şahsiyet kavramlarının faziletini hatırlatıyor, lafın daha fazlasını tahayyül kabiliyetinize bırakıyorum” sözlerine AKP’li Mahir Ünal ve Osman Aşkın Bak karşılık verince tartışma çıktı. Dervişoğlu, “Türk ekonomisi işgal eden bugünkü iktidar sahipleridir. Bu haramzade düzeni yıkacağız” dedi.

İYİ Partili Usta: “Ödemeler dengesi krizi kapıda”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “‘Ekonominin kitabını yazdım’ diyor, iki gün sonra ‘Kurtuluş Savaşı veriyoruz’ diyor hangisi doğru? 20 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz eğer bir işgal olduysa sizin yönetiminizde olmuştur. Türkiye bir finansal saldırı altında değildir. Yapılan sizin yanlış yönetiminizdir.”

Ödemeler dengesi krizi konusunda uyarıda bulunan Usta, “Ekonomi faiz ile kur arasında sıkıştırıldı kaldı. Türkiye’de ödemeler dengesi krizi kapıdadır. Eğer bu politikalardan, cehaletten, inattan vazgeçilmezse bu ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokarsınız “dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: “Bu sizin son bütçeniz”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan iktidarı sert sözlerle hedef aldı. Buldan, “Bu sizin son bütçenizdir. Dönüşü olmayan gidişinizin bütçesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminiz yüksek kur, yüksek enflasyon, yüksek faiz borcu, yüksek işsizlik, yüksek yoksulluk sistemidir. Kitabını yazamıyorsunuz ama faizi, rantı, yolsuzluğu kitabına gayet iyi uyduruyorsunuz. Bir de kalkmış ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ diyorsunuz. Sizinki ekonomiyi değil, tek adamı kurtarma savaşıdır” diye konuştu.

Sancar: “Yeni ekonomi modeli bu ülkeyi ucuz emek cennetine çevirmektir”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da “Yeni ekonomi modeli bu ülkeyi ucuz emek cennetine çevirmektir. Bu ülkenin halkları için ise cehenneme çevirmektir. Bu sistem yoksulluk üretiyorsa, o sistemin yoksullukla mücadele etmesini bekleyemeyiz” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu: “Parlamento yürütmenin vesayeti altında”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun da hedefinde iktidar vardı. Kılıçdaroğlu, “Sayıştay raporları değiştiriliyorsa yürütme organının korktuğu bir şey vardır. Cevaplanmayan sorular var. Bakanlar vermiyorlar cevabını. Bunlar nasıl bakan? Seçimle gelen birinin bütçesini anlatmak yerine atadığı birini göndermesi parlamentoya saygısızlıktır. Milletvekillerinin sorularına dahi cevap verilmezse, o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Gazi Meclis diyoruz, hangi gaziliği kaldı? Hangi yetkiniz var?” diye konuştu.

“Bu bütçe kimin sorununu çözüyor”

2022 bütçesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe kimin sorununu çözüyor? Biri de çıksın desin ki: ‘Şunun sorununu çözüyor’. Kendilerini kapatmışlar saraya, saraydan bakıyorlar herkesin durumu çok iyi” dedi.

“Enflasyon yüzde 21 ise siyaseti bırakırım”

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı sıralarına şöyle seslendi: “Enflasyon gerçekten yüzde 21 ise vallahi siyaseti bırakırım. Ekonominin kitabını yazdılar, Türk Lirası nasıl pul edilir onu yazdılar. Damatla kayınpeder ne yaptı 128 milyar doları? Kime sattılar? Bilemezsiniz, söylemezler. Bütün faizcilerin, bütün tefecilerin tek umudu, güvencesi Erdoğan’dır. Faiz ödemesi 180 milyardan 240 milyara çıktı.”

“83 milyona kumpas kuran bu bütçeye ‘hayır’ diyeceğiz”

Bütçeye ‘hayır’ diyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Bu bütçe milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. O nedenle bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmış bir kumpas bütçesidir. Bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek. 83 milyona kumpas kuran bu bütçeye ‘hayır’ diyeceğiz. Bunları göndereceğiz. Esnafla, çiftçiyle, emekliyle, sanayicisiyle, kadınıyla yollayacağız”

“Benim adaylığım neden bu kadar seni ilgilendiriyor?

AKP sıralarından gelen “Cumhurbaşkanlığına aday mısın?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Benim adaylığım neden bu kadar seni ilgilendiriyor? Geliyor gelmekte olan” yanıtını verdi.

“Arkadaşlar Yeliz konuşuyor”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşurken AKP milletvekilleri oturdukları sıralardan tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’na tepki gösterenler arasında AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı da vardı. Kılıçdaroğlu’nun “Arkadaşlar Yeliz konuşuyor” sözü Genel Kurul’da gülüşmelere neden oldu. Çamlı konuşma bitiminde söz istedi. AKP’liler Çamlı’yı söz almaması için ikna etmeye çalışırken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tutanaklara bakıp karar vereceğini söyledi.

El hareketi tartışması

Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasındaki bir el hareketine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Meclis iç tüzüğüne göre Kılıçdaroğlu’na işlem yapılmasını istedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Şentop görüntüleri izleyip karar vereceğini söyledi. Birleşime bir süre ara verildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Görüntüleri birlikte izledik. ‘Dünya kadar yük sırtımıza yüklendi’ diyerek ve bunu kuvvetlendirici bir hareket olarak, elinin sırtına vurdu. Hiçbir gruba karşı yapılmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak, “Milletin kürsüsünden hareket çekenlere, millet öyle bir hareket çeker ki ömür boyu kendinize gelemezsiniz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.