Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevinde işkence ve cinsel saldırıya uğradığını söyleyen Garibe Gezer’in şüpheli ölümü – Avukat Jiyan Tosun: “Garibe’yi adım adım ölüme götürdüler”

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde işkence gördüğünü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulunan Garibe Gezer‘in dün (9 Aralık) akşam saatlerinde intihar ettiği belirtildi. Medyascope’a konuşan Garibe Gezer’in avukatlarından Jiyan Tosun, “Adım adım ölüme götürdüler. İntihar olsa bile burada intihardan başka çare bırakmama durumu da var” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Twitter hesabından “Müvekkilimiz Garibe Gezer’in intihar ettiği bilgisini aldık. Kendisi işkence mağduruydu. Hücre cezası vardı. Cezaevi müdürü ablasını aradı maalesef Garibe’mizi kaybettik. Av. Jiyan Tosun ve Av. Jiyan Kaya yanına gidiyorlar. Garibe hücre cezası çekiyordu. Hücredeki bir insan kendini nasıl asabilir. Yazıklar olsun size. Dargeçit’te yaşayan aileye çektirdiğiniz kaçıncı acı” paylaşımında bulundu.

Avukatlar cezaevine alınmadı

Gezer’in ölüm haberinin gelmesinin ardından avukatlar Veysi Eski, Jiyan Tosun, Beritan Kalbişen, Elif Taşdöğen ve Jiyan Kaya, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önüne gitti ancak müvekkillerinin vefat haberi dışında bir bilgi alamadı. Tutanak tutan avukatlar, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“09.12.2021 tarihinde saat 22.45’de Kocaeli 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önünde avukat Veysi Eski, Jiyan Tosun, Beritan Kalbişen, Elif Taşdöğen, Jiyan Kaya müvekkillerimizle görüşmek üzere geldik. Bugün Kocaeli Ceza İnfaz Kurumu’nda vefat ettiği belirtilen müvekkilimiz Garibe Gezer’e ilişkin bilgi talep ettik. Saat 23.38’e kadar yetkili hiçbir kimsenin bulunmadığı ve ulaşamayacaklarını bildiren Jandarma Dış Bölük Komutanı olduğunu beyan eden memur bizi cezaevine almayacağını bildirdi. İç yönetmelik uyarında 23.00’ten sonra görüşme yaptırılmayacağını, içeride olağandışı bir durumun meydana geldiği bildirildi. Tutanak talebimiz içeriden kimsenin olmadığı ve jandarmanın hiçbir şekilde imzalamayacağı nedeniyle reddedildi. Bu nedenle burada hazır buluna biz avukatlar tarafından bu tutanak düzenlenmiştir.”

Avukat Jiyan Tosun: “Adım adım ölüme götürdüler”

Cenazenin alınmasından sonra gerekli incelemeleri yapmak için Gezer’in hayatını kaybettiği cezaevine giden avukat Jiyan Tosun, idarenin görevlerini yerine getirmediğini belirtti:

“Az önce cezaevinden çıktık. Yan hücresinde kalan ve ilk haber veren kişiyle de konuştuk. Şüpheli ölümden ziyade şunu belirtmek lazım: Gezer mayıs ayından beri hücrede tutuluyordu ve aylardır tek talebi şuydu: ‘Beni birilerinin yanına alın.’ Adım adım ölüme götürdüler. İntihar olsa bile burada intihardan başka çare bırakmama durumu da var. İdare burada ne yaptı ona bakmamız gerekiyor.”

“Daha önce intihara teşebbüs etmiş birini tekrar hücreye koydular”

Gezer’in daha önce de intihara teşebbüs ettiğini ancak hiçbir psikolojik destek almadan tekrar hücresine geri götürüldüğünü söyleyen Tosun, acil durum butonunun çalışmadığını, diğer mahkûmların duvarlara vurarak haber verdiğini söyledi:

“28 yaşında genç bir kadın hayatını kaybetti. Daha önce intihara teşebbüs etmiş bir kadını tekrar alıp o hücreye koydular. Acil durum butonları çalışmıyormuş. Yan hücredeki arkadaşı bir saat Gezer’den haber alamayınca duvara vuruyor. Daha sonra gardiyanlar geliyor ancak müdahale etmiyorlar.”

Garibe Gezer’in cenazesi bugün saat 14.57’de memleketi Mardin’e götürüldü.

Ne olmuştu?

Garibe Gezer’in abisi Bilal Gezer, 6-8 Ekim 2014’te Kobani olayları sırasında yaşamını yitirdi. Diğer abisi Mehmet Emin Gezer, kardeşinin faillerini sormak için gittiği Dargeçit İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde özel harekat polisleri tarafından vurularak felç bırakıldı. Geçen hafta dört polis hakkında da beraat kararı verildi. Garibe Gezer, 3 Mart 2016’da Kütahya’da gözaltına alınıp tutuklandı. Yargılama sonucunda Gezer’e “ağırlaştırılmış müebbet” ve 21 yıl hapis cezası verildi. Garibe Gezer’in diğer abisi Haşim Gezer de tutuklu.

Garibe Gezer, 15 Mart’ta Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli’ndeki Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Gezer burada 22 gün tek başına hücrede tutulduktan sonra üç kişilik hücrelere geçmeyi talep etti ancak talebi kabul edilmedi.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya’nın Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda, 21 Mayıs günü hücreye götürülmesine itiraz eden Gezer’in gardiyanların şiddetine maruz kaldığı, yerde sürüklenerek süngerli odaya götürüldüğü belirtildi. Suç duyurusunda Gezer’in süngerli odada işkenceye maruz bırakıldığı, infaz koruma memurlarının Gezer’e cinsel saldırıda bulunduğu öne sürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.