Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da ekmeğe zam kararı, valinin fırıncılara ucuz un sağlama sözü vermesiyle ertelendi

Un fiyatlarının son dönemde yüzde 100’e varan oranda artmasının ardından alınan ekmeğe zam kararı, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla ucuz un temin etme sözü vermesi üzerine ertelendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Son zamlarla beraber girdi maliyetlere yansıyan fiyatlar ekmeğe zam yapılmasını zorunlu hale getirdi. İşçilik, elektrik, un fiyatları gibi 20 temel kalemde ciddi artışlar var. Umarım valilik ve belediye bu verdikleri sözü hayata geçirir ve esnafımız da ekmeğe zam yapmak zorunda kalmaz” dedi.

Van’da, 210 gramlık ekmeğin fiyatı ekim ayında 1 lira 50 kuruştan 1 lira 80 kuruşa çıkmıştı. Fırıncılar, un fiyatlarda yüzde 100’e varan artış üzerine ekmeğe bir kez daha zam yapılmasını istedi. Van’da 15 gün önce toplanan ve aralarında Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Fırıncılar Odası, Sağlık, Tarım ve Ticaret il müdürlüklerinin de yer aldığı ekmek komisyonu, artan maliyetler karşısında ekmeğin fiyatının 2 lira 50 kuruşa çıkarılması kararı aldı. Karar, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığı’na gönderildi.

Van’da aynı zamanda belediyeye atanan kayyum olan Vali Mehmet Emin Bilmez, zammın uygulanmamasını istedi. Yasal olarak alınan zam kararını durdurma yetkisi olmayan ve kararı sadece mahkemeye taşıyabilen Vali Bilmez, esnaf ile görüşerek, zam kararının uygulanmamasını talep etti. Görüşmede Vali Bilmez, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile beş un fabrikasından çuvalı188 liradan fırıncılara un temininin sağlanması sözünü verdi. Torbası 360 liraya çıkan unun TMO aracılığı ile sağlanması sözü üzerine alınan zam kararının şimdilik uygulanmamasına karar verildi.

Takva: “Un, elektrik, işçilik gibi 20 kalemde maliyetler arttı”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, maliyetlerin çok yükseldiğini, 180 lira olan un torbasının 360-370 liraya çıktığını vurguladı. Takva, “2018’den beri bu komisyonlar valiliğin başkanlığında teşekkül ediyor. Daha önce esnaf ve TSO’lar tarifeyi kendileri belirliyorlardı. Söz konusu ekmek olunca bu komisyonların ortak çalışması öngörüldü. Son zamlarla beraber girdi maliyetlere yansıyan fiyatlar ekmeğe zam yapılmasını zorunlu hale getirdi. İşçilik, elektrik, un fiyatları gibi 20 temel kalemde ciddi artışlar var. Öngörülmeyen artışlar nedeniyle ekmeğin 2 lira 50 kuruştan satılması kararı alındı” dedi.

Valiliğin TMO ile görüşerek beş un fabrikasından fırıncılara daha uygun fiyata un temin etme sözünün ardından ekmek zammının şimdilik ertelendiğini söyleyen Takva, “Umarım valilik ve belediye bu verdikleri sözü hayata geçirir ve esnafımız da ekmeğe zam yapmak zorunda kalmaz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.