Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barınamıyoruz Hareketi eyleminde gözaltına alınan gazeteciler Medyascope’a konuştu: “Yaptıklarının insanlığa aykırı olduğunu bildikleri için çekim yapmamızı engelliyorlar”

Barınamıyoruz Hareketi’nin 12 Aralık Pazar günü Ankara’da düzenleyeceği eylem için İstanbul ve İzmir’den gelen öğrenciler engellenmiş, öğrencilerle birlikte gazeteciler de gözaltına alınmıştı. 90’a yakın kişi 12 saate ulaşan gözaltı sürecinin ardından serbest bırakıldı. 

Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya, bağımsız gazeteci Nebiye Arı ve Barınamıyoruz Hareketi’nden Batuhan Berk Duran, gözaltı sürecinde yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

“Gençlerin sesini yönetenlerin şehrine götürmek istedik”

Batuhan Berk Duran, eylemlerinin gerekçesini “Barınamayan, geçinemeyen, yurtların kötü koşullarında yaşayan, yurt bulamayan ve bu yüzden üniversite kazanmasına rağmen okula başlayamayan gençlerin sesini, yönetenlerin şehrine götürmek için organize ettik” diyerek açıkladı. Eylem için İstanbul’dan iki, İzmir’den bir otobüs öğrenci başkente gidiyordu. Yağmur Kaya ve Nebiye Arı, İstanbul ekibi ile eylemi takip ettiğini belirtti. 

Ankara girişinde otobüsler durduruldu. Polislerle müzakere için araçtan inenler arasında olan Batuhan Berk Duran, valilik talimatı gerekçe gösterilerek Ankara’ya alınmayacaklarının söylendiğini aktardı. Müzakere sonuçsuz kaldığında, önce 11 kişi, ardından geri kalanlar gözaltına alındı.

Duran, darp edilerek gözaltına alındıklarını, ters kelepçe takıldığını, kendileri gözaltı aracı ile götürülseler de bir grubun da Ankara’ya geldikleri araçlarla gözaltına alındığını söyledi.

Fotoğraf: Yağmur Kaya, Twitter

“İşimi yaparken polislere gazeteci olduğumu nasıl ispat edeceğim kaygısını yaşamak zorunda kalıyorum

Yağmur Kaya, Nebiye Arı ve Arı’nın çalışma arkadaşı H. Işık da yaşananları görüntülerken engellendi, ardından gözaltına alındı. Nebiye Arı’ya basın kartının olmaması gerekçe gösterilirken Yağmur Kaya’nın basın kartının olması da durumu değiştirmedi.

Yağmur Kaya yaşananları, “Yaptıkları şeyin ne kadar kendilerinin de başına buyruk, insanlığa aykırı olduğunu bildikleri için çekim yapmamızı engelliyorlar. Öğrenciler inanılmaz bir şiddete maruz kaldılar Bir kişiye onlarca insanın saldırması insani bir durum değil” diyerek anlattı.

Nebiye Arı, DİSK Basın-İş üyesi olduğunu söylemesine, gazetecilik yaptığının açık olmasına karşın gözaltı ile karşılaştığını aktardı. Bağımsız gazetecilerin bu konuda karşılaştığı sorunları hatırlatan Arı, uluslararası gazetecilik kartının ücretinin euro ile olmasının bu karta hak kazanıldığında da erişmeyi zorlaştırdığına dikkat çekti. 

Yağmur Kaya da “Gazetecilik en karanlık dönemini yaşıyor diyebilirim” dedi ve şöyle devam etti:

“Hak ihlaline uğrayanları kamuoyuna yansıtmak isteyen tüm gazeteciler baskıyla susturulmaya çalışılıyor. Susmuyoruz, işimizi yapmaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.